Interjú Lauth Gáborral, a Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnázium igazgatójával

2019. október 07. 20:04 - GabiB

lauthg.jpgÁltalános iskolai körkép sorozatunk korábbi cikkében térképen mutattuk a ferencvárosi általános iskolák körzethatárait, illetve, hogy melyikben hány első osztály indul, milyen tagozatokkal. Interjúkon keresztül bemutattuk az összes ferencvárosi általános iskolát, ezek felsorolását az interjú végén találjátok. A 2020. tavaszi nyílt napokat ebben a cikkben szedtük össze.

Az interjút Borbás Gabriella készítette és írta. 

Hány első osztály indul, milyen tagozattal?

Általában két elsős osztályt indítunk, egy sport- és egy normál tantervű osztályt. Az idei 2019/2020-as tanévben ez nem sikerült, így most egy elsős osztályunk van, de ez az év kivételnek számít. A sportosztályba nemcsak körzetes gyerekek jöhetnek, hanem bárki, aki a képességmérésen megfelel. Ettől nem kell megijedni, ez nem más, mint egy játékos mozgásfelmérés.

Az osztályok jellemzően 20 fő körüli létszámmal működnek. A sportosztályba járó gyerekek egyből igazolt sportolókká válnak – ez előírás a sportiskolai kerettanterv szerint tanulóknak – vagy a Fradi valamelyik szakosztályában, vagy pedig az iskolánk által működtetett Ferencvárosi Vasutas Sportkör berkeiben.

Milyen pedagógiai módszerekkel dolgoznak? Milyen tanrendben tanítanak?

Az oktatásban a sakkot kiemelten kezeljük. Mindenkinek van heti egy sakkórája, de aki ennél többet szeretne, járhat a sakknagymester szakkörére is. A sakk a labdajátékok nagyon fontos elméleti kiegészítő sportja. Megtanít előre gondolkodni, csapatban gondolkodni, ezért is vezettük be már évekkel ezelőtt. Normál tanítási rendben dolgozunk, azaz délután kb. 2-ig vannak tanórák, utána pedig önálló tanulás keretében készítik el a gyerekek a leckét, illetve ekkortól kezdődnek a különböző edzések. 

Milyen az iskola infrastrukturális ellátottsága?

Infrastrukturálisan jól állunk, és pár éven belül még jobban fogunk. Jelenleg van nagy tornatermünk, kis tornatermünk, szőnyeges küzdőtermünk, tánctermünk és lőterünk. Ami pedig a jövő illeti, itt az iskolánk udvarán kezdődik el hamarosan a Vasutas Sportkör multifunkcionális sportcsarnokának építése. A csarnok a legmodernebb led világítású padlóval rendelkezik majd, azaz a különböző pályák vonalait nem kell felfesteni, csupán bekapcsolni. Mozgáselemző rendszer és speciális kamerák is lesznek.

mezek_kis.jpgHogyan oldják meg a mindennapos testnevelést?

Sportiskola lévén nálunk heti 7 testnevelés óra van, 5 délelőtt és 2 délután. Szinte minden sportág van, vagy itt az iskolában vagy pedig a Fradi szakosztályaiban. Tavaly óta a Fradiban tartjuk az úszást. Külön tornászedző jár a gyerekekhez az alapsportági készségeket megtanítani. A kézilabdát is magas színvonalon oktatjuk, hiszen a Magyar Kézilabda Szövetség bázisiskolája vagyunk.

Mikortól milyen nyelvet tanulnak a gyerekek?

Kötelezően 4. osztályban kezdik a gyerekek az idegen nyelv tanulását, angolt vagy németet. Szakkör szinten pedig már első osztálytól lehet angolul vagy németül tanulni.

Igazgatóként mire a legbüszkébb?

Nyolc éve vagyok az iskola igazgatója. Úgy érzem, hogy én csináltam sportiskolát ebből az intézményből. Három éve az iskola nevét is megváltoztattuk, a festőművész Telepy Károly nevét lecseréltük az iskola jelenlegi irányvonalához sokkal jobban passzoló Ferencvárosi Sportiskola névre.

Büszke vagyok arra, hogy tavaly az ország 60 támogatott sportiskolájának rangsorában a 3. legjobb helyet szereztük meg. A sorrendet sporteredmények és tanulmányi eredmények komplex mutatói alapján határozzák meg. Megdobban a szívem akkor is, amikor a második osztályos kishokisokat viszik a kollégák edzésre a Fradi közeli hokicsarnokába.

Fontosnak tartom, hogy a kerületi családmentor szolgálattal és a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Horizont Alapítvánnyal szoros kapcsolatunk legyen. És örülök neki, hogy ezt sikerül is megvalósítani. Ők rengeteget segítenek nekünk abban, hogy a körzetünkbe lévő társadalmi problémákat az iskola berkein belül kezelni tudjuk.

folyoso_kicsi.jpgMilyen problémákkal szembesül igazgatóként?

Épületünkre 2013 óta egy vasat sem költöttek. Egyelőre még nincsennek nagy gondok, de ha ez így folytatódik, ha az állagmegóvásra a tankerület egy fillért sem fordít, akkor hamarosan lesznek. A pedagógushiány pedig hozzánk is begyűrűzik, amit rugalmassággal próbálunk kezelni, áttanításokkal fel- és letanításokkal.

Hogyan ismerkedhetnek meg az iskolaválasztás előtt álló szülők az iskolával?

Ősszel és tavasszal is lesznek nyílt napok. Januártól indulnak az előkészítők, sport- és általános készségfejlesztő foglalkozások. Ezek nálunk ingyenesek.

Iskolai körkép sorozatunk további cikkei:

Miért szeretnék a gyerekek az iskolát?

Ferencvárosi általános iskolai körkép - tudnivalók, körzethatárok.

Interjú Szentiné Malatinszky Zsuzsával, a Budapest IX. Kerületi Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatóhelyettesével

Interjú Kapocsi Tímeával, a Budapesti IX. Kerületi Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola igazgatójával

Interjú Aranyásné Holti Orsolyával, a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola igazgatóhelyettesével

Interjú Szabóné Hatvani Évával, a Kosztolányi Dezső Általános Iskola intézményvezető-helyettesével

Interjú Kissné Tallós Zsuzsannával, a Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettesével

Interjú Beleznay Tamással, a Budapest IX. kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola igazgatójával

Interjú Gilicze Zoltánnal, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont Általános Iskola igazgatójával

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr9715189268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása