Csicsergő óvoda bemutatása

2020. április 06. 13:45 - GabiB

foto_csicsergo.jpgA koronavírus járvány nagy érvágás az óvodaválasztás előtt álló szülőknek, pláne, ha idegen a terep és az első gyerek kezdi ősszel az óvodát. Segítségképpen szülők mutatják be az ovit, amibe gyerekük jár. A Kerekerdő után ebben a cikkben a Csicsergőt. 

Lelkes Ibolya írása

  • Óvodavezető: Vajasné Kabarecz Ágnes
  • Az intézmény címe, székhelye: 1096 Budapest, Thaly Kálmán u. 38
  • Az intézmény telephelye: 1096 Budapest, Thaly Kálmán u. 17.
  • Az intézmény elérhetősége:
  • Telefon: székhely:  06 1-215 1611, telephely: 06-1-215 1197         
  • E-mail: ferencvarosi@csicsergoovoda.hu
  • Honlap: www.csicsergoovoda.hu

Csoportok, csoportlétszámok

A Ferencvárosi Csicsergő Óvoda Középső-Ferencvárosban a Thaly Kálmán u. 38. szám és a Thaly Kálmán u. 17. szám alatti épületben található. Az óvoda két épületében összesen 8 csoport működik: Cica, Delfin, Ficánka, Katica, Kisvakond, Maci, Mókus, és Süni. Fiam 2015-2019 között járt a Mókus csoportba. Akkori óvónői Magdi és Kati néni remek párost alkottak. Kati néni kedvessége és Magdi néni szeretetteljes szigorúsága az ovi legjobban viselkedő csoportját jelentette. Kati néni nyugdíjba vonult, de jelenleg a honlap tanúsága szerint mindegyik csoport teljes nevelői számmal működik. Az óvónő hiány Gergő utolsó évében problémát jelentett.

Minden csoport - életkor szerint - vegyes csoport, amit mi jónak találtunk. A csoportban a négy év alatt gyakorlatilag nem volt konfliktus a gyerekek között, de az óvodában sem volt kirívó probléma. Az óvoda sajátos nevelési igényű gyermekek integrált óvodai nevelését is ellátja.

Épületek

A főépület (Thaly 38.) két felső szintjén 6 csoport működik. Ez sok lépcsőt jelent, ami nagyszülőknek nem ideális, de a gyerekek prímán megtanulnak lépcsőzni. Tavaly-tavalyelőtt újították fel az udvart. Mérete nem túl nagy, de a szomszédos társasházzal közösen használható egy kis bicikli park. A kis épület (Thaly 17.) a Varázskert bölcsőde mellett található, földszintes épület, nagyobb kerttel. Itt két csoport működik a nyolcból.

kreszpark.png

Ovi vezetés

Az óvoda vezetése pont akkor cserélődött, mikor Gergő elkezdte az ovit. Nagyon rigorózus, szabálykövető vezetője lett az intézménynek, aki igyekezett a szülőkkel tartani a kapcsolatot, viszont az óvónők életét kicsit megnehezítette a szabályok nagyon merev betartásával. Ugyanakkor jó szakember és mindene az óvoda, ráadásul hatalmas önkormányzati tapasztalata is van. Sajnos a kommunikáció nem erőssége az intézménynek. Mivel az óvónők nagyon szigorúan vannak fogva, nehézkes a csoportok szülői kapcsolattartása, az anyagiak kezelése. Minden hónapban kellett tisztasági csomagot vinni, zsebkendő, szalvéta, szappan. Mi játékot is vittünk, mert a kezdetekben még nagyon gyér volt a játékfelhozatal. Később ez javult. A csoportpénzből jutott a gyerekek karácsonyi és egyéb ajándékaira.

Foglalkozások, ovis rendezvények

Gyakorlatilag minden napra jutott fejlesztő, kiegészítő foglalkozás, melyet választhattunk. Pl. logopédia, mozgásfejlesztés. Szoros együttműködés volt a Pedagógus szakszolgálattal, minden évben felmérték a gyerekeket, nagyon sok segítséget kaptunk. Szinte minden hónapban mentek színházba, valamint buszos kirándulásokra is.

Fizetős foglalkozásként volt: tánc, korcsolya, torna, foci. Árak: 1000-1200 Ft/alkalom.  Csoportpénzt minden évben szeptemberben kellett befizetni. Ez a mi csoportunkban volt, 6000 Ft per év. a többi csoportban máshogy volt, több is volt.

Bár mi nem nagyon vettünk részt közösségi rendezvényeken, de azt tudtuk, hogy minden évben tart az ovi családi sportnapot, ami általában egy tavaszi délután. Természetesen a neves ünnepeket és a gyermeknapot is tartották. Minden évben van évzáró, ballagó ünnepség is, ezek meghallgatása szülői szemmel főnyeremény.

Napirend

A napi foglalkozások szigorú napirend szerint zajlottak. Reggeli érkezés maximum fél 9-ig, majd reggeli. Jó idő esetén udvari játék. Téli, őszi időszakban csak délutánonként volt szabadtéri foglalkozás. A délelőttök mindig inkább az oktató jellegű foglalkozásokkal teltek, a nagyokkal külön foglalkoztak az óvónők, amíg a kicsikkel a dadus játszott. A végzős korosztály pedig már önállóan elvégzendő feladatokat is kapott. Ebéd és alvás után (alvás a nagyoknak is kötelező volt, ezt mi a rosszul alvó gyerekünknél kicsit nehezményeztük, mert este így nem tudtuk lelőni) vagy délutáni fejlesztésre, foglalkozásokra mentek, vagy udvari játék volt.

Gergőn kifejezetten látszódott az ovi általi fejlesztés és nevelés. Most már nagy elsős, szépen beilleszkedett az iskolai életbe, de mai napig visszavágyik az oviba, nagyon szeretett a Csicsergőbe járni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr9715592444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása