Kerekerdő óvoda bemutatása

2020. április 03. 14:33 - GabiB

kerekerdo1.jpgA koronavírus járvány nagy érvágás az óvodaválasztás előtt álló szülőknek, pláne, ha idegen a terep és az első gyerek kezdi ősszel az óvodát. Sajnos idén elmaradnak a nyílt napok, így az óvónőkről most nem lehet személyes benyomásokat szerezni. Ezt nem tudom pótolni, de azért összeírom a tapasztalataimat a Kerekerdő óvodáról, hátha valamelyest segít. Mindhárom fiam a Kerekerdő óvodába jár/járt, jelenleg ketten ovisok.

Borbás Gabriella írása

  • Óvodavezető: Magyarné Willinger Andrea
  • Cím: 1097 Budapest, Vágóhíd u. 35-37.
  • Elérhetőség: Telefon: 06-1- 215-4791
  • E-mail: info@kerekerdoovoda9.hu
  • Honlap: www.kerekerdoovoda9.hu. A honlapon van egy rövid bemutatás az óvodáról.

Csoportok, csoportlétszámok

Budapest legnagyobb óvodája, idén 14 csoporttal működik. Három – életkor szerint - vegyes csoport van az oviban: Méhecske, Hangya és a Katica. A Hangya csoportban dolgozik az ovi – jelenleg – egyedüli óvóbácsija, Gábor bácsi. Legkisebb fiam ősszel azt mondta, hogy neki két fő ellensége van: a szomszédos Hangya csoportban dolgozó Gábor bácsi és Nadakan (Ninjagoban a főgonosz). 2 napot töltött Gábor bácsival a téli szünet előtti összevont csoportos időszakban, és csúcshaverok lettek. Gábor bácsi hosszasan tud a nindzsákról beszélgetni a 3-4 évesekkel (is).

Emellett pedig 11 homogén csoport van, azaz a klasszikus kis-, középső- és nagycsoport. Ősszel gyereklétszámtól függően 2-3 kiscsoport indul majd.

Sokat variáltunk vegyes vs. homogén csoport kérdésen az első fiunk ovikezdésekor, végül homogén csoport mellett döntöttünk, mindhárom gyerek a klasszikus kis-, középső-, nagycsoportba jár(t).

Kifejezetten alacsony fluktuációt tapasztalok az óvónők és dadusok körében. Legnagyobb fiam csoportját vévigvitte az óvónő páros, a középső fiam esetén állást váltott ugyan az egyik óvónő, de azonnal kaptunk másikat. Legkisebb fiamnál úgy tűnik nem lesz változás a három év alatt. A dadusok is szuperek, szinte ők is óvónők. Emellett pedig voltak olyan évek, hogy pedagógiai asszisztenst is kapott a csoport, azaz kvázi egy extra óvónői segítséget.

A homogén csoportok létszáma jellemzően 20 fő alatt van, míg a vegyes csoportok közelítik/elérik a 25 főt. Két kisebb fiam a Pillangó és a Bagoly csoportba jár. Mivel egyik sem indul ősszel kiscsoportként, ezekről külön nem írok.

Csoportszobai tevékenységek

A csoportszobai foglalkozásokat „kezdeményezéseknek” hívják. A szó is arra utal, hogy ezek kis- és középsőcsoportban nem kötelezőek. Az óvónők próbálják bevonni a gyerekeket, de a hangsúly a szabad játékon van. A bevonás az iskolához közeledve ölt „kötelezőbb” jelleget. Fokozatosan lesz egyre hangsúlyosabb az iskolai felkészülés.

Szokásos ünnepek (farsang, húsvét, mikulás, karácsony, márc. 15, stb) mellett az évszaknak, vagy valamilyen világnapnak megfelelő tematikus heteket tartanak: liba, dió, medve, víz, stb. Azaz minden héten az adott tematikának megfelelő verseket, dalokat tanulnak, adott tematikában kézműveskednek. 1-2 éve komoly hangsúlyt kezdtek helyezni a fenntartható fejlődésre, úgy látom a szelektív hulladékgyűjtésről, energiatakarékosságról elég sok szó esik. A mostani ovibezárás előtt még pont sort kerítettek a márc. 15-ig ünneplésre, amikor zenére papír karddal, huszársisakban meneteltek az udvaron. Ez nálunk nagy slágertéma volt, a minap is bemutatták a menetelés tudományukat. És bár szintén kinti program, a Vágóhíd utcában lévő tűzoltóság is jár rendszeresen óvodásokat oktatni.

ovi_tuzolto_kep.png

Mozgás

Az ovinak óriási, több részre osztott udvara van, ami részben az utcáról is látszik. Minden udvarrészt 2 csoport használ. Jó idő esetén minden nap 1-1,5 órát ebéd előtt az udvaron töltenek a csoportok. Ez alól kivétel lehet, amikor tornatermi foglalkozásuk, vagy úszás órájuk van a gyerekeknek.

Az ovinak jól felszerelt, nagy, világos tornaterme van. Minden csoport heti egy, 45 perces idősávban be van osztva tornaórára. Emellett pedig tanmedence is van az oviban. Kiscsoportban még nincs úszás, mert nem érne le mindenkinek a lába a medencében. Középső csoporttól bontott csoportban úsznak és tornáznak hetente egyszer.

Az udvar, tornaterem, úszás mellett a csoportszobában is tornáznak, közben kis tornázós versikéket mondanak.

Idén sajnos az úszás oktatás egész évben szünetelt. Ennek oka, tudomásom szerint, hogy Berni néni az úszásoktató óvónő szülési szabadságra ment, és nem találtak helyette mást. Az úszásoktatás alatt vízhez szoktatást értsetek. Úszni azért nem tudnak nagycsoportos korra. Viszont a fiaim félelem nélkül merülnek, „úsznak” víz alatt, és a gyorsúszás kar és lábtempóját is elég jól tudják 1-2 év ovis úszás után.

Kirándulások, ovin kívüli események

Középső csoporttól évente kétszer (ősszel és tavasszal) nagybuszos kirándulásra mennek Budapest környékére, amit az ovi az alapítványban összegyűlt pénzből szervez. Például: szigetszentmiklósi vadasparkba, Katalinpusztára, Hollókőre. A kiscsoportosokat először tavasszal viszik. Évente egyszer/kétszer állatkertbe látogatnak, mennek piacra, fagyizni. Sokszor, már kiscsoportban is kijárnak az Orczy kertbe. A nagycsoportok idén, éppen a járvány kitörésekor mentek volna a Parlamentbe. Járnak az FMK-ba bábszínházba, a Lurdy házba találkozni az ottani Mikulással. Szóval elég sokat kimozdulnak.

Fizetős foglalkozások

Kb 1.500 ft/alkalom áron fizetős, délutáni foglalkozásokat is kínál az óvoda, középső csoportos kortól. Most ezek voltak: zene, torna, foci, népitánc, kézművesedés, jóga és szokott lenni délutáni, fizetős plusz úszás. Aláhúztam, amire jártak a gyerekek, mindet szerették.

Étel

A gyerekek reggelit, tízóraira gyümölcsöt, ebédet és uzsonnát kapnak. Az óvodának nincsen saját konyhája, így az önkormányzat rendeli az ételt egy cégtől. A heti menü mindig kint van a faliújságon. Az ételért fizetni kell, kivéve, ha 3 vagy több gyereked van, illetve, ha az egy főre jutó jövedelem alapján rászorulónak minősülsz. A tízórai gyümölcsöt a szülők viszik. Az óvónők osztják be, hogy melyik héten, melyik szülőkön van a sor. Nagyjából 2-3 havonta, kb 2-3 kg alma, körte, vagy bármilyen idénygyümölcs. Középső csoporttól elkezdenek naposkodni, megtanulnak teríteni, pakolni, felszolgálni, vizet önteni, söprögetni. Kis kötényekben végzik ezeket a munkákat.

Mit kell vinni?

Fogkefe, fogkrém. Minden évben jön Nagyfog Bácsi (lelkes, elkötelezett gyerek fogorvos), aki tanítja a gyerekeket fogat mosni, meg sokat beszél a fogakról, és az egészséges táplálkozásról.

Ágynemű huzat, váltóruha. Tornazsák, benne: tornacipő, póló, rövidnadrág. Középső csoporttól az úszáshoz: fürdőruha, kapucnis fürdőköpeny, törölköző, papucs és úszószemüveg. A gyerekek a csoportszobában öltöznek át, és köpenyben mennek a medencéhez.

Beérkezés, távozás

Reggel 8.30-ig be kell érkezni, ezt elég szigorúan veszik. A türelmi idő szeptember végén lejár. Reggeli 9.00-ig van, amit a gyerekek érkezéskor, önkiszolgáló rendszerben esznek meg. A törvény szerint napi 4 óra, óvodai ellátás kötelező, azaz ebéd után, 12.30 körül – aki akarja – hazaviheti a csemetéjét. Délután 15.30-tól lehet a gyerekekért menni. 17.00 óráig a saját csoportjukban, a saját óvónővel vannak. 17.00 és 18.00 óra között összevont csoportban, az ügyeleti szobában, az éppen ügyeletes óvónővel. Soha nem tapasztaltam olyat, hogy az óvónők csúnyán néznének azért, mert nem érek oda a gyerekért 16.00 óra körül. Természetesnek veszik, hogy van, aki később tud jönni.

Fejlesztő pedagógusok

Van logopédus, gyógypedagógus, pszichológus. Nincs tapasztalatom, egyik gyerekem sem jár(t).

Gyerekek társadalmi háttere

Családi háttér szempontból nagyon vegyes a gyereksereg. Az értelmiségi szülők gyerekei, keverednek hátrányos helyzetű gyerekekkel. Az óvoda – tapasztalatom szerint - nem szegregál, nincsenek szőke-kékszemű és cigány csoportok. Egy képpel zárnék: legnagyobb fiam nagycsoportos korában már jól tudott olvasni. Egyik délután arra érkeztem az oviba, hogy Brájennek és Dzsesszikának olvasta a nagy állatos könyvet a szőnyegen, és nagyon magyarázott a binturongról. Ezt azért jó volt látni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr5115587528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása