SZOLIDARITÁS, KÖZÖSSÉG, EGYÜVÉ TARTOZÁS – BARANYI KRISZTINA POLGÁRMESTERREL A PANDÉMIÁS HÁROM HÓNAPOT ÉRTÉKELTÜK

2020. július 06. 08:42 - Berecz.P

baranyi-edina-marti.jpgA 2020. július 1-jei adás első órájában Baranyi Krisztina polgármesterrel értékeltük az elmúlt három hónapot és erre kértük a ferencvárosi frakciókat is. Az adás második felében pedig arról beszéltünk, miként tehető komfortosabbá, jobbá  a ferencvárosiak élete.

Bencsik Márta írása

A járványnak vége, legalábbis időlegesen felszabadultunk, de mégsem lesz olyan az élet, mint korábban volt. Még nem tudjuk, mennyi ideig kell óvatosabbnak lenni a szociális kapcsolatainkban, a társas érintkezésekben, mikor nyugodhatunk meg, hogy megvan a koronavírus ellenszere, nem tudjuk, mennyi idő telik el, hogy a pandémia gazdasági hatása eltűnjön. És az is látszik, hogy a járvány okozta fékezésnek nem csak negatív hatása van, egy kicsit összefogtunk, egy kicsit levegőt  kaptunk – legalábbis globális szinten. A 2020. július 1-jei adás első órájában Baranyi Krisztina polgármesterrel értékeltük az elmúlt három hónapot és erre kértük a ferencvárosi frakciókat is. Az adás második felében pedig arról beszéltünk, miként tehető komfortosabbá, jobbá  a ferencvárosiak élete. Az időseké például úgy, hogy az ebéd mellé olvasnivalót is szállít nekik az önkormányzat. Erről szólt a Mozgó könyvek olvasási program kitalálójával készült beszélgetés. Mindannyiunk jól létéhez hozzájárul, ha a környezetünkben elegendő fa, növény van. Hogyan bánunk a zöldfelületeinkkel – erről két kertész, tájépítész szakember szólaltattunk meg. Egy ferencvárosi polgártársunk kezdeményezéséről is hírt adtunk, aki kis lépésekkel, civil módon összefogva azon ötlettel, hogy  boldogabbá tegye a ferencvárosiak, és persze a saját mindennapjait. És a komfortosabb élethez segít hozzá, ha egészséges, háztáji vagy bio termékeket tudunk vásárolni – a József Attila lakótelepi termelői piac sorsáról is szóltunk.

A Baranyi Krisztina polgármesterrel való beszélgetés elején összefoglaltuk az elmúlt három hónap fontosabb ferencvárosi történéseit.
A polgármester elmondta, feszített tempóban kellett dolgozniuk, gyorsan kellett reagálni. A veszélyhelyzet kihirdetése napján már szervezték a segítő központot, mert látták, hogy a szociális szférában dolgozók létszáma nem elegendő azokra a feladatokra, amelyeket a kormány az önkormányzatokhoz utalt vagy amit önként vállaltak. 400 önkéntest toboroztak, az ő segítségükkel tízezer ember (a 60 év felettiek, a fogyatékkal élők) teljes ellátásáról gondoskodtak a bevásárlástól, a gyógyszerellátáson át az ebéd biztosításáig. Sok embernek nyújtottak anyagi segítséget is, a megemelt szociális támogatási keretből nagy részét  felhasználták. A telefonvonalukon jogi, mentálhigiénés segítséget is nyújtottak  a rászorulóknak és a munkakeresést is igyekeztek előmozdítani.

p1050232-1024x684.jpg

A polgármester úgy vélte, a legnagyobb eredmény, hogy vadidegen idős és fiatal embereket sikerült összehozni. Olyan generációkat és társadalmi csoportokat, akik különben soha nem találkoznának. Szolidaritás, közösség együvé tartozása a bajban – ezek meg fognak maradni – hangsúlyozta.

Gyurákovics Andrea, a Fidesz frakció vezetője arról beszélt, hogy a frakciójuk tagjai a pandémia alatt segítséget szerveztek, de ők maguk is bevásároltak, gyógyszertárba mentek a 65 éven fölüli lakosoknak heti két-három alkalommal.  Úgy ítélte meg, mindenki kivette a részét a segítségnyújtásból Ferencvárosban, és ezt sikeres összefogásként értékelte.  Azt azonban a frakció nem tudja, hogy milyen intézkedések történtek a kerületben a vezetés részéről, mert nem kaptak részletes információt, állította.

Torzsa Sándor a Demokraták frakciójának nevében kifejtette, hogy a képviselőik a pandémia alatt is dolgoztak, kidolgozták a  Szociális és demokrata Ferencváros  programját a pandémiára igazítva, ezen kívül személyesen is részt vettek a védekezésben. Azt ő is megerősítette, hogy  napi szintű egyeztetés nem volt a kerületi vezetéssel. Mint mondta, azok az intézkedések, amit láttak, helyes volt, de sok olyan döntés lehetett, amiről nincsenek pontos információik.

Baranyi Krisztina a kritikákra reagálva azt nyomatékosította, hogy a rendkívüli helyzetben  nem a normál működés szabályait kell alkalmazni, nem volt idő hosszadalmas, a képviselőkkel történő egyeztetésre.  Egy-egy paragrafuson 4-6 órákat képesek vitatkozni a testületi ülésen is, jegyezte meg némi malíciával, ez nem kivitelezhető ilyen helyzetben, amikor például egy nap alatt meg kellett oldani, hogy egy orvosi rendelő ne zárjon be.

A meghozott döntésekről a szokásos módon, a jogtárba kerülés, a kihirdetés útján tájékoztatott, hangsúlyozta, az önkormányzati képviselőknek a döntés megszületésének a napján el is küldte a hozott határozatokat. Semmilyen titkos döntésünk nem volt, mondta, a legszélesebb nyilvánosságot mindig tájékoztatták, amibe a képviselők is beletartoztak.

A családon belüli erőszak áldozatait segítő védett lakások programról úgy nyilatkozott, több hónapos szakmai egyeztetések után megvalósíthatónak látszik az állami ellátórendszerrel párhuzamos, de ahhoz mégis kapcsolódó többlet ellátás, többlet menedék. Ennek már csaknem minden akadálya elhárult, a gyerekekkel menekülőkkel kapcsolatos jogi szabályozás módosítása érdekében a kerület országgyűlési képviselője, Csárdi Antal törvénymódosítási javaslatot nyújt be. Ezek rövid időre igénybe vehető lakások lesznek a krízis helyzetben lévő menekülők számára, illetve kilépő lakások, amikor már nincsen közvetlen veszélyben az érintett, de egy-két hónapra, fél évre szüksége van ahhoz, hogy a saját maga által megteremtett normál körülményekhez vissza tudjon térni.

A beszélgetésben szó esett Belső-Ferencváros hétvégi lezárásáról is. A polgármester sikerként értékelte a forgalomcsillapítást, sőt tervei szerint bővítenék a lezárt terület nagyságát és a korlátozás időtartamát is, próbaképpen egy egész hétre. A forgalomszámlálás adatai szerint egy napon 690 autót engedtek be és 1700-at fordítottak vissza, ez azt mutatja, hogy Belső-Ferencvárosban milyen nagy az átmenő forgalom.

 

A könyv lelki táplálék

A korlátozó intézkedések idején a ferencvárosi önkormányzat nem csak ételt hordott, hanem olvasnivalót is juttatott az időseknek, hogy a fizikai mellé szellemi táplálék is járjon. Boda István, a Közkincs Kulturális és Művészeti Közhasznú Egyesület elnöke bemutatta a Mozgó könyvek projektet, amelynek keretében az olvasnivalót biztosították.

Zöldfelületeink gondozói

Hát persze, a kertészek! A közösségi médiában a kerületi lakosok többször kifejezték igényüket a zöldfelületek gondosabb karbantartására, és időről időre felmerül annak az igénye, hogy a kerületben legyen egy olyan szakember, akihez lehet fordulni a zöldfelületeket érintő problémákkal. Megyeri Szabolcs zuglói főkertész átlátogatott Ferencvárosba és elmondta, hogyan tudnánk jobban vigyázni a Mester utcai platánsorra, és általában mit kellene tenni annak érdekében, hogy zöldfelületeink, fáink tartósan jó állapotban megmaradjanak.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze a kerületi és a fővárosi hatáskörökről, együttműködésről, a főkertész és a tájépítész feladatáról, valamint a Budapesti fatár telefonos applikáció lehetőségeiről szólt. A zöldterületek felelőseként kiemelte, a kormányzati elvonások miatt is nagyon nehéz helyzetben működik a Főkert, összesen 150 ember dolgozik a területen, 300 ezer fát gondoznak.

peti-edina-marti-1024x633.jpg

Civil kurázsi

A Kilencben az élet FB csoportban egy ferencvárosi polgár felhívást posztolt, hogy társakat keres a közös gondolkodásra, ahogy írta, agytornával egybekötött összejövetelre , ahol ötletelhetnének, milyen kis lépés okozna nagy boldogságot a kerületi jövés-menés közben tapasztalt furcsaságok megoldásával.  Néhány éve már volt egy hasonló kezdeményezése egy Ferenc téri bosszantó ügyben Kincses Zolinak, akkor azt az egyszerű, hétköznapi problémát hét év alatt sikerült elintézni. Most hasonló ügyben fogott aktivitásba.

Mikor lesz piac a József Attila lakótelepen?

A József Attila-lakótelepen működött egy termelői piac, ami a pandémia alatt bezárt. Most aktuális a nyitás, de felvetődött, hogy más helyen kezdene újra, ha egyáltalán igény van rá. Az önkormányzat egy elektronikus kérdőívvel mérte fel a termelői piaccal kapcsolatos igényeket. A kérdőív rákérdez fogyasztási, vásárlási szokásokra, illetve arra is, hogy a piacot látogatók hányszor, mikor mennek ki a piacra, mit szeretnének, milyen árura lenne kereslet. Jancsó Andrea kerületi képviselő a felmérés eredményéről számolt be, amiből kiderült, a lakosok szívesen járnak a piacra, ha a megfelelő minőségű és mennyiségű áruk közül válogathatnak.

Szerkesztő-műsorvezető Bencsik Márta és Nemesné Singer Edina, hangtechnika Berecz Péter, fotók Sarkadi Péter.

Teljes adás:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr2515983880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása