Budapesti polgári kezdeményezés - levél Karácsony Gergely, főpolgármesternek

2020. június 12. 07:55 - GabiB

2020. június 12-én levelet írtunk Karácsony Gergelynek, Budapest főpolgármesterének. A Duna-parti atlétikai stadion kapcsán élni szeretnénk a budapesti polgári kezdeményezés jogintézményével. 

Tisztelt Főpolgármester Úr!

2020. május 18-án küldött elektronikus levelünkben tájékoztattuk Önt arról, hogy mi, budapesti polgárok aláírásgyűjtésbe fogtunk “Stadion helyett parkot a Duna-partra!” címmel. A petíciót eddig közel 20 ezren írták alá.

Kéréseinket, érveinket Főpolgármester Úr szíves figyelmébe ajánljuk:

https://szabad.ahang.hu/petitions/stadion-helyett-parkot-a-duna-partra-1

A Fővárosi Közgyűlés az idei év elején megalkotott új SZMSZ-ében - sokunk egyetértését és elismerését kivívva - jelentősen bővítette a részvételi demokrácia eszköztárát. Olyan innovatív megoldások jelentek meg a polgárok kezdeményezési jogával kapcsolatban, melyeket mi magunk is szívesen használunk. Noha a budapesti párbeszéd és a budapesti polgári kezdeményezés jogintézményei csak 2021. január 1-jén lépnek hatályba, a stadionépítés témáját annak aktualitása miatt nem akartuk veszni hagyni csupán azért, mert a részvételi demokrácia kapcsolódó jogi keretei még nem alkalmazhatók. Fontosnak tartjuk, hogy a stadionépítés ellen szóló, a járványhelyzet miatt a korábbihoz képest egészen más fénytörésbe eső érveinket a Kormánnyal kompromisszumot kötött Fővárosi Közgyűlés tudomására hozzuk - bízva abban, hogy Főpolgármester Úr és közgyűlési kollégái azonosulni tudnak azokkal.

Minthogy a budapesti polgári kezdeményezés jogintézményével még nem tudtunk élni, egy nem-hivatalos, ám a civil világban nagy ismertségnek és elismertségnek örvendő platform, az aHang infrastruktúráját vettük igénybe az aláírásgyűjtés lebonyolításához. Az aHang működtetőinek tájékoztatása szerint a petíciót aláíró polgárok közül több, mint 10 ezren adtak meg budapesti irányítószámot a petíció virtuális aláírásakor. Ennélfogva úgy ítéljük meg, hogy a budapesti polgári kezdeményezés jogpolitikai célja - nevezetesen az Alaptörvény XXV. cikkében elismert petíciós jog érvényesülésének elősegítése - ezen az úton is teljesült.

Tekintettel arra, hogy a stadiont a főváros közigazgatási területén tervezik megépíteni, és a tavaly őszi politikai kompromisszum részeként a Fővárosi Önkormányzat általi feladatellátást is érintő döntések születtek, indokoltnak tartjuk, hogy a Fővárosi Közgyűlés - a részvételi demokrácia érvényesülését támogató módon - foglalkozzon a petícióban megfogalmazott kérésekkel.

Petíciónk első pontja: “Stadionstopot a Duna-parton! Azt kívánjuk, hogy a kormány ne építsen stadiont a ferencvárosi Duna-partra.” Ezzel összhangban kérjük Főpolgármester Urat, hogy kezdeményezze a Fővárosi Közgyűlésnél az 1090/2019. (XI. 27.) Főv. KGy. határozat újratárgyalását, annak visszavonását javasolva.

Kérjük Főpolgármester Urat, hogy a fentieket a Fővárosi Közgyűlés soron következő ülésének napirendi javaslatában szerepeltetni szíveskedjék.

Főpolgármester Úr megtisztelő együttműködésében bízva, további munkájához sok erőt és sikereket kívánunk!

A petíció szervezőinek és aláíróinak nevében

Tisztelettel,

Borbás Gabriella, Csordás-Takács Viktória, Mészáros Szilárd, Pál Bence, Scsaurszki Tamás, Singer Edina

Budapest, 2020. június 12. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr5815980890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása