Új könyvek a Boráros téri könyvtárban - 2020. februári könyvajánló

2020. február 28. 08:59 - GabiB

boraros_2.JPGÚj könyvek érkeztek a Boráros téri könyvtárba. Körmendiné Jakub Ágnes mutatja nekünk a részleteket!

Romantikus könyvek:

Nora Roberts: Hódító herceg

Bennett hercegnek, akit nem minden alap nélkül tartanak hírhedt nőcsábásznak, általában nem okoz fejtörést, hogyan hódítson meg egy ifjú hölgyet, ám az új társalkodónő mégis igazi kihívás számára. Lady Hannah Rothchild hűvös, előkelő és rendkívül tartózkodó, s szemlátomást esze ágában sincs könnyű kalandba bocsátkozni a nagy szívtipróval. Bennett herceg nem sejti, hogy ennek komoly oka van: a lány nem mindennapi megbízatással érkezett a miniállamba, Cordinába, élet-halál kérdése, hogy feladatát teljesítse. Szívesen álmodozna ugyan csókokról, szerelemről, de nem teheti.

Szakirodalom:

Kosztolányi Dezső: Mindent bevallhatok

Tárcákat, vallomásokat Kosztolányi tollából, zöld tintával írva, a világ dolgairól, saját életéről, mindennapjairól. Körkérdésekre adott válaszait, amelyekben gyakran egy banális felvetés kapcsán mond el minden titkot, amit tudni és érezni érdemes, például a női ideálról vagy éppen a házasságról. Beszélgetéseket, interjúkat alkotásról, ihletről, művészetről, irodalomról. A feleség, Harmos Ilona, és a fiú, Kosztolányi Ádám visszaemlékezéseit.

Báró Kemény Jánosné Augusta Paton: Önéletrajzi emlékezések

Talán a legfontosabb erdélyi női emlékírás Augusta Paton eddig kiadatlan önéletrajza, amelyben a két
világháború közötti és az azt követő időszak páratlan krónikáját olvashatjuk Görögországtól Erdélyig,
„Marosvécstől Brâncoveneşti-ig”. Vagyis az 1945 utáni román időszak ugyanúgy része az írásnak,
mint a görög szigetvilág, ami a gyermekkor helyszíne volt.

Lauro Martines: Firenze ​és a Mediciek

A ​Firenze melletti Mugello faluból származó, nem különösebben előkelő múlttal rendelkező Mediciek néhány generáció alatt a firenzei pénzügyletek befolyásos résztvevői, a pápai pénzügyek irányítói lettek. Azt mondják, a híres Cosimo a világ leggazdagabb embere volt a 15. század első harmadában, Lorenzo Medici ("Il Magnifico") pedig korának meghatározó politikusa. A véres intrikákkal, ravasz anyagi ügyletekkel,
politikai fondorlatokkal, nagyszerű művészi teljesítményekkel teli, vérrel és arannyal írt reneszánsz drámába illő családtörténetet – Lorenzo alakját középpontba állítva – a neves történész, Lauro Martines lenyűgözően gazdag kortörténeti panorámába illesztve mutatja be.

Gutman Bea: Otthonról hoztuk - Családi mintáink és a párkapcsolatok

Megismerkedünk, egymásba szeretünk, és eldöntjük, hogy megpróbáljuk együtt az életet. Úgy tűnik, teljesen tiszta lappal indulunk, hiszen ez egy új kapcsolat, úgy alakítjuk, ahogy csak szeretnénk. Ráadásul tele vagyunk lelkesedéssel, bizakodással, egymás iránti pozitív érzésekkel. Hamarosan mégis azon kaphatjuk magunkat, hogy ez a kapcsolat is kezd úgy alakulni, mint az előzőek - sőt, működése gyanúsan hasonlít arra is, amit hajdan otthon, a saját származási családunkban láttunk.

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy párkapcsolataink alapmintáját - vagyis azt, hogy miként kötődünk a társunkhoz, hogyan viszonyulunk hozzá, hogyan kommunikálunk vele - a gyermekkorunkból hozzuk magunkkal. Mi is és a társunk is egy-egy ";alapcsomaggal" érkezünk a kapcsolatba, és viszonylag hamar kiderül, hogy mély bevésődések határozzák meg közös életünket. Gyakran meg sem tudjuk indokolni, hogy egy adott helyzetben miért érzünk és viselkedünk éppen úgy, ahogy, mert számos automatikus, spontán válaszunk nem más, mint régi sérüléseink visszhangjai.

Képtalálatok a következőre: Kosztolányi Dezső: Mindent bevallhatokKéptalálatok a következőre: Báró Kemény Jánosné Augusta Paton: Önéletrajzi ​emlékezésekKéptalálatok a következőre: Lauro Martines: Firenze ​és a Mediciek

Képtalálatok a következőre: Gutman Bea: Otthonról hoztuk - Családi mintáink és a párkapcsolatok

Szépirodalom:

Lackfi János: Levágott fül

A regény átlagos, tizenhét éves főhőse ezzel a nem átlagos helyzettel találja szemben magát. Eggyel
több füle lesz a kelleténél. Megmutassa a szüleinek? A tanárának? A plébánosának? A dzsúdóedzőjének? Tartsa meg, és nézegesse? Beszélgessen vele? Ha már egy kamasszal senki se képes normálisan beszélni. A furcsa esetből nyomozás lesz, rendőrségi ügy, majd ámokfutás, élethalál-harc, verseny az idővel. Közben a biztosnak hitt háttér összeomlik, egy srác áll szemben a világgal, keresi a dolgok értelmét, harcol Istennel, családjával, a többi emberrel, saját kételyeivel. Ja, és van itt egy vak lány is, Lili. Elég nagy a szája, és elég durva a története. Hogy mi köze a főhőshöz? Jó kérdés!

Olga Tokarczuk: Hajtsad ​ekédet a holtak csontjain át

Egy ​sziléziai falu lakója rejtélyes körülmények között meghal. Szomszédja, Janina Duszejko egy nyomra bukkan, amelyet elárul a rendőröknek. De senki sem akar hinni az elméletében. A nyugdíjas tanítónőt és állatvédőt jó szándékú, de zavaros fejű vénasszonynak gondolják, aki túl sokat foglalkozott asztrológiával. Egy újabb haláleset
után azonban egyre többen veszik fontolóra a szavait… A friss Nobel-díjas Olga Tokarczuk lebilincselő „ökológiai-morális thrilleréből” Agnieszka Holland készített filmet, angol fordítása pedig felkerült az idei Nemzetközi Booker-díj rövid listájára.

Murakami Haruki: A ​kormányzó halála

A kétkötetes történet főhőse egy harmincas portréfestő, aki, miután elhagyta a felesége, egyszer csak egy neves festőművész hegyi házában találja magát. A padláson korábban ismeretlen képre bukkan, amivel akaratlanul rejtélyes események láncolatát indítja el – derült ki a Láthatóvá váló ideák című első kötet lapjain. Miután végigkísértük, hogyan sodródott bele rejtélyes eseményekbe, s kötött kapcsolatot különös emberekkel, a regény
második, Változó metaforák című kötetéből megtudjuk, hogy csak úgy vethet véget a nyugtalanító történéseknek, ha elvégzi a rá háruló, több mint különös feladatokat.

Marcia Mitchell – Thomas Mitchell: Egy ​kém az iraki háború ellen

A könyv alapján készült film Keira Knightley főszereplésével hamarosan a mozikban. Semmi nem veszélyesebb az igazságnál Katharine Gun, a brit titkosszolgálat munkatársa egy nap nehéz döntést hoz: szigorúan bizalmas információt juttat el a sajtónak egy amerikai-brit kémakcióról, amelynek célja, hogy megszerezzék az ENSZ BiztonságiTanácsának felhatalmazását a 2003-as iraki invázióhoz. A könyv megírását alapos kutatómunka előzte meg, a szerzőpáros pedig lehengerlően meséli el ennek a bátor
fiatal nőnek a történetét. A történet alapján készült filmet Keira Knightley főszereplésével várhatóan a hazai
mozikban is bemutatják.

Képtalálatok a következőre: Lackfi János: Levágott fül Képtalálatok a következőre: Olga Tokarczuk: Hajtsad ​ekédet a holtak csontjain át  Képtalálatok a következőre: Murakami Haruki: A ​kormányzó halála Képtalálatok a következőre: Marcia Mitchell – Thomas Mitchell: Egy ​kém az iraki háború ellen

Életrajz:

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

A ​holokausztról számos könyv született, és bizonyára még fog is. Ám ez a történet minden szempontból különleges. Senki sem számított rá, hogy „a tetováló”, aki – félelemből és féltésből – annyi évtizeden át hallgatott, egyszer csak előáll vele. Azt hihetnénk, hogy Auschwitz–Birkenauról már mindent tudunk. Túlélők és elkövetők egyaránt vallottak róla. Tudjuk, hogy a „túlélésre kiválasztottak” egy fogoly asztala előtt sorakoztak, aki egy számsort tetovált az alkarjukra. De vajon ki volt ez a fogoly? Magas rangú kápó különleges kiváltságokkal? Mit láthatott az évek során, mikor elvonult előtte a sokezernyi deportált? Ez a könyv Lale és Gita története. Megrázó, igaz történet szerelemről, kitartásról, hitről és szerencséről. Az auschwitzi tetoválóról.

Gyerekkönyv:

Izápy-Tóth Nikoletta: Ferencváros ​gyerekeknek

A Tiéd a város kötetek, így a FERENCVÁROS GYEREKEKNEK KÖNYV a 8 és 12 év közötti korosztályhoz szólnak, és kiegészítik az iskolai oktatásban kevés szerephez jutó témaköröket: a helyismeretet és a helytörténetet. A könyvek segítségével a gyerekek játékos feladatok révén fedezik fel saját városukat, városrészüket és komplex képet kapnak annak történetéről, értékeiről, intézményeiről. A könyv segítségével szeretnénk elérni, hogy a gyerekek jobban tájékozódjanak a környezetükben, nyitottabbak legyenek a sajátosságai iránt, azonosuljanak vele és ez csak akkor lehetséges, ha alaposan megismerik.A Ferencváros gyerekeknek kiadványunkkal célunk az épített környezeti nevelés gyakorlatával elérjük a fiatal célközönségünket.

Cassandra Clare: Éjsötét ​Királynő

A ​sötét titkok és a tiltott szerelem már az árnyvadászok létezését fenyegetik! Ártatlanok vére folyt a Tanács termének lépcsőjén az árnyvadászok otthonában. Livia Blackthorn tragikus halála után a Klávéban a polgárháború réme kísért. A Blackthorn család néhány tagja Los Angelesbe menekül, ahol a boszorkánymesterek között pusztító kór forrását keresik. Eközben Julian és Emma azon igyekeznek, hogy túltegyék magukat tiltott szerelmükön, és veszélyes küldetésre indulnak Tündérföldére A holtak fekete könyvéért. Végül olyan titkokra bukkannak a tündérek között, melyek akár végleg szétszakíthatják az árnyvilágot, és utat nyithatnak egy kilátástalan, sötét jövő felé. Emma és Julian az idővel versenyt futva igyekszik megmenteni az árnyvadászokat, mielőtt a parabataiok átkának rettenetes ereje végez velük és a szeretteikkel.

Jeff Kinney: Egy ​Bitang Jó Fej Srác Naplója

– SZIA ÉN ROWLEY JEFFERSON VAGYOK, ÉS EZT A KÖNYVET ÉN ÍRTAM. MOST MÁR NEKEM IS VAN
NAPLÓM, NEM CSAK GREGNEK, A LEGJOBB BARÁTOMNAK.
– EMLÉKIRAT, NEM NAPLÓ!
– AZÉRT AZ A CÍME, HOGY EGY BITANG JÓ FEJ SRÁC NAPLÓJA”, MERT APUKÁM MINDIG EZT MONDJA
RÓLAM.
– ROWLEY, TE TÉNYLEG EGY BITANG JÓ FEJ SRÁC VAGY!
– UGYAN EZ A KÖNYV RÓLAM SZÓL, AZÉRT GREG IS SZEREPEL BENNE JÓ SOKAT, MERT Ő A LEGJOBB
BARÁTOM.
– NÉHA ÚGY ÉRZEM, A SZÜLEIM NEM KEDVELIK GREGET ANNYIRA, MINT ÉN.
– NEM KEDVELJÜK GREGET.
– NA, SZÓVAL EZ AZ ÉN KÖNYVEM, REMÉLEM, TETSZENI FOG, MERT SOKAT DOLGOZTAM RAJTA.
REMÉLEM, GREGNEK IS TETSZENI FOG!
– TÖKRE LENYÚLTAD AZ ÖTLETEMET!

Képtalálatok a következőre: Izápy-Tóth Nikoletta: Ferencváros ​gyerekeknek Képtalálatok a következőre: Cassandra Clare: Éjsötét ​Királynő Képtalálatok a következőre: Jeff Kinney: Egy ​Bitang Jó Fej Srác Naplója

 Az ajánlók forrása: www.moly.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr2515491978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása