Kukkantsunk be a Boráros téri könyvtárba!

2019. augusztus 22. 17:51 - GabiB

img_5963.JPGDömsödy Andrea írása és fotói

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár két fiókot működtet a Ferencvárosban. Belső-Ferencváros könyvtára a Boráros téren található, melyről korábbi írásainkban már sok információt közöltünk. Így most elsősorban fotókkal szeretnénk kedvet csinálni a látogatáshoz, beiratkozáshoz. Nem titkolt szándékunk, hogy tippeket kapjunk, melyek segíthetik a kerületi könyvtári ellátás fejlesztését. Már a Lónyay utca felől nyíló bejáraton jó látható a nyitva tartás. Hétfőn, szerdán, pénteken délután, kedden és csütörtökön délelőtt tartanak nyitva. Hétvégén csak az online szolgáltatások vehetők igénybe. 

A fiók vezetője Körmendiné Jakub Ágnes sok szeretettel várja az olvasókat, és a blog olvasóinak véleményét, javaslatait.boraros_2.JPGA Boráros téri fiókkönyvtár olvasóterme kisebb rendezvények befogadására is alkalmas.
boraros_3.JPG

Az olvasóteremben több mint húszféle újság és magazin látható. Olvassátok, olvasnátok őket a könyvtárban? Tudtad, hogy akár kölcsönözhetők is az egyes lapszámok? Mit látnál még szívesen? boraros_folyoirat.JPG

Ruhatárként zárható szekrények állnak rendelkezésre és kb. 700 féle (2000 és 2019 közötti megjelenésű) film és 250 féle hanganyagA filmeket, hanganyagokat plusz kölcsönzési díj ellenében vihetjük haza. Például a gyerekeknek szóló filmek kölcsönzése 300 forint egy hétre. Itt böngészheted. Nézel még DVD-ről filmet?boraros_6.JPG

A diafilmek kölcsönzése viszont ingyenes. Ha jönnek a téli esték, érdemes erre is gondolni!boraros_8.JPGboraros_9.JPGSajnos gyermekkönyvtár nincs, van viszont gyerekkuckó 5 ezer kötettel. Minőségi és népszerű műveket egyaránt találhatsz. Próbáltad már? Gyereked, unokád a 480 beiratkozott gyermek között van? Mik a tapasztalataid?

 

 

 

A kötetek túlnyomó többsége, mintegy 20 ezer felnőtteknek szól. A szerelem vajon tényleg ilyen ellentétes ezekben a regényekben? Több mint 900-on kell átrágni magad, ha tudni akarod.img_5950.JPG

De sok más népszerű regény és szerző is jelen van a polcokon. A választék találkozik az ízléseddel? boraros_10.JPGHa idegen nyelven olvasnál, külön polcon keresgélj! Túlnyomórészt angolul. Vajon a kerületben élő külföldiek tudnak erről a lehetőségről? boraros_11.JPGAz újdonságokat szintén külön polcon keresd! 2019-ből eddig 270 kötetet találhatsz meg a Borároson. A találati lista jobb oldalán látható részletek kiemelésre kattintva tudod megnézni, hogy amit keresel, kölcsönözhető-e.boraros_12.JPGEzek az idei könyvtermés legérdekesebb könyvei? Tanácsaidat, igényeidet szívesen veszik a könyvtárosok. Természetesen vannak számítógépek is, de mivel éppen használták, nem tudtam őket lefényképezni.

Elérhető szolgáltatások

A könyvtár a fotókon bemutatott fenti terek és a gyűjtemény mellett az alábbi szolgáltatásokat nyújtja: CD-kölcsönzés, DVD-kölcsönzés, e-Olvasóterem, folyóirat-kölcsönzés, hangoskönyv-kölcsönzés, házhozszállítás, internethasználat, kerekesszékkel megközelíthető, könyvkölcsönzés, NAVA, oktatócsomag-kölcsönzés, olvasóterem, számítógép-használat, szkennelés, WiFi, "Ucca" Galéria.

Emellett előző cikkünkben írtunk arról, hogy van társasjáték klub, befogadnak rendezvényeket, kiállításokat. Fontos információ, hogy a IX. kerületi lakcímmel rendelkező kismamáknak és a 70 év alatti nyugdíjasoknak a könyvtári tagság az önkormányzat támogatása miatt ingyenes! (A 70 éven felüliek számára lakcímtől függetlenül minden nyilvános könyvtárban díjtalan a tagság!)

Emellett a IX. kerületi könyvtárakban is működik a Könyvet Házhoz szolgáltatás idős vagy mozgásukban korlátozott olvasóknak. A szolgáltatásról bővebb információt a könyvtárakban telefonon lehet kérni.

Mit lehetne még? Vajon a kerületünkben mire lenne még igény?

Más magyar közkönyvtárak és más országok könyvtárai sokféle szolgáltatást nyújtanak még a könyvtárban. Ilyeneket:

Gyerekes családoknak: gyermekfoglalkozások, nyári tábor, baba-mama klub, kamasz klub.

Itt élő külföldieknek: magyar nyelv tanulását segítő gyűjtemény.

Elfoglalt lakosoknak: dokumentumok előzetes lefoglalása, 0-24-es nyitva tartás, házhozszállítás nemcsak időseknek, kitelepülés kerületi helyszínekre (rendelő, okmányiroda).

Kerületi aktívaknak: kerületi kisokos, vitaestek.

Kulturált kikapcsolódásra vágyóknak: e-könyv kölcsönzése, társkereső, irodalmi estek, kávézó, olvasókör, képregényklub.

Segítséget igénylőknek: nyakkendő-kölcsönzés, elektronikus ügyintézés támogatása, tanácsadás.

Vajon a kerületünkben élőknek mire lenne igénye? Mi kellene ahhoz, hogy ezek beindulhassanak?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr1015020120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása