Epres óvodáról óvodavezetői szemmel

2020. április 13. 18:44 - GabiB

1569353174_93.jpgBemutatjuk a kerületi óvodákat, remélve, hogy ezzel segítünk az oviválasztás előtt álló szülőknek. A Kerekerdő óvodáról itt olvashattok, a Csicsergőről itt, a Kicsi Bocsról itt, a Napfény oviról itt, az Ugrifüles oviról itt

Kovácsné Luczás Ágnes, óvodavezető írása

  • Óvodavezető: Kovácsné Luczás Ágnes
  • Az intézmény címe: 1098. Budapest, Epreserdő u. 10.
  • Az intézmény elérhetősége:
    • Telefon: +36(1) 280-67-05
    • E-mail: epresovoda@freemail.hu
    • Honlap: www.epresovoda.hu

Az óvodáról

A Ferencvárosi Epres Óvoda a József Attila lakótelepen található, az Epreserdő u. 10. szám alatt, nyugodt, csendes, zöldövezeti környezetben.

Az óvoda épületét 2018-ban kívül, és belül is felújították. A külső szigetelés, napelemek felszerelése, nyílászárók, radiátorok cseréje sokat javított a gyermekek komfortérzetén.

Tágas, játékokkal jól felszerelt udvarunk 2017-ben egy multifunkcionális sportpályával gazdagodott, ezáltal lehetőség van a focin kívül más sportok megismerésére is: kézilabda, röplabda, kosárlabda tollas, tenisz, célbadobós, erő-ügyesség-állóképességet fejlesztő játékok. Bár nincs tornatermünk, nagy hangsúlyt fektetünk a mozgásfejlesztésre. A gyerekekkel lehetőség szerint minden nap kimegyünk az udvarra.

1569353173_97.jpg

A szomszédos Kosztolányi Dezső Általános Iskola tornatermében tarthatják csoportjaink a heti egy „testnevelés” foglalkozást. Kialakítottunk két mozgáspályát, ahol a gyermekek önállóan is képesek fejlesztő gyakorlatok végzésére. Folyamatban van két „mezítlábas játszórész, és a csoportok kiskertjének kialakítása, áthelyezése.

Csoportok

Az óvoda 3 homogén és 1 vegyes csoporttal működik, ahol a negyedik évet kezdő nagycsoportosok az új kiscsoportosokkal vannak együtt egy évig. Maximális létszám: 25 fő csoportonként.

Minden csoportnak saját zárt facebook csoportja van, ahol az óvó nénik tájékoztatják a szülőket a gyermekek óvodai életéről. A járvány miatt kialakult nehéz helyzetben is ezen a fórumon tartjuk a kapcsolatot. Mesedramatizálással, citerás dalcsokorral kedveskedtünk a gyerekeknek, hogyha személyesen nem is tudunk találkozni, legalább a hangunkat hallhassák. Pedagógiai asszisztensünk minden nap feltölt néhány anyagot abból a gyűjteményből, amit a pedagógusok és ő készített. Ezzel szeretnénk segíteni a szülőket az otthoni minőségi időtöltésben.

Az óvoda teljes felnőtt létszámmal működik, minden csoportban két óvodapedagógus és egy dadus néni dolgozik, két konyhai dajkával, és egy pedagógiai asszisztenssel kiegészülve. Munkánkat fejlesztő pedagógus, logopédus, utazó gyógypedagógus és pszichológus segíti. Az alapító okiratban megjelölt sajátos nevelési igényű gyermekek integrált óvodai nevelését is ellátjuk.

1569353168_65.jpg

„Kisemberek a nagyvilágban”

Pedagógiai programunkban kiemelt helyen szerepel a környezeti nevelés és az érzelmi intelligencia fejlesztése. Nevelőmunkánk egészét, foglalkozásokat, kezdeményezéseket ez a szemlélet hatja át.

A boldogság ott terem, ahol a szeretet parányi virágait nevelgetjük,” Hörtenhuber

Naponta más tevékenységeket szervezünk, törekszünk a komplexitásra, az óvónénik változatos módszertani kultúrája biztosítja a hozzáadott értéket (érzelmi intelligencia, drámapedagógia, népzene, montessori eszközök, sakkjátszótér). Fontos szerepet kap a környezettudatos magatartás csíráinak kialakítása. Amit csak lehet a természetben figyelünk meg. Rendszeresek a Madarászovi foglalkozások.

Óvoda sajátosságai

2013. óta minden évben kialakítjuk a Mikulás szobáját. Az adventi időszakban a gyermekek itt készülnek a számukra kedves eseményre. Ehhez kapcsoljuk a szintén minden évben megrendezésre kerülő Mikulás kupát is. 2019. novemberében saját költségvetésből sikerült kialakítanunk a sószobát, ahol a csoportok heti rendszerességgel mesét hallgatnak énekelnek, játszanak. Ezzel járulunk hozzá a gyermekek immunerősítéséhez.

Rendezvényeink

Rendszeresen szervezünk színházi előadásokat, koncerteket, melyen minden csoport részt vesz. A nagyok hetente ingyenes korcsolyaoktatásra járnak a helyi jégpályára. A középső-nagycsoport gyermekeinknek évente 2 alkalommal szervezünk autóbuszos kirándulást.

Tartjuk kialakított helyi hagyományainkat:

  • adventi játszóház a szülőkkel együtt
  • Mikulás - Karácsony
  • Epres nap szülőkkel együtt
  • Farsang
  • Március 15.  – a műsort délután az adott csoport szülei is megnézhetik
  • Húsvéti tojásfestés, locsolkodás
  • Egészségnap
  • Anyák napja - délelőtt közös játék, ajándékozás az anyukáknak
  • Évzáró, ballagás szülőkkel együtt
  • Gyereknapi játszóház a szülőkkel együtt

Sok szeretettel várjuk leendő Epres ovisainkat!

1569353172_57.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr2815608404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása