Új könyvek a Boráros téri könyvtárban – 2019. novemberi könyvajánló

2019. november 20. 07:00 - GabiB

boraros_2.JPGÚj könyvek érkeztek a Boráros téri könyvtárba. A könyvtárvezető, Körmendiné Jakub Ágnes ezekből szedett össze egy csokorravalót. Szépirodalom, krimi, történelmi regények, politika, romantika, fantasztikus csoportosításban.

 

 

 szepirodalom_kis.jpgSzépirodalom

Alice Munro: A Kolduslány

Rose egy kanadai kisváros eldugott mellékutcájában látja meg a napvilágot, majd fél ifjúságát azzal tölti, hogy Flóval, gyakorlatias és ravasz mostohaanyjával küzd, aki saját múltjának meséivel ijesztgeti, és gyakran hangoztatja, milyen veszélyes hely a világ. Rose azonban becsvágyó. Tanulmányi ösztöndíjat nyer, és Torontóba megy, ahol megismerkedik Patrickkel, jövendő férjével. Ő lesz Patrick számára az „alázatos, ám érzéki” kolduslány, aki „bátortalan, fehér lábával” bevonul Patrick életébe, ő pedig, Rose lovagjaként, már attól is boldog, ha csak nézheti és imádhatja.

Vass Virág: Ringass Amadeus

A múltból felvillanó kamaszszerelem különös megvilágításában egy férfi, egy nő és a hozzájuk tartozó emberek kapcsolatának rejtett dimenziói tárulnak fel. Egy szerelmi történet, amely több évtizeddel a hősök születése előtt kezdődik. Mindannyiunk regénye, akik beleszülettünk egy a felmenőink által megkezdett történetbe. A Ringass, Amadeus rólunk szól, akik kíváncsiak vagyunk magunkra. Gyermekmagunkra. Felnőtt magunkra. De legfőképp a szerelem szavatosságára.

Krimi

Fiona Barton: A gyanúsított

Ismeretlen tettes. Vagy ismerős? Hullámvasútként száguldó pszichothriller. Minden szülő legborzalmasabb rémálmát kelti életre. Thaiföldön eltűnik két tizennyolc éves lány. A családjaik a nemzetközi média reflektorfényébe kerülnek és szinte eszüket vesztik az aggodalomtól. De miben mesterkedtek a lányok, mielőtt nyomuk veszett?

tortenelmi_regenyek_kis.jpg

Történelmi regények

Brigitte Riebe: Az újrakezdés

Berlin, 1945 májusa, a második világháború vége. A német főváros romokban, ahogy a városlakók élete is. A Thalheim család luxusáruházát is végzetes találat éri, a három nővér, Rike, Silvie és Florentine pedig kétségbeesetten áll az egykor elegáns épület előtt. A legidősebb testvért, Rikét már gyerekkorában elbűvölte a színek, az anyagok és a formák kavalkádja, ezért elhatározza, hogy valóra váltja régi álmát, és újra felvirágoztatja a családi vállalatot. Azt azonban nem sejti, hogy nem csak az üzleti világ kihívásaival kell megküzdenie: a tudomására jut ugyanis egy múltbéli titok, amely megrengeti korábbi élete biztosnak hitt alapjait. Amikor pedig megismerkedik egy izgalmas, olasz fiatalemberrel, a komoly, megfontolt lány világa gyökerestül felfordul.

Edward Rutherfurd:

Ruszka

A regény Oroszországban játszódik, az orosz történelem, politika és kultúra 1800 esztendejét öleli fel. Rutherfurd hatalmas családregénye ugyanolyan sokrétű, mint maga Oroszország: durva és egzotikus, büszke, de ellenségeitől rettegő, ősi babonákba merült világ, amely szüntelen keresi a kibontakozás lehetőségeit.

Az Erdő

Hol nagy tetteket idéz a szerző, hol kicsiket, hol a parasztság szemszögéből láttatja az Erdőt, hol a nemességéből, így adva árnyalt képet azokról az eseményekről, amelyek meghatározó szerepet játszottak, sokszor nem csak az Erdő, hanem az ország életében is.

Dublin Az alapítása

A szerző kereszténység előtti ír föld misztikumába vezeti el először az olvasót a szerző, messze a Szent Patrik előtti időkbe. Még mielőtt eljöttek a kelta törzsek, még mielőtt megérkeztek a vikingek, tara legendás nagy királyainak korába. Aztán tovább hömpölygött az idő, jött a küldetéses Szent Patrik, keresztény legendák kora érkezett el. Elindult egy nagy szerelem, a királyi családból származó Conall és Deirdre szerelme, az ő leszármazottaikhoz jöttek e vikingek, megalapítva Dublint, a hitet dicsőségesen megőrző kolostorokat emeltek, Írország ereje egyre nőtt velük, egészen addig míg II. Henrik angol király meg nem szerezte az első darab földet Írország közepén. Hogy aztán VII. Henrik alatt bekövetkezzék a hatalmas fordulat: protestánsok és katolikusok találkozása.

Írország ébredése

Írország ébredése a 17. századtól kezdve mutatja be az ír sziget történetét. Oliver Cromwell megérkezése kétszáz éven keresztül tartó protestáns uralom kezdetét jelenti az országban. Az írek nagy része szegénységbe süllyed, és kénytelen elvándorolni otthonából. Dublinból protestáns főváros válik, a katolikusokat pedig elnyomják. A történelem és a kelta kultúra szerelmesei a Walsh és a Doyle család sorsán keresztül ismerkedhetnek meg Írország fordulatos és zaklatott múltjával.

Erich Sommer: Luftwaffe sas

Lenyűgöző emlékiratában Erich Sommer felidézi életét a második világháború előtti Németországban, valamint a háborúban a Luftwaffe navigátoraként, majd pilótájaként átélt kalandjait.

mas_kis.jpgPolitika

Timothy Synder: A szabadság felszámolása

Snyder nem kertel: világossá teszi, hogy egyenlőség vagy oligarchia, az individuum vagy a totalitárius rendszer, igaz vagy hamis állítások között kell választanunk, ha a nyugati liberális demokráciák mai krízisét vizsgáljuk. Elemző munkájában a teljesség igényével tárja fel, milyen fenyegetés nehezedik korunk demokratikus politikai rendszereire és törvényi hátterükre. Ahhoz, hogy szembenézzünk ezzel a kihívással, tisztáznunk kell politikai hagyományainkat, értékrendünket, továbbá azt is, hogy a jövő milyen igényeket támaszt tradícióink megújítására.

Romantika

Cecelia Ahern: Utóirat: Még most is szeretlek!

Holly Kennedy biztonságos élete a feje tetejére áll, amikor „megtalálja” az Utóirat: Szeretlek Klub. A klub tagjait megihlette, amit Holly néhai férje, Gerry leveleiről hallottak, és ők is búcsúüzenetet akarnak hátrahagyni szeretteiknek. Megkérik az özvegyet, segítsen nekik.
Holly egyvalamiben biztos: semmiképp nem hagyja magát visszarángatni mélységes gyászába, amelyen nagy nehezen túllépett. Hét évbe telt, mire újra összerakta és kitalálta magát, és szeretné tovább élni az életét. Ám rá kell döbbennie, hogy ha szeretünk valakit, mindig van még valami mondandónk…

Fantasztikus

K. Vaughn: Közöttünk a végtelen

2067 karácsonya – a NASA űrhajójának sötét és üres folyosóin a Csendes éj dallama visszhangzik, May Knox parancsnok pedig egy űrkatasztrófa egyetlen túlélőjeként tér magához a mesterséges kómából a súlyosan megrongálódott űrhajó fedélzetén. A harminckét fős legénység a Jupiter egyik holdjára, az Européra tartott. Az emberiség javát szolgáló misszió során azonban May emberei mind odavesztek, és az ő helyzete is kétségbeejtő. Több száz millió mérföldre a Földtől kilátástalan küzdelem veszi kezdetét a túlélésért, s a kapitány előtt csakhamar világossá válik, miféle sötét erők juttatták őt és a hajót ebbe a szorult helyzetbe. Túlélésének egyetlen záloga nem más, mint a küldetést egykor a Földről irányító zseniális tudós, akinek a szívét azonban May összetörte, amikor űrhajóra szállt.

Leírások forrása: https://moly.hu/konyvek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr3915276274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása