Vágvölgyi B. András a garancia a független újságírásra Ferencvárosban?

2020. június 18. 07:00 - Berecz.P

gonczi_ambrus_gergo_gabi_peti2.jpg

2020. június 11-én a Rádió9 legújabb adása ezúttal a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményből jelentkezett. A közel kétórás adás középpontjában a kerületi média szerepe és helyzete állt. Interjút készítettünk Vágvölgyi B. Andrással, a Ferencváros Újság új főszerkesztőjével, Hagymási Zoltánnal, a 9.tv főszerkesztőjével. Polyák Gábor médiajogásszal pedig a Mérték Médiaelemző Műhely legújabb kutatásáról beszéltünk. Ezen kívül foglalkoztunk az álhírekkel és az összeesküvés elméletekkel is,  amiről Sárosi Péter, a PendulumBlog írója tartott nemrégiben előadást és Pataki Terézzel az Artemisszió Alapítvány munkatársával is beszélgettünk a kerületi civil társadalomról.

Szerkesztő-műsorvezetők: Borbás Gabriella, Berecz Péter

Fotók: Sarkadi Péter főszerkesztő

bf2a6da712b4888886bfd89e48898f6f_xl.jpg

Forrás: Ferencváros Facebook oldala

Vágvölgyi a garancia a kerületi független újságírásra?

Az új főszerkesztő szerint igen. Két héttel ezelőtt jelentette be Facebook oldalán Baranyi Krisztina, hogy a független szakmai bizottság 21 pályázó közül Vágvölgyi B. Andrást választotta a poszt betöltésére. Az újságíró neve sokaknak ismerős lehet a Magyar Narancs fénykorából, hiszen ő volt a hetilap alapítója, majd később főszerkesztője. Ezen kívül sokan filmrendezőként és filmesztétaként ismerhetik, magyarországi felsőoktatási tanulmányai után az Egyesült Államokban is tanult majd dolgozott.

Adásunkban az újdonsült főszerkesztőt jövőbeli terveiről kérdeztük. Ő maga szimpatizál a kerület vezetésével, beszélgetésünkben egy laboratóriumhoz hasonlította a jelenlegi állapotokat, amelyben kipróbálható milyen is lenne egy olyan ország, amelyben nem a Fidesz vezeti az országot.

Megtudhattuk, hogy a pályázatában több, mint 60 oldalasra tervezett havilap a következő hónapokban 30 oldal körüli kiadással jelentkezik. A 60 oldal elérése hosszabb távú cél. Vágvölgyi fontosnak tartja, hogy az újságot a kerületiek magukénak érezzék és ne hajítsák ki reflexből a postaládából a legközelebbi kukába.

„Természetesen egyrészt a kerület problémáival, másrészt a kerület történetével, harmadrészt a kerület jövőjével, fenntarthatósággal, zöld témákkal, kulturális témákkal nyilván foglalkoznánk.”

A főszerkesztő nagyobb létszámú stábbal szeretne dolgozni. Grafikust, olvasószerkesztőt, online tartalomfelelőst alkalmazna, szeretné, ha az újságnak online verziója, youtube csatornája, twitter oldala is lenne. Arra a kérdésre, hogy egy kerületi médium lehet-e kritikus az önkormányzattal szemben, azt válaszolta, hogy amennyiben szükséges, igen. Tartalmi részleteket nem akart elárulni a havi magazinról, mert szeretné, hogy az első, szeptemberi szám meglepetés lenne a lakosoknak.

9.tv főszerkesztő: „Mi egy híd vagyunk a lakosok és az önkormányzat között”

Hagymási Zoltán 2005 óta dolgozik a kerületi televíziónál, ami akkoriban még Kilences Tévé névre hallgatott. Az előző főszerkesztő (Oláh Olívia) távozása után ő tölti be a megbízott főszerkesztői posztot. A szerkesztőség a Ferencvárosi Művelődési Központban működik. A 9.tv adásai a televíziókészülékeken túl az interneten is fogható. Hagymási szerint a kerületi médiumoknak nagy lehetőség az online jelenlét. Technikai fejlesztéssel nem tudnak számolni, a jelenlegi költségvetés ezt nem engedi meg. Legfontosabb feladatuknak azt tartja, hogy egyfajta hidat képezzenek az önkormányzat és a lakosság között. A nézők bizonyára észrevehették, hogy kevesebb „Kérdezze Polgármesterét” című műsor látható, ugyanis Baranyi Krisztina külön kérése volt, hogy kevesebb ilyen műsor legyen, mert az előző vezetés alatt ez a műfaj túlzottan érvényesült.

piko_l1a8763_600.jpg

Forrás: Magyar Narancs

Mi a helyzet a szomszédos Józsefvárosban? Pikó András kutatást készíttetett a kerületi újságról.

Dr. Polyák Gáborral a Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjével is beszélgettünk a kerületi médiumokról. Az aktualitást a Mérték legutóbbi kutatása adta. Pikó András a VIII. kerület polgármestere a megválasztását követően felkérte a Polyák Gábor által vezetett szervezetet, hogy vizsgálják meg az újság tartalmát. A három hónapos vizsgálatból kiderült, hogy az újság pozitívumain túl pár gyengeséget is hordoz magával. Erősségei között említhetjük, hogy az újság a helyieknek szól, a lakosok problémáival foglalkozik. Egyelőre a gyengeségei közé sorolhatjuk, hogy néhol túlságosan sokat szerepel Pikó András és a városvezetés Fideszes része kevesebb helyet kap a lapban.

Az adásban felidéztük Baranyi Krisztina korábbi elképzeléseit a kerületi médiumokat illetően. Berecz Péter az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen kommunikáció- és médiatudományt tanul. Egy decemberi szemináriumi dolgozatában a lokális médiumokkal foglalkozott, mintacsoportja pedig Ferencváros volt. Decemberben megkereste a polgármester asszonyt, hogy hogyan gondolkodik ezen médiumokról. Arra a kérdésre, hogy egy kerületi médium lehet-e kritikus az önkormányzattal szemben, ezt válaszolta: „Természetesen belefér, sőt az a sajtó dolga, hogy a demokrácia felett őrködjön. Egyik első dolgom az volt, amikor megválaszottak , hogy „felszabadítottam” a kerületi lapot és az internetes médiumokat. Elmondtuk világosan a lap munkatársainak, hogy nálunk nincs kézi vezerlés, egyáltalán nem akarunk beleszólni a munkájukba. Nehezen hitték el, hogy ez valóban megtörténik velük. Annyira szoros volt előtte az ellenőrzés felettük, hogy először reflexből elküldték a terveiket véleményezésre.” Majd hozzátette: „Azt szeretném, hogy önállóak legyenek, független, szabad sajtóként működjenek.”

borbas_berecz_pataki_terez.jpg

Az adásban továbbá Nemesné Singer Edina Sárosi Péterrel, a PendulumBlog írójával beszélgetett az összeesküvés elméletekről és az álhírekről, majd Pataki Teréz az Artemisszió Alapítvány munkatársa volt vendégünk, akivel legújabb kutatásukról és a kerületi civil társadalomról beszéltünk. Csoszó Gabriella fotográfus pedig a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány legújabb projektjéről mesélt nekünk.

 

 

A Rádió9 adása teljes egészében visszahallgatható itt.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr8015825450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása