Választási turf 2019

2019. április 08. 09:48 - GabiB

Legutóbb a hvg.hu írt arról, hogy Ferencvárosban milyen szoros volt az önkormányzati választás 2014-ben. Bácskai János (Fidesz) csupán 234 szavazattal szerzett többet, mint Gegesy Ferenc, aki korántsem volt egyedüli ellenzéki induló.

Vajon mennyire lehet esélylatolgatni a 2018-as országgyűlési választások helyi adatai alapján? Sok szó esik arról, hogy ha közös ellenzéki jelölt indul, akkor nem a Fidesz kerül ki győztesen a választási küzdelemből. De igaz ez?

Elöljáróban néhány technikai információ:

  • Az országos választáson Ferencváros közel 40 ezer választópolgára két körzethez tartozik. A Kálvin tértől a Thaly Kálmán–Dandár utca vonaláig lakók az 1-es OEVK (országos egyéni választókerület) képviselőjét választják. Míg a kerület délebbre eső fele a 6-os OEVK-ben szavaz.
  • 1-es OEVK – „Belváros”. 6-os OEVK – „Józsefvárosból–Ferencváros egy részéből mixelt körzet”.
  • Az önkormányzati választáson a helyi lakosok a 12 TEVK (területi egyéni választókerület) valamelyikében szavaznak, attól függően, hogy hol laknak.
  • Például: a Ferenc tér az 1-es OEVK-hez tartozik, és a 4-es TEVK-hez. A József Attila lakótelepiek az országos választáson a 6-os OEVK-ben szavaznak, míg az önkormányzatin a 10-11-12-es TEVK valamelyikében.

Megnéztük, hogyan alakultak a 2018-as országos választási eredmények helyben. Hogyan csináltuk?

  • Leválasztottuk az OEVK-ek Ferencvároson kívüli részét.
  • A Demokratikus ellenzék jelöltjeire leadott szavazatok arányát néztük. (Demokratikus ellenzék: DK, Együtt, LMP, Momentum, MSZP–PM.)
  • Az 1-es OEVK-ben egy ellenzéki jelölt volt (Csárdi Antal). A 6-os OEVK-ben nem léptek vissza az ellenzéki pártok, így ott összeadtuk a demokratikus ellenzéki jelöltek eredményeit.
  • A halmaz másik felét az összes többi párt eredménye adja, azaz Fidesz, Jobbik, és mindenki más.
  • Az eredményeket a 12 TEVK szintjén mutatjuk be.

A helyzet a következő:

  • A Demokratikus ellenzék jelöltjeire leadott szavazatok aránya hét TEVK-ben megközelíti, illetve meghaladja az 50%-ot (49-53% között mozog). Két TEVK-ben 45-48 % között mozog. Ezekben a körzetekben valószínűbb, hogy az ellenzéki jelölt győzne. Feltéve, hogy az ellenzéki pártok megállapodnak egy közös jelöltben.
  • További két TEVK-ben 42-44%. Ezek billegő körzetek.
  • Csupán a 9-es számú TEVK-ben kevesebb, mint 40%, azaz ezt a Fidesz viszi. (Ebben a körzetben egyébként 53% volt a részvételi arány. A többi körzetben megközelítette és meghaladta a 70%-ot.)

Ez látszik az alábbi ábrán. Minél sötétebb kékre színeztük az adott TEVK-et, annál magasabb az ellenzéki szavazók aránya. Másként fogalmazva a 12 körzetből 9 körzetben valószínűbb, hogy az „egy” ellenzéki jelölt győzne (Egy ellenzéki polgármesterjelölt és egy ellenzéki képviselőjelölt).

 

És ha már lúd, legyen kövér itt pedig a szavazókör szintű adatokat látjátok. Minél kékebb, annál ellenzékibb.

 

Az az érzésünk, hogy az októberi is izgalmas választás lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr6214747635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása