Ferencvárosi szolidaritási kísérletek a veszélyhelyzetben

2020. május 06. 08:00 - Berecz.P

foto_radio9_20200430.jpgKedvezőbb feltételeket teremteni a most érettségizőknek, a kerékpárosoknak, a színházi háttér szakmában dolgozóknak, a munka nélkül maradt előadóművészeknek, a kultúrához hozzáférésben és a home office munkavégzésben. Vagyis a Leövey Gimnázium felkészült a most vizsgázó diákok fogadására, az Üllői úton ideiglenes bringasávot használhatunk, a Stúdió K 100+ 1 holdaspagonyt próbál, adományoz és készül az őszi évadra. Az Angyal utcai szálloda zárva és mégis nyitva a kerületiek előtt, a Karantén Koncertek pedig riksán érkeznek az ablakok és erkélyek alá. A Rádió9 2020. április 30-i virtuális utazásának állomásai.

Barna Era írása

Belátva, hogy nem könnyű most tartani a lépést a Koronavírus - helyzet eseményeivel, híreivel és intézkedéseivel, és mert kétségtelenül sok pontatlanság, hangulatkeltő vélemény és álhír is megjelenik a közösségi médiában, a Rádió9 legutóbbi adását is a helyieket kiemelten érintő hír-összefoglalóval kezdte. Az immáron 50 napja tartó karatén-időszak legfrissebb és legfontosabb pandémiás híreit Berecz Péter foglalta össze.

Megnövekszik-e jelentősen a biciklisek és az autós-kerékpáros afférok száma az Üllői úti bringasáv miatt?

A kijárási korlátozások egyik kétségtelen pozitív hozadéka lehet majd, ha a városi levegőt tartósan tisztábbnak érezzük, a gépjárműforgalom csökkenésének következtében. Bár az is igaz, hogy az energetikai szakemberek szerint az elmúlt két hónap otthonmaradása, jellemzően a korszerűtlen fűtésű és energiafelhasználású magyar háztartásokra, még nem mutatott feltétlen pozitív tendenciát. De talán most a jó idő beköszöntével változhat a helyzet! Egy felmérés szerint bár Budapest felnőtt lakosságának 67 százaléka számára elérhető a kerékpározás, vagy a saját, vagy a közelükben található bérbiciklik révén, eddig mindössze a fővárosiak 6%-a kerekezett naponta. Halász Áron, a Magyar Kerékpáros Klub szóvivője szerint ez az arány most nagyon megnőhet a pár napja megnyitott Üllői úti bringasávnak köszönhetően, de nem válthatja ki a dél-pesti kerékpáros útvonal-hálózat szükséges fejlesztéseit. Nemesné Singer Edina a Ferencvárosban napi szinten bicikliző Tucker Dávidot, Oláh Roland a Magyar Kerékpáros Klub szóvivőjét, Halász Áront és egy biciklis futárt kérdezett az első napok tapasztalatairól és a remélt eredményekről.

Virtuális ballagás és online búcsúbeszédek, érettségi maszkban és kesztyűben, különleges biztonsági intézkedések és rendőrségi felügyelet mellett.

Országosan több mint 80 ezer, a kerületi Leövey Gimnáziumban több mint 600 diák érettségizik hétfőtől. A Rádió9 az egyik legnagyobb múltú kerületi középiskolában készített helyzetjelentést. E szerint a tankerületből megérkeztek a kötelezően viselendő kesztyűk és maszkok, és egy központi intézkedés értelmében, az iskolák körül rendőrök fogják megakadályozni, hogy a fiatalok csoportosuljanak. Sebőkné Orosz Katalin igazgatónő bízik mindenki egyéni felelősségérzetében, vagyis hogy az a fiatal, aki nem érzi jól magát, az otthon fog maradni, vagy egy számára elkülönített teremben megoldható lesz a vizsgája. De vajon a praktikus intézkedéseken túl, hogy kezelik a ballagás, a búcsúzás, a lezárás most elmaradó aktusainak érzelmi, lelki részét? Erről is beszélgetett az igazgatónővel és Füredyné Gróf Gizellával, ének-zene szakos tanárnővel és kórusvezetővel Berecz Péter.

Bár az önkéntesek által tartott online órák akár ezres nézőszámot is hoztak, azért az ideális matek és történelem oktatás színtere a jövőben sem a net lesz.

A kerülethez sok szálon kötődő Budapesti Corvinus Egyetem, rövid nevén Közgáz, egyik sok évtizedes múlttal rendelkező diákszervezete a Studium Generale. Az SG-sek, ahogy ők hívják magukat, önkéntes munkában tanító elkötelezett egyetemisták, akik évről évre hétvégi és táboros felkészítőket tartanak tizenegyedikeseknek és az érettségi vizsgák előtt középiskolásoknak. A Rádió9 azért hívta most fel őket, hogy megtudjuk, miben kellett és tudtak változtatni a jól bejáratott oktatási módszerükben és hogy a kényszerűség elvett, vagy inkább hozzáadott a programjuk értékeihez. Telefonon a történelem szekció vezetőjét, Pálmai Rebekát és a matematika szekció vezetőjét, Kukucska Dánielt kérdezte Barna Era.

A bezárásra kényszerült Corvin Hotel 5 szobát átengedett a Tűzoltó utcai Gyerekklinikában kezelt gyerekek szüleinek.

Az előzetes foglalások és tervek szerint hiába ígérkezett kivételesen izgalmasnak és erősnek az idei szezon, az Angyal utcában működő Corvin Hotel, mint szállodaipari és idegenforgalmi szereplő, elsők között érezte meg a veszélyhelyzet negatív hatásait. Az intézmény ugyan bezárni kényszerült és elsősorban a legendásan családias hangulatú vállalkozáson belül zajlik gőzerővel a kármentés, még így is igyekeztek szolidárisak maradni azokkal, akik még náluk is nehezebb, kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek. Üresen maradt szobáikból ötöt átengedtek a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelt gyerekek szüleinek, a többit pedig egy most induló akciójukban kedvezményesen kínálják otthoni home office munkavégzés helyett cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt. Erről és más életben maradási kísérleteikről is mesélt Borsos Éva szállodavezető.

Ahol veszélyhelyzetben is bábjátékot próbálnak, ott valóban mesebeli dolgok történhetnek. A Stúdió K Színház 1 millió forintot adományozott a színházi háttér szakmában dolgozóknak.

Ahogyan mindannyian próbálunk egyfajta napi rutint tartani a karanténos hétköznapokban, úgy a Stúdió K Színházban szigorú menetrend szerint zajlanak a 100 + 1 holdaspagony próbái. Gyarmati Kata igazgató szerint nem lenne méltó a színházukhoz, ha éppen most nem szolidárisan viszonyulnának azokhoz, akik náluk is nehezebb helyzetbe kerültek. A Független Előadó-művészeti Szövetség adománygyűjtó segélyakciójára reagálva, a most munka nélkül maradt színházi alkotóművészek és a háttérszakmák munkatársai megsegítésére egy millió forintot adományozott a társulat. De vajon kell-e tartaniuk majd a járvány poszttraumás szindrómájától, ha újra kitárják kapujukat a nézők előtt? Kiállásról és kulissza-munkáról a remélve várt őszi színházi évad előtt, Oláh Roland interjújában.

A kultúra mindenkié, ezért ha kell, házhoz megy! Ferencvárosi Karantén-Koncertek

Néhány hete, Döme Zsuzsanna kultúráért felelős alpolgármester kezdeményezésére indultak el csütörtökönként azok a kerületi karantén-koncertek, amelyek részben fellépési lehetőséghez és tiszteletdíjhoz juttatnak munka nélkül maradt előadókat, zenészeket és az otthonülő lakosság közérzetén is javítani kívánnak.

Bencsik Márta és Sarkadi Péter helyszíni riportjában megszólalnak néhányan az utcai közönségből, Baranyi Krisztina polgármester, a Valami Swing duó és Ganxta Zolee, aki ezúttal a Los Diablos formációban lépett fel. Döme Zsuzsanna alpolgármester pedig arról beszélt, hogy a kultúrát akkor is elérhetővé kell tenni mindenki számára, ha kijárási korlátozás van érvényben.

A Karatén-koncerteket a Ferencvárosi Önkormányzat csak korlátozottan tudja finanszírozni a veszélyhelyzet károsultjainak megsegítésére létrehozott Krízis Alapjából, ezért várja azon adományozók jelentkezését, akik szívesen támogatnának jövőbeli koncerteket!

A Rádió9 következő adása május 14-én, csütörtökön este 6 órától jelentkezik ismét élőben ideiglenes szobastúdiójából.

A Rádió9 együttműködő partnerei a Kilencben az Élet blog és a Tilos Rádió, támogatója a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány.

Köszönjük, ha adója 1%-ával a Ferencvárosi Közösségi Alapítványt támogatja!

1 %-os FKA Fo

fka_egyszazalek_nagy.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr7115661876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása