Interjú Beleznay Tamással, a Budapest IX. kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium igazgatójával

2019. december 08. 20:27 - GabiB

beleznayt.jpgÁltalános iskolai körkép sorozatunk korábbi cikkében térképen mutattuk a ferencvárosi általános iskolák körzethatárait, illetve, hogy melyikben hány első osztály indul, milyen tagozatokkal. Interjúkon keresztül bemutattuk az összes ferencvárosi általános iskolát, ezek felsorolását az interjú végén találjátok. A 2020. tavaszi nyílt napokat ebben a cikkben szedtük össze.

Az interjút Borbás Gabriella készítette és írta. 

Hány első osztály indul, milyen tagozattal?

Két első osztályt indítunk. Az osztályok jellemzően 25-30 fő körüli létszámmal, normál tanterv szerint működnek. Az első két évben klasszikus elemi iskolaként funkcionálunk, azzal az alapelvvel, hogy a „kevesebb az több”. Vagyis az a célunk, hogy biztos alapokat kapjanak a gyerekek. A profilunkba ugyanakkor szervesen beépült a néphagyományok ápolása. Egyrészt az egyik énekóra az néptánc, másrészt pedig sok néphagyományt ápoló programunk van, így például a szüret utáni közös mustkészítés.

Harmadiktól kezdjünk bontani az osztályokat, ettől kezdve a két osztályból három, nagyjából homogén tudásszintű csoportot alakítunk ki. Így a gyerekek harmadiktól kisebb létszámban tanulják a magyart és a matekot.

uj_ep_uj.jpgMilyen pedagógiai módszerekkel dolgoznak? Milyen tanrendben tanítanak?

A frontális oktatási módszer mellett kooperatív technikákat, csoportmunkát is használunk, de jelen van nálunk a Waldorf-pedagógia alapeleme, az epocha is. Azaz a tantárgytömbösítéssel, az alapvetően egybetartozó témakörök együttes oktatásával is próbálkozunk. Normál tanítási rendben dolgozunk, azaz délután kb. 1-ig vannak tanórák, utána pedig önálló tanulás keretében készítik el a gyerekek a leckét. Első és második osztályban ügyelünk arra, hogy ne különüljenek el a délelőtti és napközis tanítóink. Mindkét tanító visz főtárgyat (magyar vagy matek), és mindkét tanítónak vannak napközis délutánjai.

Milyen az iskola infrastrukturális ellátottsága?

A mindennapos testnevelés megoldásához szükséges infrastruktúránk nagyon szűkös. Három kisebb méretű tornatermünk és négy kisebb udvarunk van. Emellett van könyvtárunk, két géptermünk. De összességében 30 éve vár az iskola a tetőtér vagy a pince beépítésére, használhatóvá tételére.

Hogyan oldják meg a mindennapos testnevelést?

A szűkös infrastruktúra miatt az alsós gyerekek hetente egyszer mennek a tornaterembe, heti három tornaórát a szabadban töltenek. A tanítók általában a közeli Nehru partra, játszóterekre járnak velük tornázni, mozogni, játszani, sétálni. Első osztályban heti egy korcsolyaóra, míg másodiktól negyedikig heti egy úszásóra van. A korcsolya- és az úszásórák helyszíne is a Lobogó utcai jégpálya, illetve tanuszoda.

Mikortól milyen nyelvet tanulnak a gyerekek?

A gyerekek negyedik osztályban kezdik az idegen nyelvet, angol és német közül lehet választani. Játékos, mondókás idegen nyelv óráik vannak heti két órában. Ötödik osztálytól válnak komolyabbá, ekkortól 3 tanrendi órára bővül a számuk, míg a nyolcosztályos gimiseknél heti 4 idegen nyelv órát tartunk. Ötödikben angol, német és francia közül választhatnak. Később, 9. osztálytól pedig olasz, latin és japán nyelvet is lehet nálunk tanulni.

folyoso_uj.jpgIgazgatóként mire a legbüszkébb?

Rövidebb szünettel kilenc éve vagyok az iskola igazgatója. Sikerként élem meg, hogy ebben a szűk tíz évben az iskola összlétszámát 620 főről 900 főre sikerült emelnünk. Vonzó iskola lettünk, és ez a jelentkezések számának növekedésében egyértelműen tetten érhető. Az elmúlt években az iskola számára nagyon hasznos külső kapcsolatokat sikerült kiépítenünk. Az Óbudai Egyetem beszállt a gimnáziumi természettudományos képzésünkbe, az Apor Vilmos Főiskola tanítóképzős hallgatói járnak az általános iskolai osztályainkba gyakorlatra. Emellett a Károli Egyetemről és az ELTE-ről is jönnek hozzánk hallgatók gyakorolni.

Milyen problémákkal szembesül?

Egyelőre nem vészes, de azért meg kell említenem a tanárhiányt. Alsó tagozaton most is hiányzik nyelvtanár, amit sajnos a csoportok összevonásával tudtunk csak megoldani.

Hogyan ismerkedhetnek meg az iskolaválasztás előtt álló szülők az iskolával?

Februártól tíz héten keresztül részt vehetnek a nagycsoportos gyerekek a szokásos keddi iskolacsalogató foglalkozásunkon. Az iskolaválasztás előtt álló szülőknek 2019. december 12-én és 2020. január 16-án délelőtt tartunk nyílt napot.

Iskolai körkép sorozatunk további cikkei:

Miért szeretnék a gyerekek az iskolát?

Ferencvárosi általános iskolai körkép - tudnivalók, körzethatárok.

Interjú Szentiné Malatinszky Zsuzsával, a Budapest IX. Kerületi Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatóhelyettesével

Interjú Kapocsi Tímeával, a Budapesti IX, Kerületi Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola igazgatójával

Interjú Lauth Gáborral, a Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnázium igazgatójával

Interjú Aranyásné Holti Orsolyával, a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola igazgatóhelyettesével

Interjú Kissné Tallós Zsuzsannával, a Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettesével

Interjú Szabóné Hatvani Évával, a Kosztolányi Dezső Általános Iskola intézményvezető-helyettesével

Interjú Gilicze Zoltánnal, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont Általános Iskola igazgatójával

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr415339748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása