Dobozból a sikátorig – interjú az Anyahajó Anyaközpont alelnökével, Biriszló-Karay Eszterrel

2020. január 07. 14:10 - GabiB

karay_eszter.jpgMilyen civil szervezetek működnek a kerületben? Hogyan gondolkodnak Ferencvárosról, és mit tesznek az itt élőkért? Fogadnak-e önkénteseket? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ Civil körkép című sorozatunkban. Első cikkben a Ferencvárosi Közösségi Alapítványt mutattuk be. Most pedig Biriszló-Karay Eszterrel beszélgettem a József Attila lakótelepen működő Anyahajó Anyaközpontról.

 Az interjút Borbás Gabriella készítette és írta. 

Mikor és milyen céllal alakult a közösség? Hogyan működik most?

2014-ben a szervezet jelenlegi elnöke, Kustár Blanka kisgyermekes anyaként kezdte maga köré gyűjteni a környékbeli anyukákat a lakótelepen, először horgolókör indult. Blanka ezt a sztorit osztotta meg a facebook oldalán.

„Azt mondják, ha nem tudod egy liftezés alatt elmondani, hogy mi a küldetése a vállalkozásodnak, megette a fene, vagyis fontos a tiszta megfogalmazás. Ma reggeli élmény, Gy. Bácsi (70+):

- Láttam magát a tévében. Megint.

-... (mosoly)

- De még mindig nem tudom miről szól ez.

- Az Anyahajó Anyaközpont?

- Az.

- Arról, hogy az anyák ne legyenek egyedül.

- Aha. Értem! [...] De meddig kell ezt csinálni?

- Én már nemigen csinálom (költői túlzás), azok csinálják, akiknek most vannak pici gyerekeik. Az anyák. Maguknak.

- Mekkora ötlet!”

Kicsit hivatalosabban a cél: „Ahol megpihenhetsz, kikapcsolódhatsz, feltöltődhetsz és egy közösség része lehetsz. Önkénteseink által működtetett civil szervezetünk célja, hogy rendszeres találkozási lehetőséget biztosítson a környékbeli anyáknak, valamint szabadidős programokat, képzési lehetőségeket kínáljon az egész családnak. Közösséget építünk, ahol bátran kérdezhetsz, kérhetsz, kezdeményezhetsz – segítőkre, támogatókra, társakra fogsz találni anyatársaid között.” (Forrás: Anyahajó honlapja.)

2015-ben bejegyezték az egyesületet, aminek nagyjából 20 tagja van. Elsősorban nőkből álló közösség vagyunk. Néha-néha feltűnik egy-egy férfi az önkéntesek között, de ez nem jellemző. A másik meghatározó dolog, hogy a közösség 2-2,5 évente majdnem teljesen kicserélődik. A gyerekek megnőnek, elkezdik az óvodát, iskolát, az anyák pedig visszamennek dolgozni, így kevesebb idejük marad az önkénteskedésre. Ez az élet rendje, ennek tudatában működtetjük az Anyahajót. Aki ismeri Ferencvárost, tudja, hogy a 15 ezer lakosú József Attila lakótelep egy kicsit külön világ a kerületben. És mi ennek a világnak vagyunk az Anyaközpontja, hozzánk az itt élők járnak.

doboz.jpgHol lehet titeket megtalálni?

Az első programokat a 4 négyzetméteres „dobozban”, valaha lottózóban tartottuk. Ezt követően működtünk a helyi könyvtárban, majd egy ideig a Dési Huber művelődési házban is. Míg végül az önkormányzat rendelkezésünkre bocsátott egy 50 négyzetméteres helységet a Toronyház utcában egy sikátorban. Jelenleg ezt béreljük havi 13 ezer forintért, és természetesen mi fizetjük a rezsit. Ide egyszerre 20-22 felnőtt fér be, vagy 10-12 felnőtt gyerekkel. Úgyhogy a programjaink is ezt a létszámot célozzák.

Milyen programjaitok vannak?

Jelenleg 16 rendszeres és 10 alkalmi programunk van. Emellett évente három nagyrendezvényünk: a húsvéti tojáskeresés, a karácsonyi vásár és a Lakótelepi Mulatságokon való kitelepülésünk a MobilAnyahajóval. Vannak kifejezetten felnőtt programjaink is, így a „Gyermekmentes Övezet” keretén belül festés, ruhacsere, varrós workshop, jóga, támogató csoportok, szülőknek szervezett előadások. Kifejezetten kisgyerekeket célzó programunk például a bábos mesekuckó. De vannak rendezvényeink, amik az anyákat célozzák, de nem zavar a gyerek. Ilyen a horgolástanfolyam, angol-német nyelvű csevegőklub, gerinctréning és családmenedzsment.

Miből gazdálkodtok?

Éves működési költségeink most 2 millió forintra rúgnak, szóval ennyi pénzt mindenképpen elő kell teremtenünk. Idei újítás, hogy most már van néhány belépőjegyes programunk is, amre 1000-1500 forint körüli díjat szedünk. Az egyesületi tagok havi ezer forint tagdíjat fizetnek. Évi százezer forint összejön 1 százalékokból, illetve még valamennyi magánadományokból. Emellett a ferencvárosi önkormányzat civil szervezeteknek szóló éves pályázatán is indulunk. A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány SWIMATHON adománygyűjtő úszós programján is részt vettünk már. Saját bódénk van a lakótelepi karácsonyi adományvásáron. Programjaink között is vannak úgynevezett adományos programok, ahol becsületkassza működik.

sikator.jpgTovábbi tervek?

Több kihívást is látok. Az egyik financiális jellegű. Mint a legtöbb civil szervezetnek, nekünk is meg kell teremtenünk az anyagi függetlenséget és biztonságot. Fontos, hogy a működési költségeinket képesek legyünk pályázatok nélkül is előteremteni. A pályázati pénzeket pedig az extra programokra költsük. A másik, hogy hogyan tudunk olyan szervezetet építeni, ami elbírja a kisgyerekes lét esetlegességeit, bizonytalanságait. Hiába vállaltál be árusítást a karácsonyi bódéban, ha a gyerkőcöd éppen fülgyulladást kapott, akkor ez nem fog menni. A szervezetnek tudni kell kezelni ezt is.

Végül, de talán legfontosabbként a közösségi szervezés lenne a „nagy cél”, hogy a működésünkkel az alulról jövő kezdeményezéseket támogassuk, helyet és lehetőséget adjunk az Anyaközpont anyáinak, hogy megvalósíthassák ötleteiket. Jó, hogy vannak helyben szervezett programok, amikért nem kell messzire utazni, de ugyanennyire fontos, hogy az anyukák a szervezési feladatokban, az „agymunkában” is kivegyék a részüket. Jelenleg nincs koordinátor, aki az Anyaközpont „főnöke” lenne. Bízunk benne, hogy a közösség fenn tudja tartani ezt a fajta decentralizált működést.

komment
Címkék: civil Anyahajó

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr8915329120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása