Új könyvek a Börzsöny utcai könyvtárban – 2020. februári könyvajánló

2020. február 19. 08:03 - GabiB

3.JPGÚj könyvek érkeztek a Börzsöny utcai könyvtárba. A könyvtárvezető, Tóthné Movik Adrien ezekből szedett össze egy csokorravalót.

Tovább
Szólj hozzá!

Mit árul el az Országos kompetenciamérés a ferencvárosi általános iskolákról?

2020. február 17. 08:18 - GabiB

toni_iskola_foto_kicsi.jpgÁltalános iskolai körkép sorozatunk korábbi cikkében térképen mutattuk a ferencvárosi általános iskolák körzethatárait, illetve, hogy melyikben hány első osztály indul, milyen tagozatokkal. Interjúkon keresztül bemutattuk a ferencvárosi általános iskolákat, ezeket a cikk végén találjátok. A 2020. tavaszi nyílt napokat itt szedtük össze.

Tovább
1 komment

Duna-part stadionosítása – Milyen feltételeket szabott Ferencváros?

2020. február 10. 08:06 - GabiB

atletikai_stadion_foto_uj.png„A megépítésekor 40 ezer férőhelyes atlétikai stadiont jóval kisebb társadalmi párbeszéd övezi, mint amekkorát az épület mérete és különösen tervezett elhelyezése indokolna. A nagy nyilvánosságot kapó konszenzusos politikai támogatás mellett egyáltalán nem jelennek meg a kiváló adottságú barnamezős ferencvárosi terület stadionosításával szembeni ellenérvek. Ha szóba is kerül a létesítmény ügye, akkor is inkább meggyőződésen alapuló hitvita zajlik arról, hogy mennyire fontos Magyarországnak egy atlétikai stadion és az atlétikai világbajnokság. A stadion kérdésének van azonban egy várostervezési szempontja is.” Erről írtunk az index.hu-n megjelent cikkünkben, amiben azt állítottuk, hogy a Duna-part nem optimális helyszín az atlétikai stadionnak. A stadionról szóló „Gyakran ismételt kérdések cikkemet” itt találjátok.

Tovább
36 komment

Oviválasztás Ferencvárosban - 2020

2020. február 05. 08:15 - GabiB

ovik_belso_kozepso_ferencvaros.pngKözeledik az óvodaválasztás. Legtöbben mennek a körzetesbe, hiszen általában az van a legközelebb és választanak egy szimpi óvónő párost. Hat éve magamat tudatosnak gondoló szülőként négy kerületi óvoda összesen tizennyolc csoportjának óvónőivel beszéltem két hét alatt (meg még az igazgatókkal is). Csak úgy zsongott a fejem a „mi fél 1-re végzünk ez ebéddel” mondattól. Nézegettem az ovik honlapját, ahol a pedagógiai program, az SZMSZ és a házirend az előtérbe tolt dokumentumok. Jó sok időt eltöltöttem ezzel, és végül nem a körzetes oviba írattuk a gyereket. Nem bántuk meg, most már a legkisebb is oda jár. Most pedig néhány objektív szempont mentén összehasonlítom Ferencváros 9 oviját remélve, hogy ez Nektek (ovi választó szülőknek) is hasznos.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: gyerek ovi

Védett lakások nyomában

2020. február 03. 09:06 - GabiB

Borbás Gabriella összefoglalója

2019 őszén, hétszer háromórás adássorozattal jelentkezett egy erre szövetkezett civil csoport, akik a „Rádió9 - a kerület civil hangja”-ként helyezték el magukat a helyi nyilvánosság-térképen. A Rádió9-ről bővebben itt olvashattok: „Ha nincs játszótered, teremts magadnak”.

A Rádió9 2020. január 23-i műsorában a védett lakásokról és a családon belüli erőszak áldozatainak segítéséről beszélgettek Barna Era, Bencsik Márta és Nemesné Singer Edina műsorvezetők a meghívott vendégekkel: Baranyi Krisztina polgármesterrel, Gedeon Andor a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények (FESZGYI) vezetőjével és Csepregi János mentálhigiénés szakemberrel.

Ebben a cikkben a Rádió9 műsorát és a 2020. január 30-i testületi ülés eseményeit veszem sorra.

Baranyi Krisztina 2020. január 7-én jelentette be, hogy Ferencváros az önkormányzati tulajdonban lévő lakások közül kettőt a családon belüli erőszak áldozatainak védelmére jelöl ki. Baranyi a műsorban elmondta, hogy az azóta eltelt két hétben a program további elemekkel bővült. Az érintett áldozatokat a szociális ellátórendszeren keresztül biztosított mentorálással, utánkövetéssel és ha szükséges, akkor pénzsegéllyel is támogatni tervezik. Emellett pedig kezdeményezni fogja részben az áldozatokat megcélzó felvilágosító kampány megszervezését. A felvilágosító kampány ugyanakkor például a rendőrség érzékenyítésére is szolgálhat. A javaslatokat először a 2020. január 30-i testületi ülésen tárgyalják.

Gedeon Andor a FESZGYI igazgatója mindehhez hozzátette, hogy először 2020. január 13-án ültek le polgármester asszonnyal a szakmai feladatokat egyeztetni. Ekkor azt vállalta, hogy január végére koncepcionális javaslatokat fogalmaznak meg, hiszen a kiérlelt szakmai programhoz 2 hétnél több időre van szükségük. Azóta több körben egyeztettek a FESZGYI-n belül és elkezdte megkeresni a potenciális partnereket, szakmai szervezeteket. Felvette a kapcsolatot a Vöröskereszttel és hamarosan megkeresnek áldozatsegítő civil szervezeteket, köztük a Rádió9 adásának második órájában megszólaló Fehér Gyűrűt is. Utóbbi 31 éve működik ezen a területen és aktív tagja az Európai Áldozattámogató Szervezetnek.

A műsorban szó volt a családon belüli erőszak áldozatait ellátó országos szintű intézményrendszer elemeiről is. Csepregi János elmondta, hogy a családon belüli bántalmazás régóta heti rendszerességgel felmerülő probléma. Az intézményrendszer fontos eleme a 24 órás Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT): +36 80-20-55-20. Segítő szakemberek, pszichológusok, szociális munkások beszélgetnek a bántalmazottal, majd közös mérlegelés és döntés eredménye, hogy milyen szintű beavatkozásra van szükség. Az ellátórendszer elemeit képezik a krízisközpontok, titkos menedékházak, félutas házak, családok átmeneti otthonai, valamint az anyaotthonok. Amennyiben menekítésre kerül sor, akkor legalább 100-150 km-rel odébb, titkos menedékházba költöztetik a bántalmazottakat. 2018-ban pedig új krízisambulanciák is nyíltak. Az intézmények között állami és önkormányzati fenntartású és civil szervezetek által működtetettek is vannak.

A műsor vendégei egyetértettek abban, hogy a hatékony segítségnyújtás feltétele a hálózatosodás. Önkormányzatok, állami intézmények és civil szervezetek összefogásával lehet eredményesen segíteni a családon belüli erőszak áldozatainak. Baranyi Krisztina hozzátette, hogy január folyamán levelet írtak a „szabad városok szövetségébe” tartozó önkormányzatoknak.

A 2020. január 30-i ferencvárosi képviselő testületi ülésen újjá szabott határozati javaslatokat fogadtak el a képviselők. Baranyi Krisztina eredeti előterjesztése a szakmai protokollok és jogi megoldások kialakítására 2020. februári határidőket adott. A hálózat felállításával kapcsolatos egyeztetéseket január 30-ig tervezte

Kiderült, hogy ez a határidő kivitelezhetetlen. A szakmai egyeztetés lassan halad, az érintettek egy részét egyelőre nem vonták be a munkába. A krízislakások kialakításával kapcsolatban a bizottsági üléseken számtalan szakmai kérdés merült fel. Példaként: 

- A jelenleg működő állami és önkormányzati rendszerbe integrált védett lakásokat hozzanak létre, vagy párhuzamosan működő ellátórendszert építsenek? 

- Átadják-e inkább a két lakás fenntartását valamely bántalmazottakat segítő civil szervezetnek? 

- Jogi dilemmát is megfogalmaztak a képviselők. Hogyan biztosítják azt, hogy a lakások és azok használata titokban maradjon? Átruházzák a lakások kijelölésével és felhasználásával kapcsolatos hatáskört a polgármesterre?

A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta azt a szándékot, hogy önkormányzati lakásokat biztosítsanak a - pontos jogi kifejezéssel élve - kapcsolati erőszak áldozatai számára.

A szakmai és jogi protokollok, eljárásrendek, jogszabályi háttér megalkotására, a felvilágosító kampány megtervezésére, valamint az önkormányzati hálózat felállítására 2020. június 30-i határidőt jelöltek meg. A Duna-partra épülő atlétikai stadionhoz hasonlóan, a védett lakások ügyét is nyomon követjük.

Szólj hozzá!

Interjú Gilicze Zoltánnal, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont Általános iskola igazgatójával

2020. január 26. 20:39 - GabiB

ezaz_1.jpgÁltalános iskolai körkép sorozatunk korábbi cikkében térképen mutattuk a ferencvárosi általános iskolák körzethatárait, illetve, hogy melyikben hány első osztály indul, milyen tagozatokkal. Interjúkon keresztül bemutattuk az összes ferencvárosi általános iskolát, ezek felsorolását az interjú végén találjátok. A 2020. tavaszi nyílt napokat ebben a cikkben szedtük össze. 

Tovább
Szólj hozzá!

Könyvtáros elismerésben részesült kerületünk szülötte, volt diákja

2020. január 22. 08:47 - GabiB

lgy_kepe_masik.jpg2019. november 11-én az MTA Könyvtárában adták át a Kovács Máté emlékének ápolásáért elnevezésű emlékplakettet, melyet dr. Suppné dr. Tarnay Györgyi kapott, akinek pályája a IX. kerületi József Attila iskola könyvtárából és a FSZEK Mester utcai fiókjából indult. (fotó: Láng Klára)

Az interjút készítette és adatokkal kiegészítette: Dömsödy Andrea.

Tovább
Szólj hozzá!