Duna-part stadionosítása - Gyakran ismételt kérdések

2020. január 13. 09:07 - GabiB

atletikai_stadion_foto_uj.png„A megépítésekor 40 ezer férőhelyes atlétikai stadiont jóval kisebb társadalmi párbeszéd övezi, mint amekkorát az épület mérete és különösen tervezett elhelyezése indokolna. A nagy nyilvánosságot kapó konszenzusos politikai támogatás mellett egyáltalán nem jelennek meg a kiváló adottságú barnamezős ferencvárosi terület stadionosításával szembeni ellenérvek. Ha szóba is kerül a létesítmény ügye, akkor is inkább meggyőződésen alapuló hitvita zajlik arról, hogy mennyire fontos Magyarországnak egy atlétikai stadion és az atlétikai világbajnokság. A stadion kérdésének van azonban egy várostervezési szempontja is.” Erről írtunk az index.hu-n megjelent cikkünkben, amiben azt állítottuk, hogy a Duna-part nem optimális helyszín az atlétikai stadionnak. Sok kérdést kaptunk különböző fórumokon. Ezekre válaszolunk ebben a „Gyakran ismételt kérdések” típusú cikkben. A cikk végére minden elérhető dokumentumot belinkelünk.

Borbás Gabriella írása

Miért most, 2020. január 10-én foglalkozunk az atlétikai stadion kérdésével? Miért nem 2019. novemberében foglalkoztunk ezzel, amikor ez téma volt a döntéshozók asztalán?

Jogos kérdésnek tartjuk. Nézzük kronologikusan mi, mikor történt:

  • 2019. október 13-ig, az önkormányzati választásokig stadionstop kampány zajlott. Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina szeptemberben közös kampányvideóban hangsúlyozza, hogy a VITUKI területre tervezett atlétikai stadionra nincs szükség.
  • 2019. november 22-én (pénteken) Baranyi Krisztina az atlétikai stadion tervezett helyszínén sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy feltételekkel támogatja a stadion megépítését. A javaslatot a képviselő-testület ezt megelőzően nem tárgyalta. A javaslatról lakossági egyeztetés nem történt.
  • 2019. november 25-én (hétfőn) a ferencvárosi képviselő-testület - egy tartózkodás mellett - elfogadta az atlétikai stadion megépítésének támogatására vonatkozó javaslatot.
  • 2019. november 27-én (szerdán) a fővárosi közgyűlés elfogadta a javaslatot, miszerint feltételekkel épüljön meg az atlétikai stadion.

Tehát a Baranyi terv bejelentése és a tervet elfogadó Fővárosi Közgyűlés időpontja között 5 nap telt el. Azért most foglalkozunk a témával, mert ennyi idő kellett ahhoz, hogy elolvassuk a stadion előzetes tervtanulmányát, a bontási és tervezési szerződéseket, a Duna-partot érintő összes stratégiai dokumentumot. Nemzetközi példákat tanulmányozzunk, háttérbeszélgetést folytassunk a Déli Városkapu tervezését ismerő várostervezési szakemberrel, végiggondoljuk az alternatív helyszín javaslatot, két mérnöki iroda megnézze, hogy az alternatív helyszínre elfér-e a stadion, és végül, hogy műemlékvédelmi szempontból is átgondoljuk az új helyszínt. Eközben megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot a KKBK-val is. 

Az index.hu is csak 3 nappal előzött meg a stadionos videójával. Szóval ehhez a munkához idő kell. Szűk 1 hétnél több idő!

Mekkora lesz az atlétikai stadion? A visszabontás után akkora lenne, mint a margitszigeti Atlétikai Centrum (MAC)?

Nem. A megépítésekor 40-55 ezer férőhelyes atlétikai stadion, az atlétikai világbajnokságot követő visszabontás után is a Fradi Groupama Arénájához hasonló, 15 ezer férőhelyes építmény lesz. A MAC 1.650 férőhelyes, azaz a visszabontott atlétikai stadion ennél közel tízszer (!) nagyobb lesz.

Hogy áll a terület bontása? Ki, mennyiért, mikorra csinálja?

2019. október 14-én a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. megkötötte a szerződést a stadion helyszínének bontási, területrendezési munkáira a FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt-vel és a „FÖLD-TRANS 2001” Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-vel. A szerződés értéke: 4,1 milliárd Ft + áfa. A szerződés teljesítésének határideje: a terület átadásáról számított 300 nap. Azaz várhatóan 2020. augusztus-szeptemberre rozsdamentes lesz a terület.

Igaz, hogy annyira szennyezett a terület, hogy nem lehetne ide parkot létrehozni?

Az előkészítő tanulmány szerint (29-30. oldal) nem olyan súlyos a helyzet, mint például az óbudai gázgyárnál.

A vizsgálati eredmények alapján a felszín alatti közeg legfelső rétege, a 2,0-5,0 m-es változó vastagságban mesterséges feltöltés nehézfémekkel (~5-8-szoros határérték meghaladás) és PAH (2-200-szoros határérték meghaladás) szennyezőkkel terhelt. A feltöltést keveredett, egységes szennyezett közegként értelmezve a mért nehézfém átlagkoncentrációk határérték alattiak, és a PAH értékek átlaga sem kiemelkedően magas (11,9 mg/kg).

A feltöltés alatt elhelyezkedő természetes talaj a feltöltéshez képest jelentéktelen mértékben szennyeződött nehézfémekkel és a határértéket legfeljebb 8,3 szorosan meghaladó mértékben PAH szennyezőkkel.

A 4.5.3 fejezetben bemutatott felmérés alapján a talajvízben a hasonlóan terhelt városi környezetben megszokottnak mondható és ezért jelentősnek nem mondható arzén és általános vízkémiai szennyezéseken túl helyenként, kis mértékű, a határértéket legfeljebb kétszeresen meghaladó összes PAH szennyezőanyag terhelődés tapasztalható.

Hogy áll az atlétikai stadion tervezésének folyamata?

Az atlétikai Stadion tervpályázatának 2017. szeptemberében volt eredményhirdetése, melyen a NAPUR ARCHITECT Építészeti Iroda Kft. tervét fogadták el nyertesnek. 2018. március 29-én a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) megkötötte a NAPUR-ral a Budapesti Atlétikai Stadion és kapcsolódó létesítményei tervezési szerződését. Ennek értéke 4,7 milliárd Ft + áfa. Mivel a szerződés művezetési feladatokat is tartalmaz 2022. december 31-ig szól. Ekkorra akarják befejezni a stadion építését.

A kivitelező(k) kiválasztása még nem kezdődött el. 

Miért nem érintettük a diákváros ügyét a cikkben?

Azért, mert szerintünk ez nem érinti a cikk következtetését, hogy máshol jobb helyen lenne a stadion. A jelenlegi tervek szerinti diákváros funkciónak sincs szerves kötődése a stadionhoz. Sőt, egy parkkal még ez a kapcsolat is erősebb lehetne.

Hasznos linkek:

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina stadionstop videója

Az atlétikai stadion tervpályázatának honlapja

 Az atlétikai stadion tervezésének szerződése, 2018. március 29. KKBK-Napur Architect.

Az atlétikai stadion helyszínének bontási, területrendezési munkálatainak szerződése, 2019. október 14. BMSK-FEJÉR-B.Á.L. Zrt, „FÖLD-TRANS 2001” Kft szerződés. 

Az atlétikai stadion tervezési előkészítő tanulmánya, 2018. október 12. Napur Architect. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr415406058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.01.14. 13:34:20

Khalyácsony Ghegely (krausz gedeon) már rég sehol nem lesz, mikorra a stadion elkészül.

Ez az én tippem.

Tét: két üveg sör (mert egyet elfogyasztani egyedül olyan snassz...)
süti beállítások módosítása