Mi az önkormányzati képviselő feladata?

2019. május 06. 08:49 - GabiB

foto_testulet.pngA Markusovszky tér sanyarú állapota kapcsán élénk beszélgetés folyt a 9. kerületi anyukák és apukák közössége zárt facebook csoportban. A vita a tér állapotáról szólt, de Kulpinszky Eleonóra, ferencvárosi képviselő feltette azt a kérdést, hogy feladata-e a képviselőknek, hogy minden reggel körbejárják a játszótereket? Fontos kérdés ez, pláne, hogy önkormányzati választások lesznek ősszel. Mi az önkormányzati képviselő feladata? Leírtam, mit gondolok. Cáfoljatok meg, egészítsetek ki, szóljatok hozzá. 

Mielőtt nekiveselkednék két dolgot gyorsan tegyünk tisztába:

1.) Hány képviselő van a 9. kerületi testületben?

Az 50 és 75 ezer lakos közötti településeken és fővárosi kerületekben, így nálunk a Ferencvárosban is 12 egyéni választókerület van, azaz 12 egyéni képviselő jut be a testületbe. Ezen felül pedig 5 képviselő kompenzációs listán szerez mandátumot. Összesen 17 képviselőből áll a testület. (Bácskai János a 4-es számú területi egyéni választókörzet képviselője és polgármester is egyben.) Fontos hangsúlyozni, hogy a kerület fel van osztva a 12 egyéni képviselő között, azaz van közöttük valamiféle munkamegosztás, hogy ki melyik körzetet követi nyomon. A körzeteket ebben a cikkben mutattuk be.

2.) Mennyit keresnek a képviselők?

A képviselők bére (hivatalosan: alapilletménye) felkerekítve a hozzá járó BKV bérlettel és egyéb cafeteria elemekkel bruttó 150.000 Ft/hó körül van. A ciklus elején minden képviselő kap bizottsági tagságot, ezáltal az összeg mindenkinél bruttó 235.000 forintra kúszik. Ha pedig az illető bizottsági elnök, akkor nagyjából havi bruttó 300.000 Ft-ot keres(2017-ben Baranyi Krisztinát és Jancsó Andreát megfosztották a bizottsági helytől. Szóval ők ketten jelenleg nem bizottsági tagok. Erről részletesen Ács Dániel (444.hu) írt.)

Sok ez vagy kevés? Szerintem attól függ, hogy mennyit dolgoznak ezért. Ha a munkájuk kimerül annyiban, hogy havonta részt vesznek 2 ülésen és átfutják előtte az anyagokat (összesen 8-10 óra), akkor az alapból járó bruttó 235 ezer elég jó pénz. Ha meg sokat, sokféleképpen dolgoznak a kerületért, akkor mondhatjuk, hogy nincsenek agyon fizetve. A miheztartás végett: egy általános iskola felső tagozatán tanító, 10 év tapasztalattal rendelkező pedagógus havi bruttó bére 250.000 – 350.000 Ft/hó sávban mozog.

És akkor nézzük végre a kérdést: Mi az önkormányzati képviselő feladata? 

A képviselőknek nincs munkaköri leírása. Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény foglalkozik az önkormányzati képviselők jogaival és kötelezettségeivel. De igazából ez elég semmitmondó. Olyanokat említ, mint: „testület munkájában részt kell vennie”, meg „kezdeményezhet rendelet alkotást” (32-34 §). A ferencvárosi képviselő testület SZMSZ-e sincs a segítségünkre a témában. Szóval arra jutottam, hogy mindenkinek magának kell megfogalmazni, hogy mit vár a képviselőktől.

Én ezeket fogalmaztam meg az elmúlt napokban, ezt várom tőlük, ilyen képviselőket szeretnék:

1. Ismerje a körzetét, érezze át a körzetben lakók főbb problémáit. Legyen az leromlott állapotú játszótér, hangoskodó külföldi legénybúcsúsok, vagy éppen az építkezések miatt mindent beterítő por.

2. Tájékozódjon a helyi lakosoktól és a körzetében lévő intézmények (bölcsőde, óvoda, iskola, orvosi rendelő) vezetőitől, munkatársaitól. Még akkor is, ha pl. az általános iskolák jelenleg nem önkormányzati fenntartásúak. Lehet, hogy az igazgatónak az ehetetlen ebéd, vagy az iskola elől hiányzó közlekedési rendőr a problémája.

3. Aktív, sőt proaktív munkát végezzen a testületben. Sokféle eszköze van arra, hogy az észlelt problémákra felhívja a hivatal vezetőinek és a testület többi tagjának a figyelmét. Éljen ezekkel az eszközökkel.

4. Tájékoztassa a körzet lakóit a kerületi ügyekről. Habitusától függően lehet ez rendszeres fórum, vagy használja az internetet. Még jobb, ha nem egyirányú mindez, hanem bizonyos ügyekbe megpróbálja bevonni az érintett lakosságot, ötleteket, visszacsatolásokat kér tőlük.

5. És végül előbújik belőlem a közgazdász: sok közpénzről döntenek ám szinte minden ülésen. Nagyon fontosnak tartom, hogy lássa át a döntései költségvetési következményeit. Tudja azt, hogy egy-egy döntésének milyen anyagi vonzata van.

(Rövid kitérő a listán bejutott, körzet nélküli képviselőkről. Nem kell ezt túlbonyolítani, nyugodtan „raboljanak” maguknak körzetet, és tegyenek úgy, mintha a sajátjuk lenne. Vagy karoljanak fel körzeteken átnyúló ügyeket.)

Ennek tükrében Dr. Kulpinszky Eleonóra képviselőnek a Markusovszky tér kapcsán az a válaszom, hogy:

1. Nem kell mind a 27 játszóteret körbejárnia, hiszen 12 egyéni képviselő osztozik a kerületen. Elég a saját körzetével foglalkozni.

2. A saját körzetbeli játszótereket se kell minden nap meglátogatni, elég mondjuk kéthavonta 5 perc erejéig útba ejteni. És amikor ennyire nyilvánvalóan romlik egy játszótér állapota, akkor lobbizni kell az önkormányzatnál, hogy legyen megoldás.

3. Persze mindezt a Markusovszky tér kapcsán nem neki kellett volna megtennie, hanem Gyurákovics Andreának, mert ez az ő körzete. És a körzetében egyébként ez az egy játszótér van. (Dr. Kulpinszky Eleonóra körzetében (3-as számú) nincs játszótér.)

Előbújt belőlem a hobbijogász - jogszabály gyűjteményem a témában:

2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól. (32-34§ képviselő jogai és kötelezettségei)

2010. évi L. törvény a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választásáról. (5§ (1) c mandátumok száma)

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (X.11.) rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelete a helyi önkormányzati képviselők, bizottsági elnökök és tagok, tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásáról (1§)

(Fotó: Ferencváros újság 2014. november 24.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr214809558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása