Mi lesz veled Haller park? - Beszámoló a tervekről.

2019. május 31. 07:53 - GabiB

1097_haller_park_nagy_uj.jpgA Haller park rekonstrukciójára tavaly 300 millió forintot idén pedig 425 millió forintot különített el a képviselő testület. Egy ideje próbálom megtudni, hogy mire költjük majd ezt a közel fél milliárdot. Az önkormányzat sem közösségi tervezést, sem lakossági fórumot nem tervez a parkról. 

Amennyiben szeretnél lakossági fórumot még az iskolai nyári szünet kezdete előtt, írd alá ezt a petíciót 2018. június 3. (hétfő) déligAlábbiakban pedig összefoglalom, eddig mit derítettem ki a park felújításáról.

Ami eddig történt: 

1) 2018-ban nem újították fel a parkot, csupán a tervező irodával (Urban Concept Tervező Kft) kötöttek szerződést 14,8 millió Ft értékben.

2) A tervezőiroda 2019. március 27-én bemutatta a terveket a Városfejlesztési Bizottság ülésén, melyet az önkormányzat nem hozott nyilvánosságra.

3) 2019. április 23-án közérdekű adatigénylést nyújtottam be, amiben kértem, hogy a terveket hozzák nyilvánosságra és kezdjék meg a közösségi tervezést.

4) 2019. május 24-én választ kaptam, amiben röviden tájékoztatnak arról, hogy mi várható a parkban. (A terveket nem hozták nyilvánosságra, a közösségi tervezésre nem is válaszoltak.)

5) 2019. május 29-én kikerültek a látványtervek az önkormányzat honlapjára.

6) 2019. május 30-án a Városfejlesztési és Üzemeltetési iroda munkatársai megmutatták a terveket.

Kérdések, amikre a Városüzemeltetési és Felújítási iroda munkatársai nem tudtak válaszolni:

1) Mi lesz a tüdőgondozóval? Válasz: Kérdezzük a főépítészt!

2) Miért kerítenek el a terven egy nagy, 46 méteres területet a Csudafa óvoda körül? Bővíteni akarják az ovit? Válasz: Kérdezzük a főépítészt!

3) Felújítják-e az Óbester utca felőli kis játszóteret és az óvoda melletti járdákat, amiken esős időben nem lehet tolni a babakocsit? Válasz: Ez nem része a Haller tervnek, ez másik projekt. Erről nem akartak beszélni.

4) Hová helyezik a 14 db térfigyelő kamerát, amire az önkormányzat szerződést kötött 23,5 millió Ft + áfa értékben? Válasz: Kérdezzük a Közterület Felügyeletet.

5) A kamerák miatt kell fát kivágni? Válasz: Szerintük nem. Bár a Haller parkban sétáló olvasóim szerint a kamerák helyét méricskélő cég több fa kivágásának szükségességét is említette.

6) A jelenleg két részből álló sportpályát valóban egyrészes kézilabdapályává alakítják? Válasz: Igen, de ennek részleteiről kérdezzük a pályázati irodát, mert ezzel ők nem foglalkoznak. (A Kézilabda Szövetség pályázatán a kerület 22,75 millió forintot nyert kézilabdapálya kialakításra, ehhez 9,75 millió önrészt kell hozzátenni. A jelenlegi két sportpálya helyén egy műanyag borítású kézilabda pálya épül.)

Mi valósul meg a Haller park felújításának 1. ütemében, azaz idén, 425 millió ft-ból?

1) Kerítést építenek a templom és a plébánia köré. A kerítés költségét nem az önkormányzat fizeti, a kerítésen belüli területet az egyház gondozza majd. A kerítés miatt fákat nem vágnak ki, a pontos nyomvonalat a főépítész tárgyalta az egyházzal.

2) Az elhanyagolt nagy játszóteret áthelyezik a plébániához közelebbi területre. A mozgatásnak az az oka, hogy a jelenlegi játszótér belenyúlik az óvoda számára lehatárolt részbe. A játszótér nagy lesz, sok új eszközzel, ivókúttal, kerítéssel és egész területén gumiborítással.

3) A sárga fitnesz gépeket áthelyezik a sportpályához közeli területre, ahol most a street-workout eszközök vannak.

4) Nagy futópályát alakítanak ki, így kb. 500 méterrel növekszik a futókör.

5) Központi teret alakítanak ki, térkővel, betonnal, ahová padokat helyeznek.

6) Utakat újítanak fel a park középső részén, új padokat és kukákat helyeznek ki.

7) Az 1. ütemben érintett területre öntözőrendszert telepítenek.

8) 14 kamerát telepítenek, melyeknek a pontos elhelyezését a Közterület Felügyelet tudja.

9) Műanyag borítású kézilabdapályát építenek a jelenlegi két sportpálya helyére, melyről a Pályázati iroda tud részleteket.

Park felújításának 2. üteme (bizonytalan, hogy mikor kerül rá sor és mennyibe kerül):

1) A központi téren szolgálató házat alakítanak ki, WC-vel és őrszobával.

2) A szánkódomb templom felőli oldalán csúszdaparkot alakítanak, így a dombnak ezt az oldalát gumiborítás fedi majd.

3) Kiterjesztik a világítást, felújítják a kutyafuttatót, és az első ütemből kimaradt utakat. A kutyafuttató két része közé utat építenek.

Ha látni szeretnéd a részletes terveket, ha el akarod mondani a véleményed írd alá a petíciót. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr914870760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása