Kerékpáros szemmel 1. - Nagyvárad tértől befelé az Üllőin

2019. április 12. 10:36 - GabiB

riding-a-bike-vector.jpgLőrincz László írása.

Közeledik a tavasz, egyre inkább kell kerülgetni a bicikliseket az Üllői úton a külső sávban. Ha a feleségem vezet, azt szokta kérdezni ilyenkor, hogy „Ennek meg miért itt kell bicikliznie?” Mármint a három sávos Üllőin, a Körút és a Nagyvárad tér között. Erre a következő válaszokat szoktam mondani. Mert joga van hozzá. Vagy, ha kevésbé kötekedő akarok lenni, akkor azt, hogy „Mert nem tud máshol menni.

Tizennyolc éve biciklizek Budapesten. 2001 nyarán hoztam fel a kerékpáromat, vonattal. A Horánszky utcában laktam, és kicsit féltem a pesti forgalomtól, ezért gondoltam, nem megyek be a Nyugatiig, hogy ne kelljen átbicikliznem az egész belvároson, hanem leszállok Kőbánya-Kispesten, és onnan bejutok valahogy. Sikeresen eljutottam az Üllői útig, rátaláltam egy kerékpárútra, amin haladva bejutottam a Nagyvárad térig. A kerékpárút a Heim Pál kórház előtti zebrában ért véget. Az Üllői utat nem vállalva, a nyolcadik kerület macskaköves, általam ismeretlen össze-vissza egyirányú utcáin vergődtem be a Palotanegyedbe.

Az elmúlt 18 évben a kerékpárosok száma Budapesten több, mint ötszörösére nőtt, és több helyen sokat javult az infrastruktúra. Ha az ember valahogy eléri a Kálvin teret, onnan már kényelmesen haladhat a tovább a Kiskörúton, vagy a Ferenciek felé, vagy akár a Szabadság-híd felé. A Kispest felől érkező kerékpárút azonban továbbra is a Heim Pál kórházzal szemben ér véget.

A kerékpáros térkép befelé a Tűzoltó, kifelé a Balázs Béla utcát javasolja, de ezek igazából zsákutcák. A Tűzoltó utcán biciklizni, tele fekvőrendőrökkel, jobbkezes utcákkal, türelmetlen autósokkal mögöttünk, akik nem tudnak kikerülni, elég kellemetlen. Ráadásul a belső vége is egy zebra a Corvin-negyed villamosmegállónál, ahonnan elég nehéz bárhova továbbmenni biciklivel. Ha tehát szeretnénk elérni a belvárost, akkor nincs más lehetőség, csak az Üllői.

Azt szeretném tehát kérni az autót vezetőktől, hogy amikor a bicikliseket kerülgeti az Üllőin, ne őket okolja. Hanem azokat, akik nem építettek infrastruktúrát, amin errefelé lehetne biciklizni.

 nagyvarad_ter_3.jpgnagyvarad_ter1.jpg

nagyvarad_ter2.jpg

komment
Címkék: bicikli köztér

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr9214752253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

otapi 2019.04.13. 16:23:43

A Tűzoltó utca nem olyan vészes: amelyik autós türelmetlen, az menjen az Üllőin (haha). Viszont tényleg "zsákutca", a vége előtt mindig kimegyek az Üllőire a Páva utcánál. Még a Demszky érában volt olyan ötlet hogy az Üllői két szélső sávját lezárják egy hónapra próba kedvéért nyáron és kerékpársávot csinálnak, de persze már abból sem lett semmi. Most meg azért sem aktuális, mert ott mennek a metrópótlók még egy ideig.
süti beállítások módosítása