Kukkantsunk be a Boráros téri könyvtárba!

2019. augusztus 22. 17:51 - GabiB

img_5963.JPGDömsödy Andrea írása és fotói

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár két fiókot működtet a Ferencvárosban. Belső-Ferencváros könyvtára a Boráros téren található, melyről korábbi írásainkban már sok információt közöltünk. Így most elsősorban fotókkal szeretnénk kedvet csinálni a látogatáshoz, beiratkozáshoz. Nem titkolt szándékunk, hogy tippeket kapjunk, melyek segíthetik a kerületi könyvtári ellátás fejlesztését. Már a Lónyay utca felől nyíló bejáraton jó látható a nyitva tartás. Hétfőn, szerdán, pénteken délután, kedden és csütörtökön délelőtt tartanak nyitva. Hétvégén csak az online szolgáltatások vehetők igénybe. 

Tovább
Szólj hozzá!

Mire jók a közkönyvtárak?

2019. augusztus 02. 08:00 - GabiB

img_5946.JPGDömsödy Andrea írása

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár két fiókot működtet a Ferencvárosban. Belső-Ferencváros könyvtára a Boráros téren, Külső-Ferencvárosé a Börzsöny utcában található. Korábbi írásunkban a két működő könyvtárat mutattuk be. Most a két könyvtárvezetővel, Körmendiné Jakub Ágnessel és Tóthné Movik Adriennel folytatott beszélgetés alapján sorra vesszük, hogy a kölcsönzésen kívül mi mindenre jók a kerületi bibliotékák.

   

Tovább
Szólj hozzá!

Egyszerre két klímastratégia készül Ferencvárosban

2019. július 16. 07:37 - GabiB

klima_panasz_foto.pngKlíma-levegő sorozatunkban azt járjuk körül, hogy sűrűn beépített belvárosi kerületként mit tehetne a ferencvárosi önkormányzat a klímakatasztrófa ellen és a levegőszennyezettség csökkentéséért. Érdekes – témához kötődő – kísérlet zajlik a Ferencvárosban. Az Energiaklub szakértői, a berlini Műszaki Egyetem és a Szent István Egyetem tájépítész és településtervező szakemberei a IX. kerületet választották ki arra, hogy kidolgozzanak a kerület számára egy akciótervet az éghajlatváltozás hatásaihoz való sikeres alkalmazkodás érdekében. Miről szól ez a munka? Helyi lakosként miben segíthetünk nekik?

Tovább
Szólj hozzá!

Fakataszter-favédelem-tájékoztatás – nagyon hiányzik Ferencvárosból

2019. július 10. 07:15 - GabiB

fak_szama_kep.pngKlíma-levegő sorozatunkban azt járjuk körül, hogy sűrűn beépített belvárosi kerületként mit tehetne a ferencvárosi önkormányzat a klímakatasztrófa ellen és a levegőszennyezettség csökkentéséért. Akár az ÜHG gázok kibocsátásával összefüggő klímakatasztrófáról, akár a szállóporral és nitrogén-oxidokkal összefüggő levegőszennyezettségről van szó, árnyat adó, lombos fák a megoldás részét képezik. Matematikus nyelven: szükséges, bár nem elégséges feltételei a megoldásnak. 

Tovább
Szólj hozzá!

Kinek a szekerét tolja a ferencvárosi önkormányzat?

2019. július 08. 07:00 - GabiB

Cordia Ingatlanfejlesztő érdeke érvényesül a IX. kerületben

bb_regi_foto.pngJancsó Andrea, független önkormányzati képviselő, a Momentum ferencvárosi polgármesterjelöltjének írása.

Júniusi cikkemben a közérdekű kötelezettségvállalások témakörét jártam körbe. Ebben két példán keresztül mutattam be, hogy Ferencvárosban az ingatlanfejlesztők 20-25 millió Ft-ért cserébe plusz négy emeletet építhetnek, amiből 1-2 milliárd Ft extra bevételük származik. Most a Cordia példáját mutatom be, akinek még ennyit sem kellett fizetnie a plusz négy emeletért. Miközben kerületünk egyre sűrűbben beépített.

Tovább
2 komment

Közérdekű kötelezettségvállalási szerződések Ferencvárosban: Cui prodest?

2019. június 24. 07:30 - GabiB

kozerdeku_kotvall_kep.pngA ferencvárosi önkormányzat 2015-ben kezdett el közérdekű kötelezettségvállalásról szóló szerződéseket kötni a beruházókkal, korábban erre nem volt példa – tudta meg a polgármester válaszából Jancsó Andrea, független önkormányzati képviselő. Ennek mégsem az önkormányzat, hanem az ingatlanfejlesztők a nyertesei. 

Tovább
6 komment

A kutyafuttató-felújítás 10 aranyszabálya

2019. június 20. 07:30 - GabiB

markusovszky_futtato_uj.jpgÉppen zajlik a Belső-Ferencvárosban a Markusovszky kutyafuttató felújításának, kibővítésének előkészítése, tudjuk Gyurákovics Andrea (ferencvárosi képviselő) promó videójából. Emellett a Haller park megújításának 2. ütemében szerepel az ottani kutyafuttató rendbe tétele. Ezek kapcsán felmerült bennem, vajon mik a kutyások problémái a futtatókkal. Mire kell ügyelnie az önkormányzatnak a felújításnál, hogy a kutyások szívesebben töltsék ott az időt.

Tovább
2 komment
Címkék: kutya köztér