Interjú Szabóné Hatvani Évával, a Kosztolányi Dezső Általános Iskola intézményvezető-helyettesével

2019. december 01. 20:18 - GabiB

kosztolanyi_folyoso_kis.jpgÁltalános iskolai körkép sorozatunk korábbi cikkében térképen mutattuk a ferencvárosi általános iskolák körzethatárait, illetve, hogy melyikben hány első osztály indul, milyen tagozatokkal. Interjúkon keresztül bemutattuk az összes ferencvárosi általános iskolát, ezek felsorolását az interjú végén találjátok. A 2020. tavaszi nyílt napokat ebben a cikkben szedtük össze.

Az interjút Borbás Gabriella készítette és írta. 

Hány első osztály indul, milyen tagozattal?

Két normál tantervű első osztályt indítunk. Az osztályok létszáma évről évre változik. Az idei elsősök 21 fős osztályokban tanulnak. Tavaly viszont 27 fővel indultak az osztályaink. Mindkét osztályban tartunk heti egy sakkórát alsó tagozaton. Negyedik osztálytól a gyerekek elkezdenek informatikát tanulni szintén heti egy órában. Nyelvtanítás első osztályban indul.

Milyen pedagógiai módszerekkel dolgoznak? Milyen tanrendben tanítanak?

Iskolánkban a Polgár Judit Sakk Alapítvány Sakkpalota programja működik. A már említett heti egy sakkórán kívül a sakkot, mint képességfejlesztő módszert beépítettük az oktatásba.

Alsó tagozaton iskolaotthonos tanítási rendben dolgozunk, azaz délután is vannak órák, akár 15.45-ig. Cserébe délelőttönként szellősebb az órarend, van önálló tanulás, amikor a házi feladatot készítik el a gyerekek, és szabadidő, amit játékkal, levegőzéssel töltenek.

kosztolanyi_udvar_kis.jpgMilyen az iskola infrastrukturális ellátottsága?

Intézményünk a lakótelepen zöldövezetben fekszik. Hatalmas parkosított udvarunk, két műfüves sportpályánk, műanyag borítású kosárlabda pályánk, játszóterünk, fedett szabadtéri színpadunk, öko- és madárbarát kertünk van. Emellett mezítlábas park, street workout eszközök, ágyáskertek és kemence is található nálunk.

Két tornatermünk egyikében saját mászófalat alakítottunk ki, és mászópályává alakítottuk a plafon egy részét is. Jelenleg 1 interaktív és 6 érintő táblás tanteremmel rendelkezünk, könyvtárunkban számítógép sarok van. Informatika termünk pedig 30 géppel van felszerelve.

Hogyan oldják meg a mindennapos testnevelést?

Első osztályban egy korcsolyaórán és 4 tornaórán vesznek részt a gyerekek. Másodiktól ötödikig a 4 tornaóra mellett hetente egyszer úsznak. A korcsolyaórák helyszíne a Lobogó utcai jégpálya, úszni szintén a Lobogó utcába járnak.

Mikortól milyen nyelvet tanulnak a gyerekek?

A gyerekek első osztályban kezdik az idegen nyelvet. Mindkét osztályban angol és német közül lehet választani, amit heti egy órában bontott csoportban tanulnak. Harmadik osztálytól heti 2, negyedik osztálytól heti 3 nyelvóra van. Felső tagozaton pedig még eggyel növekszik a nyelvórák száma.

kosztolanyi_epulet_kis.jpgIgazgatóhelyettesként mire a legbüszkébb?

Nagyon büszke vagyok arra, hogy mára sok, változatos programot és szakkört tudunk biztosítani a gyerekeknek az iskolán belül. Intézményünkbe nemcsak körzetes, hanem körzeten kívüli és kerületen kívüli gyerekek is járnak. Ez is mutatja, hogy az általunk kínált programok vonzóak a gyermeküket iskolánkba írató szülők körében.

Az elmúlt években több címet is megkapott az iskola, amikért sokat kellett dolgoznunk. A Sakkpalota Program Kiemelt Referencia Intézménye, Minősített Tehetséggondozó Műhely, Akkreditált kiváló Tehetségpont, Ökoiskola, Telenor HiperSuli vagyunk. Emellett benne vagyunk a Bozsik-programban is.

Hogyan ismerkedhetnek meg az iskolaválasztás előtt álló szülők az iskolával?

Bemutató nyílt órákat tartunk 2020. március 18-án a szülőknek. Az óvodások számára játékos foglalkozásokat szervezünk iskolánkban 2020. február 12-én és február 19-én. 2020. március 25-én nagy iskolai szülői értekezletet tartunk minden iskolánk iránt érdeklődő szülőnek. A pontos időpontokat megtalálják a honlapunkon.

Iskolai körkép sorozatunk további cikkei:

Miért szeretnék a gyerekek az iskolát?

Ferencvárosi általános iskolai körkép - tudnivalók, körzethatárok.

Interjú Szentiné Malatinszky Zsuzsával, a Budapest IX. Kerületi Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatóhelyettesével

Interjú Kapocsi Tímeával, a Budapesti IX, Kerületi Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola igazgatójával

Interjú Lauth Gáborral, a Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnázium igazgatójával

Interjú Aranyásné Holti Orsolyával, a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola igazgatóhelyettesével

Interjú Kissné Tallós Zsuzsannával, a Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettesével

Interjú Beleznay Tamással, a Budapest IX. kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola igazgatójával

Interjú Gilicze Zoltánnal, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont Általános Iskola igazgatójával

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr515301456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása