Napfény óvodáról óvodavezetői szemmel

2020. április 10. 16:25 - GabiB

uj_ovi.jpgBemutatjuk a kerületi óvodákat, remélve, hogy ezzel segítünk az oviválasztás előtt álló szülőknek. A Kerekerdő óvodáról itt olvashattok, a Csicsergőről itt, a Kicsi Bocsról itt

Bakonyi Ágnes, óvodavezető írása

Mottónk: „Nincs két egyforma gyémánt; Mindegyikben más a szépség, Nincs két egyforma gyermek Mindenkiben más az érték." Benedek Elek

  • Óvodavezető: Bakonyi Ágnes
  • Cím: 1098 Budapest Napfény utca 4
  • Telefonszám: +36 (1) 2806709, vezető mobil 8-16 óráig: 30/320-4641
  • E-mail cím: napfenyovi04@gmail.com
  • honlap:www.napfenyovi.hu

A Ferencvárosi Napfény Óvoda a József Attila lakótelep szívében, zöld környezetben helyezkedik el. Jelenleg 83 férőhellyel, négy csoport működik, homogén, illetve vegyes csoportszervezéssel. Az intézmény családias, otthonos légkörű. Itt mindenki ismer mindenkit, a gyerekeket név szerint ismerik az óvónők és a dadus nénik. 2020-ban összesen 23 gyermeket tudunk felvenni. Az óvodapedagógusok jól képzett szakemberek: szakvizsgával rendelkező fejlesztőpedagógus, tehetségfejlesztő, drámapedagógus is dolgozik nálunk.

Az intézmény ellát látásfogyatékos, hallásfogyatékos, beszédfogyatékos, valamint a körzetébe tartozó egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő gyermekeket. Az óvoda munkáját logopédus, fejlesztőpedagógus és pszichológus is segíti. Ezenkívül a különleges étkezést igénylő gyermekek számára is biztosított az ellátás.

Csoportjaink

Az óvoda 4 csoportos, a Pumukli csoport Nagy-középső, a Kék csoport Kis-nagy, a Napocska és a Dínó csoport szintén osztatlan vegyes csoportként működik a következő tanévben.

Programunkról

Óvodai programunk képességfejlesztő program, igazodik a hozzánk jövő gyermekek egyéni képességeihez, adottságaihoz, lehetőségeihez. A nevelőtestület azonos értékrend alapján adaptálta a Piaget képességfejlesztő programját, amit kiegészítettünk saját értékrendünkkel. A képességfejlesztő feladatok megvalósítását, hatékonyságának növelését segíti a család és az óvoda együttműködése. Sok, a családokkal közös programunk van: ünnepi ügyeskedők, közös kirándulás, évvégi kerti parti, egészségdélután, sportdélelőtt, stb.

Az óvoda Madárbarát óvoda címmel is rendelkezik. A tavasz folyamán részt veszünk a „Madarak városa Ferencváros” kerületi vetélkedőn, ahol sikeresen szerepelünk.

Minden csoportban a napi és heti kezdeményezések az adott évszaknak/hónapnak/ünnepnek megfelelő téma körül zajlanak, tematikusan, a programunkat figyelembevéve. A gyermekek képességeit, hangulatát, érdeklődési körét igényeit szem előtt tartva haladunk, A testnevelést/mozgást az óvoda felső szintjén található új, tágas, jól felszerelt tornaszobában tartjuk, jó idő esetén az udvaron. A nagycsoportosok a heti 1 alkalommal korcsolyaoktatás van, a Weöres Sándor Általános Iskola korcsolya pályáján.

Infrastrukturális feltételek

A 2019/2020 nevelési évtől új tornateremmel, fejlesztő szobával és logopédia szobával bővült óvodánk. A tágas udvarunkon, mely madárbarát kert is, sokféle játékszer biztosítja a gyermekek szabadlevegőn való mozgásának feltételét, nagymozgásuk fejlődését.

tornaterem.jpg

Udvarunk 2019. szeptemberétől megújult, pormentes gumiburkolattal és műfűvel, mezítlábas parkkal, kiskerttel bővült, de füves terület is biztosított.

70402030_938632396529172_7427613091904356352_n.jpg

Tehetség gondozás

Néhány nagycsoportos heti egy alkalommal dráma játék foglalkozáson vehet részt, amelyet szakvizsgával rendelkező óvodapedagógus tart. A vizuális területeken kiemelkedő teljesítményt nyújtó, vagyis tehetségígéret gyerekek számára nagycsoportban heti egy alkalommal kislétszámú tehetséggondozó foglalkozást tart a tehetségfejlesztő végzettséggel rendelkező óvodapedagógusunk.

Fejlesztés

Saját Óvodapedagógusunk tart TSMT tornát a tanulási nehézséggel ill. mozgásfejlődésben elmaradt gyermekeknél. A sajátos nevelési igényű gyermekek (beszédfogyatékos, látásfogyatékos, hallásfogyatékos és egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő) fejlesztését, utazó gyógypedagógus látja el. Az óvoda munkáját logopédus, fejlesztőpedagógus és pszichológus is segíti.

Programjainkból

  • Az Adventi és Húsvéti időszakban családi kézműves délutánokat, ügyeskedőket szervezünk, ahol a szülők a gyerekekkel óvónőkkel együtt barkácsolhatnak.
  • Lakótelepi, kerületi rendezvényeken a középsősökkel és a nagycsoportosokkal rendszeresen részt veszünk.
  • Sok kulturális ismeretszerző programot szervezünk az oviban is, amelyen a kiscsoprtosok is részt vehetnek.
  • Évente egyszer, májusban az családi kirándulást szervezünk, ahová a szülőket is szeretettel várjuk. Ezen kívül a csoportok külön-külön kis kirándulásokat szerveznek középső csoportos kortól.
  • Föld napján közös virág ültetéssel gazdagítjuk a gyerekek és az óvoda zöld területeit, a fűszernövény kertjeinket.
  • Az édesanyákat és nagymamákat Anyák napján minden csoport felköszönti csoport szinten.
  • Az iskolába menő gyermekek részére a Kerti Party keretében történik a búcsúzás, ami óvodánk egyik nagy jelentőséggel bíró eseménye.
  • Részvétel a körzetes iskola által szervezett DOBSZERDA irodalmi programon.

 Külön foglalkozási lehetőségek:

  • úszásoktatás kísérettel a Lobogó u.-i uszodába
  • ovifoci
  • sakkoktatás
  • néptánc
  • karate
  • tervezünk cselgáncsot is.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr3715602750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása