Duna-part stadionosítása – Milyen feltételeket szabott Ferencváros?

2020. február 10. 08:06 - GabiB

atletikai_stadion_foto_uj.png„A megépítésekor 40 ezer férőhelyes atlétikai stadiont jóval kisebb társadalmi párbeszéd övezi, mint amekkorát az épület mérete és különösen tervezett elhelyezése indokolna. A nagy nyilvánosságot kapó konszenzusos politikai támogatás mellett egyáltalán nem jelennek meg a kiváló adottságú barnamezős ferencvárosi terület stadionosításával szembeni ellenérvek. Ha szóba is kerül a létesítmény ügye, akkor is inkább meggyőződésen alapuló hitvita zajlik arról, hogy mennyire fontos Magyarországnak egy atlétikai stadion és az atlétikai világbajnokság. A stadion kérdésének van azonban egy várostervezési szempontja is.” Erről írtunk az index.hu-n megjelent cikkünkben, amiben azt állítottuk, hogy a Duna-part nem optimális helyszín az atlétikai stadionnak. A stadionról szóló „Gyakran ismételt kérdések cikkemet” itt találjátok.

Borbás Gabriella írása

Mikor, mit fogadtak el? Nézzük kronologikusan.

  • október 13-ig, az önkormányzati választásokig stadionstop kampány zajlott. Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina szeptemberben közös kampányvideóban hangsúlyozza, hogy a VITUKI területre tervezett atlétikai stadionra nincs szükség.
  • november 22-én (pénteken) Baranyi Krisztina az atlétikai stadion tervezett helyszínén sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy feltételekkel támogatja a stadion megépítését. A javaslatot a képviselő-testület ezt megelőzően nem tárgyalta, a lakossággal nem egyeztettek.
  • november 25-én (hétfőn) a ferencvárosi képviselő-testület - egy tartózkodás mellett - elfogadta az atlétikai stadion megépítésének támogatására vonatkozó javaslatot.
  • november 27-én (szerdán) a Fővárosi Közgyűlés 10901096/2019. (XI. 27.) számú határozataival elfogadta a javaslatot, miszerint feltételekkel épüljön meg az atlétikai stadion.

Tehát a Baranyi terv bejelentése és a tervet elfogadó Fővárosi Közgyűlés időpontja között 5 nap telt el.

  • december 30-án a Kormány a 1819/2019 (XII.30.) számú határozatban rögzítette, hogy a Fővárosi Közgyűlés javaslatait elfogadja. A feltételeket külön nem nevesítette.

Milyen feltételeket szabott Ferencváros?

A 2019. november 27-i Fővárosi Közgyűlésre készült előterjesztésben 12 db ferencvárosi feltétel szerepel. A Napur Architect honlapjáról és a céggel 2018. március 29-én kötött tervezési szerződésből (4,7 milliárd Ft + áfa) tudjuk, hogy milyen stadiont képzel el a Kormányzat. Ez jónéhány ponton egyezik a ferencvárosi feltételekkel. A ferencvárosi feltételeket 3 csoportra bontottuk:

  1. a Kormányzati tervekkel egyező ferencvárosi feltételek;
  2. feltételek, amik nem szerepelnek a Napurral kötött szerződésben;
  3. nem a VITUKI területhez, azaz az atlétikai stadion helyszínéhez kötődő feltétel.

I. A Kormányzati tervekkel egyező ferencvárosi feltételek.

Ferencvárosi feltétel: Az atlétikai vébé után a 40 ezres stadiont bontsák vissza 15 ezresre.

A Napur szerződésében szerepel (1. melléklet, 3. oldal), hogy 3 épület formációt kell megtervezniük:

  • Fradi stadion nagyságú, 15 ezer férőhelyes alapépületet, ami mindig ott lesz a Duna-parton.
  • A 2023-as atlétikai vébére, ideiglenesen 40 ezresre bővített épületet, amit a vébé után visszabontanak 15 ezres alapépület méretűre. Ezt oly módon kell megtervezni, hogy az alapépület a jövőben bármikor bővíthető legyen világverseny méretűre.
  • Ideiglenesen 55 ezresre bővíthető Olimpiai épületet, ami Olimpia esetén atlétikai helyszínként funkcionálhat.

Ferencvárosi feltétel: Az elbontott lelátók helyén fedett városi gyűrű formájú rendezvényteret alakítsanak ki. Ez foglaljon magába egy 600 méter hosszú görkorcsolya- és futópályát.

A Napur honlapján szerepel, hogy:

„A hétköznapokon az alapüzemmódú épület ideiglenes felső lelátóinak emelt fogadószintjén fedett és kivilágított futópálya, görkorcsolyapálya, streetworkout, edzőterület és streetfood szolgáltatás áll majd a sportkedvelő érdeklődők rendelkezésre.”

Ferencvárosi feltétel: Alakítsanak ki a Duna-parton kerékpárutat és gyalogos sétányt.

A Napur honlapján szerepel, hogy:

„A fejlesztési területen a Rákóczi hídtól a Kvassay zsilipig, valamint az új Kábelhídon át egészen Észak-Csepelig új árvízi védmű, partmenti gyalogos sétányok, kerékpáros utak, valamint hajóállomások készülnek. A fejlesztéssel megvalósul a teljes pesti rakpart északi és déli területeinek gyalogos, kerékpáros és víziösszeköttetése egészen a Csepel-szigetig.”

Ferencvárosi feltétel: Épüljön új gyalogos híd Csepelre.

A Napur szerződésében szerepel (1. melléklet, 4. oldal), hogy akadálymentes gyalogos és kerékpáros hidat kell tervezniük Csepelre.

Ferencvárosi feltétel: Hozzanak létre kikötőpontokat.

A Napur szerződésében szerepel (1. melléklet, 4. oldal), hogy ideiglenes és állandó hajóállomásokat kell tervezni, összesen 4 db-ot.

II. Feltételek, amik nem szerepelnek a Napurral kötött szerződésben.

  • Az atlétikai központon belül épüljön egy 90 férőhelyes óvoda.
  • Tavaszi-nyári időszakban kulturális és művészeti előadások tartására alkalmas mobil színpadot alakítsanak ki.
  • Alakítsanak ki egy 2000 m2-es dunai szabadstrandot.
  • Alakítsanak ki egy 3000 m2-es játszóteret. Ez valamivel kisebb, mint a Tinódi utcai játszótér Középső-Ferencvárosban.

tinodi_jatszo_googleearth_3147m2_kisebb.png

  • Alakítsanak ki egy 2000 m2-es körbekerített kutyafuttatót.
  • Alakítsanak ki egy 1000 m2-es kültéri fitneszcentrumot.

III. Nem a VITUKI területhez, azaz az atlétikai stadion helyszínéhez kötődő feltétel.

Bővítsék a Mester utcai szakrendelő épületét.

Hasznos linkek:

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina stadionstop videója

Az atlétikai stadion tervpályázatának honlapja

 Az atlétikai stadion tervezésének szerződése, 2018. március 29. KKBK-Napur Architect.

Az atlétikai stadion helyszínének bontási, területrendezési munkálatainak szerződése, 2019. október 14. BMSK-FEJÉR-B.Á.L. Zrt, „FÖLD-TRANS 2001” Kft szerződés. 

Az atlétikai stadion tervezési előkészítő tanulmánya, 2018. október 12. Napur Architect. 

Duna-part stadionosítása - Gyakran ismételt kérdések

A Duna-part stadionosítása biztosan nem jó ötlet - cikkünk az index.hu-n

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr3715465072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.02.10. 20:58:11

Viktor bácsi vajon tényleg azt hiszi, hogy a szórakoztatóiparba tolt milliárdok akár a saját táborának az értelmesebbjénél is pozitív dolognak számítanak ? Tényleg annyira jól áll az ország, hogy ilyen faszságba kell tenni a pénzt ?

Nincs közöttünk csicska 2020.02.10. 21:23:39

@midnight coder: nana majd leszavaznak fegyencre ugy megsertodnek a stadiontol

ho ho ho

vajdasagi 2020.02.10. 21:40:36

@midnight coder: Nem tudom, hol az igazság, de nagyra tartom a régi rómaiakat, és ők abban hittek, hogy "Panem et circenses". Viktor is eszerint kormányoz. És nem, nekem ez nem tetszik, de hol vagyok én a rómaiak bölcsességéhez és tapasztalataihoz képest?

lutria 2020.02.10. 22:17:06

Azért az érdekes elképzelés hogy szabadstrand lenne 4 kikötőmóló és a zsilip közelében.
Nincs arra előírás hogy milyen távolságra lehet ezeket egymástól művelni?Csak annyit találtam hogy "Hajóállomás, ipari létesítmény közelében nem lehet szabadstrandot létesíteni,".

2020.02.11. 05:49:00

@midnight coder:
Teljesen mindegy ha te például továbbra is támogatója vagy nekik. És sokan vannak így, nem üti ki a biztosítékot semmi.

aaaaaaaaaaaaaaaa 2020.02.11. 06:20:56

@lutria: azt nem tudom, de milyen szabadstrand az, ahol nem lehet fürdeni? Merthogy a Dunában Bp teljes területén tilos. Vagy olyan plázsos dolgot akarnak csak?

midnight coder 2020.02.11. 06:27:41

@Zabalint: Korántsem vagyok támogatójuk, csak nem látom az alternatívájukat. Az nagyon nem ugyanaz.

midnight coder 2020.02.11. 06:31:18

@vajdasagi: Csak manapság a cirkusz már a TV, az internet, és nem az hogy pár mezeinyúl szalad a labda után. Illetve ha igen, akkor legalább olyan mezeinyulak akik értenek is ehhez, az pedig nem nálunk van.

vajdasagi 2020.02.11. 08:25:33

@midnight coder: Egyetértek. Csak magyarázni próbáltam a mozgatórugóikat. Amúgy akik itt szaladnak a labda után, azok azért nem értenek ehhez, mert túl sok a pénz, amit adunk nekik. Vicces, nem?

Ballib vagyok mert rettegek 2020.02.11. 09:17:13

Na mi van Soros bérenc álcivil lippssikk, láthatjátok hogy pofázhattok ti amit akartok, a végén úgyis térden állva hódoltok be Orbán Viktor előtt.
Nem kell stadion ugye, aztán a végén mégis lesz! Mert Orbán Viktor így akarja és ez így nagyon jó az országnak!

Ti meg kaptuk esetleg kárpótlásul bicikliutat vagy nyáron egy mobil színpadot hogy felmenjetek rá aztán elénekelhessétek azt mélygyászos Ha én rózsa volnék indulótokat, aztán mehettek haza a mobil színpadotokkal együtt, a stadion ott marad és ott fog díszleni az utókornak is, akárcsak a többi 500 magyar stadion amit Orbán Viktor épített a magyar népnek, hogy ha például Lovasberény BL-t jástszik akkor ne kelljen Pestre felmenniük hanem ott helyben van erre alkalmas stadionjuk.

Sose volt még ekkora formátumú kormányzója az országnak amelyik 100 évre előre gondolkodott volna, az idő pedig mindig igazolta hogy a gondolatai helyesek, egészségesek és a nemzeti magyar nagytőkés osztály kialakítását a legtökéletesebben szolgálták.

énisfélek 2020.02.11. 10:21:13

Országos szégyen egy ezer módon hasznosítható Duna parti területre egy stadiont tenni, ami lehetne kilométereekel távolabb is. Az, hogy ez ráadásul egy újabb teljesen felesleges és pénzpazarló statinon, az már csak hab a tortán.

énisfélek 2020.02.11. 10:23:42

@vajdasagi: A rómaiak cirkusz alatt műsort, szórakoztatást értették és nem haszontalan, ezért értelmetlen méregdrága épületek sokaságát.

Akkor is megdöglesz ha a fára mászol 2020.02.11. 10:27:55

@énisfélek: a lipsik pl. ezer modon hasznositottak ezt a telket is

meg a Ligetet is, jol megmutattak

Thomas P. Johnson 2020.02.11. 11:16:40

@midnight coder: itt speciel nem a labda után fognak szaladni.

Tamás András György 2020.02.11. 11:19:47

Stadinstop, mi_? Muhhhahahaha!

konrada 2020.02.11. 12:05:40

@énisfélek: "A rómaiak cirkusz alatt műsort, szórakoztatást értették és nem haszontalan, ezért értelmetlen méregdrága épületek sokaságát. "
Látszik, hogy nem vagy budapesti!;)
...mert ha az volnál, akkor tudnád, csak a mai Budapest területén - Aquincumban - pár tízezer lakosra is két gladiátor-aréna jutott, amely a kor színvonalán állt és a befogadóképességük sem volt kicsi, szóval a rómaiak nem voltak olyan egyszerű lelkek, mint gondolnád...;))

konrada 2020.02.11. 12:07:04

...azért egymás közt: nem sok ésszel van megáldva az, aki egy közel kétmilliós város kifolyójánál szabad-strandot akar...;))

a nagy hohohorgász 2020.02.11. 12:38:58

@konrada: a pestieknek tökéletes lesz :) ők még a gellért leeresztőjében is vígan elvannak.

a nagy hohohorgász 2020.02.11. 12:42:21

@énisfélek: azért a gyilkolászást szórakozásnak tekinteni elég liberális gondolkodásra vall....

erol 2020.02.11. 13:03:59

@a nagy hohohorgász: Ezt beszéld meg a rómaiakkal.

a nagy hohohorgász 2020.02.11. 13:29:08

@erol: kedves erol, énisfélek írta hogy szerinte a rómaiak tudtak szórakozni nem úgy mint az orbán. Miről beszélsz? erre írtam én hogy elég durva ha "énisfélek" szórakozásnak tartja a gyilkolászást. most már meg van?

erol 2020.02.11. 13:38:24

A kolléga ezt írta:"A rómaiak cirkusz alatt műsort, szórakoztatást értették és nem haszontalan, ezért értelmetlen méregdrága épületek sokaságát."
Hol van, hogy őt szórakoztatja a gyilkolászás?

chrisred 2020.02.11. 14:53:20

@konrada: De azokat minden bizonnyal látogatták is.

konrada 2020.02.11. 15:09:20

@chrisred:
...hát mivel se tv, se net nem volt....;)))
...de ettől még a kolléga alapállása is hülyeség volt...;)

chrisred 2020.02.11. 15:16:08

@konrada: Igaza volt. A panem et circenses az akkori tömegigény kielégítését szolgálta, bármennyire is visszatetsző most számunkra (az akkori Győzike show vagy X faktor volt), míg a nerstadionok patyomkin létesitmények, egy nem létező előadás díszletei.

konrada 2020.02.11. 15:21:56

@chrisred:
Építettek, vagy nem építettek????
...a fenének kell mindent - mint egy tudálékos kisiskolás - túlmagyaráznod!
;)

Akkor is megdöglesz ha a fára mászol 2020.02.11. 15:22:06

@chrisred: A mai tomegigenyt meg Zorban elegiti ki. Ha nem teccik el lehet menni az Auroraba sivalkodni

chrisred 2020.02.11. 15:28:58

@konrada: De nem ez volt a felvetés.

2020.02.11. 15:34:33

Szabadstrandra egyébként szükség lenne Budapesten, csak nem ott, hanem valahol a Római partnál vagy annak a magasságában, ahol egyébként jóval tisztább a víz. Mert egyébként a Szentendrei-sziget két ágában és a Dunakanyarban viszonylag sok szabadstrand van, és elég jó a vízminőségük, kivéve mikor áradás van.

Akkor is megdöglesz ha a fára mászol 2020.02.11. 15:41:06

@Zabalint: Majd Zorban megvalositja, amint eszhez ternek a butapestiek. Amig lipsik addig epitsenek maguknak strandot

énisfélek 2020.02.11. 15:46:57

@Zabalint: A Duna Budapesttől lefelé alkalmatlan a fürdésre. A város szennyezi. Tehát szabadstrandot létesíteni csak a város legfelső részein vagy még feljebb lehetséges.

Akkor is megdöglesz ha a fára mászol 2020.02.11. 15:53:31

@énisfélek: Mivel karacsonyi a gore nem kell attol tartani h barmit is letesitenek. De az adot parkolasi dijat szemetet remelem megtriplazza.

énisfélek 2020.02.11. 15:59:52

@énisfélek: A szellemileg gyengébbek kedvért leírom másképpen is: a római mondás értelme azt, hogy ha a buta nép tud enni és szórakozni, akkor a nép nem háborog. A nép szórakoztatása manapság már nem cirkuszokban történik, habár ezzel nem érten egyet az a kb száz darab fanatikus futball szurkoló, aki még ma is minden hét végén ellepi a száz hatalmas stadion lelátóját (tehát minden stadiont egy-egy darab szurkoló lep el). A lakosság maradék 99,999 százaléka nemhogy soha nem jár stadionba, de a magar futball gondolatától is röhögőgörcsöt vagy idegrohamot kap, vérmérséklettől függően.

Akkor is megdöglesz ha a fára mászol 2020.02.11. 16:13:56

Legkozelebbi orias stadion helyett fel kell vasarolni Jamaicat. Ugy szamoltam, hektaronkent 1 millajaval 1000 negyzetkilometert meg lehetne venni kezdetnek, 100 milliardert.
Onnan a negereket kirakni, civilizaciot bevezetni. Amugy is rohadt jok vagyunk bauxitbanyaszatban, cukorgyartasban meg heje-hujaban. A legkozelebbi konzultacion majd ezt kerem a vezerunktol.
süti beállítások módosítása