Hány könyvtár van a Kilencben?

2020. január 15. 08:01 - GabiB

Könyvtári sorozatunk korábbi cikkeiben írtunk a két kerületi FSZEK könyvtárról együttesen is, illetve bemutattuk a Borárost és a Börzsönyt külön-külön is. A kerületben viszont sokkal több, legalább 53 könyvtár van. Ezek egy része bárki számára elérhető, egy részük pedig csak szűkebb körnek. Tekintsük most át a lehetőségeket!

Dömsödy Andrea írása.

A Könyvtári Intézet hivatalos statisztikája szerint Ferencvárosban 35 könyvtár van, legalábbis ennyi jelent magáról adatokat. Az MTA Irodalomtudományi Intézetének könyvtára viszont a statisztika ellenére nem itt található, a kerületben működő és az ELTE alá integrált gyógypedagógiai főiskolának pedig a statisztikai hiátus ellenére van könyvtára.

Az iskolai könyvtárak az oktatási statisztikában jelennek meg, melyből pedig megtudhatjuk, hogy kerületünkben 18 iskolai székhely rendelkezik könyvtárral. Vagyis összesen minimum 53 könyvtár működik. Vállalatnak, egyéb intézménynek is lehet könyvtára, amik hiányoznak a statisztikából. Ha tud még könyvtárról, írjon nekünk!

Ezeknek a könyvtáraknak túlnyomó része speciális téma irodalmának, forrásainak gyűjtésére fókuszál, így bizonyos érdeklődésű embereket vonz és segít. Mindamellett érdemes látnunk, mi érhető el számunkra könnyen közelségük miatt. A következőkben gyors listát adunk rólunk. A jövőben viszont igyekszünk mindegyikről egy-egy rövid bemutató írást is közzétenni.

Tematikus bontásban:

  • általános gyűjtőkörű: 21 db
  • orvosi: 16 db
  • művészeti: 5 db
  • történelmi: 4 db
  • vallási, filozófiai: 4 db
  • közgazdasági: 2 db
  • gyógypedagógiai: 1 db
  • távközlési: 1 db

Ha összeadjuk a számokat 54 jön ki és nem 53. Ennek oka, hogy a Ráday gyűjtemény történelmi és vallási tematikájú is egyben. Alábbi térképen mutatjuk a 35 könyvtárat. Emellett működik a már említett 18 iskolai könyvtár. Mivel ezek a legtöbb kerületi lakost érintik gyermekeik, unokáik révén, és mert azt gondoljuk, hogy a kerületi önkormányzatnak is ügye, velük külön cikksorozatban fogunk foglalkozni.

6 nyilvános könyvtárat zöld színnel jelöltük

Nyilvános könyvtárak azok melyeket a kulturális törvény szerint bárki használhat, ez egy kulturális alapjog. Ebben maximum életkori korlátozás lehet, hiszen szakkönyvtárakban nem jellemző, hogy gyermekeket is fogadnak. A nyilvános könyvtári státusszal az is jár, hogy helyben használatuk ingyenes.

13 korlátozottan látogatható könyvtárat sárga színnel jelöltük

A kerületünkben működő könyvtárak nagyobb része valamely intézmény dolgozóit, használóit szolgálja, így hivatalos státusza szerint nem nyilvános. De vannak köztük korlátozottan nyilvánosak, ami azt jelenti, hogy a gyűjtemény, a szolgáltatások egy része vagy akár egésze intézményen kívüli érdeklődők számára is elérhető, használható.

16 csak az intézményt szolgáló, azaz nem nyilvános könyvtárat piros színnel jelöltük

Természetesen vannak olyan könyvtárak is, melyek valóban nem nyilvánosak. Általában ezek használata sem lehetetlen, csak külön engedélyt kell kérni, mely indokolt esetben megkapható. Emellett pedig egyre többnek van hozzáférhető online katalógusa, digitalizált gyűjteménye. Továbbá a nyilvános könyvtárakon keresztül, könyvtárközi kölcsönzéssel közvetve is használhatjuk ezeket. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr9715337010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása