Az EU-s pénzekről a hétvégi EP-választások előtt

2019. május 22. 08:00 - GabiB

eu_penz_foto.jpgA hétvégi EP-választás miatt kitágítom a teret, és nem csak ferencvárosi témáról írok. Bár nem az EU-s pénzek elköltése volt az idei EP-választási kampány központi témája, érintőlegesen felmerült, hogy mire kellene ezeket a pénzeket fordítani és hogyan kellene elkölteni. Az uniós pénzek felhasználásának néhány aktuális, illetve talán nem annyira ismert vetületével foglalkozom.

Érdekes a Závecz Research április végén a 24.hu megbízásából végzett reprezentatív felmérése, mely szerint a válaszadók legnagyobb szelete (40%-a) mondja azt, hogy az EU-tagság legfőbb előnye a Magyarországra érkező uniós pénzek és az azokból megvalósuló fejlesztések. A Budapesten élőknek pedig több mint fele tartja a legfontosabb témának az uniós támogatásokat.

Nálunk, Ferencvárosban is uniós pénzből épült a Varázskert bölcsi, energetikai felújításra került sor több önkormányzati épületben, szociális városrehabilitáció is történt közel 3 milliárd forintból.

madartavlat.jpg

De éppen most került a kezembe a madártani egyesület Madártávlatból című lapja, amelyben az ügyvezető igazgató meggyőzően ír arról, hogy az unió volt az elmúlt évtizedek természetvédelmi törekvéseinek és eredményeinek legfontosabb szereplője.

Szóval, ha jön a pénz, az rossz nem lehet – gondolhatjuk, még akkor is ha itt-ott felesleges presztízsberuházásba botlunk, vagy éppen azt érezzük, hogy uniós pénzeken gazdagodnak a mindenkori oligarchák. Ezek gyerekbetegségek, legyintünk, sokkal fontosabb, hogy minél több EU-s pénz jöjjön az országba.

Vajon jól okoskodunk? Mit gondolnak erről a közgazdászok? Szerintük is áldásos a külföldi pénz ilyen mérvű beáramlása? Az „ilyen mérvűnél” időzzük el egy pillanatra. Mennyi pénzről van szó? Magyarország átlagosan naponta több mint 3 milliárd forintot kap az EU-tól. (Ferencváros éves költségvetése kb. 20 milliárd forint, azaz 6-7 napnyi uniós támogatás.) Ennek a támogatásnak köszönhetően a KPMG elemzése szerint a GDP 2006 és 2015 között 6,4%-kal nőtt (a GDP-növekedés 4,6% volt, támogatások nélkül 1,8% csökkenés történt volna).

A témáról az első kiváló összefoglaló cikket Váradi Balázs, jelenleg az Eltecon oktatója, a Budapest Intézet egyik alapítója írta 2006-ban az Élet és Irodalom 44. számában. A minap pedig megjelent egy másik írás, Szűcs Ferenc, a Stockholmi Egyetem közgazdász-kutatójának tollából, ami az elmúlt évek kutatási eredményeit is összefoglalja.

„Az ún. "resource curse", vagy kincsek átka elmélet szerint a nem helyi adófizetői forrásból érkező kormányzati bevételek csökkentik a gazdasági növekedést, növelik a korrupciót, és szélsőséges esetekben elnyomó rezsimeket tartanak fenn. Egyszóval: ártanak az ország jövőjének. Ilyen forrás esetén természeti kincsekre gondolnánk először, ugyanakkor a beáramló EU-s pénzeknek is lehet ilyen mellékhatása.” (Szűcs Ferenc cikkéből.)

És hát úgy tűnik, hogy van is. A cikkben ilyen rendszerszintű problémákat említ a szerző, az értelmetlen beruházások, meg a feltőkésített oligarchák mellett:

  • „EU-s pénzből finanszírozott közbeszerzések korrupciós kockázata magasabb, mint ha hazai forrásból finanszíroznák őket.” (Fazekas Mihály, Tóth István János és szerzőtársaik tanulmánya.)
  • „2004 és 2012 között a kormányok szívesebben adtak EU-s támogatást a kormánypárti polgármesterek településeinek, mint az ellenzéki vagy független településeknek. Ráadásul a többletforrások közvetlenül befolyásolták a választások eredményeit.” (Muraközy Balázs és Telegdy Álmos tanulmánya.)

Köztudomású, hogy az EU ellenőrzi az uniós források felhasználását, és előfordul, hogy a tagállamnak pénzt kell visszafizetnie a feltárt szabálytalanságok miatt. Megnéztük, hogy az EU-s ellenőrzések tapasztalatai mit mutatnak. 2004 és 2006 közötti időszakban alig kellett visszafizetnünk pénzt, a feltárt szabálytalanságok miatti visszafizetésünk aránya az EU-s átlag ötöde volt csupán. 2007 és 2013 között mindez az EU-s átlag duplájára nőtt, amivel a három legrosszabbul teljesítő ország közé kerültünk (Románia és Szlovákia társaságában). Az EU-s ellenőrzések során feltárt csalások aránya 2013 és 2017 között pedig nálunk a legmagasabb, az EU-átlag kilencszerese. (Forrás: Annual management and performance reports. Annual OLAF reports.)

Vajon van-e kiút? Hogyan költhetnénk el ezt a pénzt úgy, hogy az a közjót szolgálja, és ne egy szűk elitet tartson hatalomban?

Erre azt mondja a tudomány, hogy ha jók az intézmények, akkor talán kisebb a kockázata a pénzek rossz felhasználásának. Ilyen jó intézmény lehet a független ügyészség, vagy ha Magyarország csatlakozna az Európai Ügyészséghez. Visszább szorulhatna a korrupció akkor is, ha az uniós forrásokat kisebb részben osztaná a magyar kormányzat. Ezt a lakosság is így látja. A Medián április elején készített 1000 fős reprezentatív kutatása szerint a válaszadók 65%-a és a Fidesz-szavazók fele is úgy gondolja, hogy „a korrupció visszaszorítása érdekében az Európai Uniótól kapott támogatásokat a jövőben ne a magyar kormányzat, hanem egy független európai intézmény ossza ki és felügyelje”.

Most az olvasási tűrőképesség határait feszegetve visszatérnék az eredeti kérdéshez, mire jó nekünk az EU-tagság? Milyen előnyünk származik belőle? Tavaly megjelent egy cikk a portfolio.hu-n, amelyben a Banque de France tanulmányát foglalták össze.

Ebben arról írnak, hogy „kis, nyitott gazdaságként, a nyugat-európai termelési értékláncokba való szoros beágyazottság miatt, Magyarország az összes EU-tagállam közül a legtöbbet profitálta eddig a közös uniós piacból, azaz az áruk, szolgáltatások, munkavállalók és tőke egységes sztenderdek szerinti szabad áramlásából”.

Az EU-s piacra irányuló export Magyarországon a GDP-hez viszonyítva közel 70%. Ugyanez az EU 28 tagállamában átlagosan kevesebb mint 30%, az Egyesült Királyságban pedig kevesebb mint 15%. Nagyon leegyszerűsítve, ha a briteknek most nagyon fáj az EU-s piacról történő kiszorulás, akkor nekünk ez ötször annyira fájna.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr2314842966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2019.05.23. 11:12:00

A hatalom központosítása mindig a vagyon és az azzal való visszaélések központosításával jár. Ha ezt meg akarjuk oldani, akkor meg kell szüntetni az EU-t, Magyarországot pedig decentralizálni kell, hogy minden megye és település nagy fokú önállóságot élvezzen és főként önfenntartó legyen, azaz saját zsebből gazdálkodjon, amire maga felügyel. Továbbá magát a vezetési struktúrát is át kell alakítani. Milyen közszolgák azok (a parlamentben), akik maguk szavazzák meg maguknak a fizetésüket és juttatásaikat, illetve annyit lóghatnak a munkából, amennyit csak akarnak? Ez nevetséges. Az volna helyes, ha a választások alkalmával a választópolgároknak kéne dönteniük az általuk választott közszolgák fizetéséről, elvégre ők a munkaadók! És nekik is kéne felelősségre vonniuk az előző garnitúrát és ha rossz munkát végeztek, azért a népbíróságnak kéne kollektívan elítélnie és megbüntetnie a közszolgákat.
Amíg ezek a dolgok nem valósulnak meg, addig csak üres süketelés marad minden a témában, tényleges megoldás nélkül.

_most_ 2019.05.23. 11:16:13

Ironikus, hogy miközben a fidesz oligarchák milliárdokat tesznek zsebre uniós pénzből, közben a fidesz folyamatosan az EU ellen kampányol. Ha nem tetszik, nem kell elfogandi a pénzt se, kapják inkább tisztességes magyar cégek.

teleorman 2019.05.23. 11:55:24

Törvényszerű. A NER-ben a közbeszerzési bürokrácia alapvető célja nem az "egységnyi teljesítményt a legkevesebb pénzért" vagy "ugyanazért a pénzért a legtöbb teljesítményt" elvének fenntartása. Ellenkezőleg, a cél a nem "bekapcsolt" ajánlattevők távoltartása, elzavarása, annak érdekében, hogy a kedvezményezett kör akadály nélkül tudjon tejelni. Az EU forrásokból fedezett fejlesztések az eltérő háttér ellenére sem állíthatók más pályára, a rendszer "modus operandi"-jából következően.

citrix 2019.05.23. 12:05:45

30 évvel az un. rendszerváltás után az ország gazdasági életének alapvető eleme az EU-s támogatás, felzárkóztatási forrás. Amit a regnáló párt a maga szája íze szerint költ el a haverokra szabott "pályázatok" útján, alaposan túlárazva az adott beruházásokat és jól kitömve a cimbik zsebét akik cserébe szépen tejelnek a politikusoknak és jut a pártkasszába is. Csoda ha a románok mögé és a bolgárok mellé pozicionáltuk magunkat 30 év alatt? Ezt nevezzük sikersztorinak?

The Critic 2019.05.23. 12:28:06

3 milliárd forintot kapnánk NAPONTA? Nem hinném.

sírjatok 2019.05.23. 12:43:28

Ja, a szokásos sírás:

- Magyarországon csak az EU pénzek miatt van növekedés
- Az EU pénzeket meg ellopják

Most akkor melyik? :D

The Critic 2019.05.23. 12:55:00

Bocs, tényleg napi 3 milliard jön. Utánanéztem. 2004 és 2020 közt 3,6 milliárd eurot kaptunk Brüsszeltől.

Fülig José 2019.05.23. 13:16:00

@steery: ekkora baromságot, ember.... azé mer a csúti lótolvaj a szemedet kilopja, nem érdemes globális problémáról elmélkedned--itt legalábbis nem, a zorigón (&Co) lenne számtalan, nálad is ostobább véglény, aki beszopja.
esetleg érdemes lenne a kedves vezért és t. társaságát a legelső fára felakasztani, mint a tolvajokat szokás volt (a hazaáruló bűntetése is mindenkor helyben és nyomban véghezvihető volt...) és megoldódna a probléma, hidd el. nem kell ehhez visszatérni a kőbaltához....

Fülig José 2019.05.23. 13:18:12

@sírjatok: sírok is, ekkora ostobaság láttán... sebaj tóbi, nem kell neked mindent érteni. majd a vezíred elmagyarázza.... csak ahhoz a zorigót kell nézegesd. menni fog?

steery 2019.05.23. 13:37:18

@Fülig José: Érdekes, mert korábban meg az előző kormányzati garnitúráról állították sokan ugyanezt, hogy lopnak, meg hazudnak, meg korruptak és rosszul csinálják a dolgokat. Úgy tűnik, minden választás előtt az ilyen állítások kötelezően feltűnnek, ahogy a hatalom megkaparintásáért küzdő garnitúra próbálja minden lehetséges módon bemocskolni a váltócsapatot, hogy a helyükre kerülhessen és pár év múlva ugyanebben a helyzetben legyen. De miből gondoljátok gyerekek, hogy majd olyanokra fogunk szavazni, akik mást se tudnak, csak mocskolódni, vádaskodni és gyalázkodni? Nem azt fogjuk választani, aki hangosabban kiabál meg csúnyábbakat káromkodik és hevesebben szidja a másikat, aki elől el akarja marni a teli fazekat. És ebből a szempontból lényegtelen, hogy milyen lokális vagy globális kérdésekről van szó, illetve ezekre milyen légbőlkapott válaszokat adtok.

Fülig José 2019.05.23. 13:53:50

@steery: bírom ezt a fitymás állandó többes számot... szavazunk...vagyunk... közös a tudat, vagy mi? (érdekes, ha ÉN kérdezek bárkit szemályesn, az nem a csútira szavazott...bárkit kérdezek...úgy látszik ezel nem dicsekszik senki...hm....)
azon kívül esetleg teccene megkeresni a narancsmaffia programját és ha megvan engem is tájékozatni, mert MI csak az látjuk, hogy gyűlölködnek (migráncsok) uszítanak (brüsszel) meg köpködnek (ellenzék), ráadásul ipari méretben NAPI 24 ÓRÁBAN, MINDEN LÉTEZŐ FÓRUMON.
(csak halkan kérdem: TI nem unjátok???)
emellett az aranyérből kilopák az aranyat. is.
vagy valami elkerülte a figyelmemet..?

steery 2019.05.23. 16:13:21

@Fülig José: Én nem látom, hogy gyűlölködnének. Itt csak te gyűlölködsz. Uszítást és köpködést sem látok, egyedül az ellenzék próbálkozik ilyesmivel. Szerintem csak a valóság kerülte el a figyelmedet.
süti beállítások módosítása