Ferencvárosi játszótéri körkép

2019. április 24. 12:19 - GabiB

1098_desi_huber_nagyjatszo1_uj.jpgA városi gyerekek energiáját lehetetlen játszóterek nélkül levezetni. Gyakorló szülőként ezért életünk jó részét töltjük játszótéren. A tavaszi szünetben első blog-közösségi akciónkkal körbeszaladtunk a kerület 27 játszóterén. Térképen mutatjuk, hogy hol vannak. Írtunk rövid kedvcsináló ajánlót. 

Csavarogjunk! Mind a három gyerekünknél benne volt az első 50 szóban. Hét éve járjuk a budapesti játszótereket, köztük persze a kerületieket is. Délelőtt is, délután is muszáj kimozdulnunk a lakásból, különben „megvadulnak” a bezártságtól. Gondolom, sokaknak ismerős ez a helyzet.

Amíg nem volt gyerekem, minden játszótér egyformának tűnt. Végülis mi a játszótér? Hinta, csúszda, homokozó. Viszont, ahogy elkezdtem rendszeresen látogatni egészen változatos világ tárult fel, minden játszótér másra indítja be a gyerekek fantáziáját. Ezért is szeretek sokfelé menni.

A Nehru közepén Ninja Warrior pálya van, és „el tudsz-e gurulni a hintáig” versenyt lehet játszani kismotorral a dombról indulva. A Tinódi kiváló vízipisztoly csatára, ha az ember vödörrel és vízipisztolyokkal indul otthonról. A Ferenc teret főleg esőben szeretjük, olyankor a tömeg nem merészkedik ki, nekünk meg ez van legközelebb. A Kerekerdő parkban gyakran csemegézik négy tengerimalac. Jófej gazdájuk mindig megengedi a simogatást, gyömöszkölést. A Haller park egyetlen dombjáról szánkózni lehet télen ovi után. Egy pillantás a Tűzoltó utcai játszótéren lévő rúdra és máris Sammé változik valamelyik gyerekem. Csak győzzem kitalálni az újabb és újabb vészhelyzeteket. Az Aszódi úti jásztótéren van a legmagasabb hálós mászó, talán a Bikás parkinál is nagyobb. Az én kedvencem mégis a József Attila nagyjátszója, a kerület legnagyobb zárt játszótere. Lehet tanulni a bedőlést a kreszpályán, az imádott tűzoltó rúd itt is megvan, és szeretik nagyon a csúszópályát is.

A Ferencvárosban 27 olyan játszóteret találtunk, ami megfelel a hinta, csúszda, homokozó hármas kombónak. Ezeket mutatjuk térképen. Nem szofisztikáltuk túl a kategorizálást. A zöld kör a kiváló állapotban lévőket jelöli. (A jelenleg felújítás alatt álló Tinódi, Mihálkovics és Zombori utcai játszótereknek ezt megelőlegeztük.) A piros négyzet pedig az elhanyagoltat. Ezzel előre is vetítem, hogy a folytatásban a játszótéri körkép fonák oldalát mutatjuk be.

(A teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy van még 16 olyan játszó a kerületben, ami a definíciónknak nem felel meg. Ilyen a Csarnok téren lévő, a Mihálkovics utca másik játszótere, illetve elég sok a József Attila lakótelepen. Jól jöhetnek, ha belebotlunk, de 20 percnél többet nehéz eltölteni. Persze néhánynál felmerül, hogy akár játszótérré is lehetne alakítani.)

 

 

József Attila nagyjátszótér (Dési Huber u.)1098_desi_huber_nagyjatszo2_uj.jpg

1098_desi_huber_nagyjatszo_kresz_uj2.jpg

Nehru part1095_nehru_uj2.jpg

Somlay Artúr sétány1095_somlay_artur_stny_uj.jpg

Ferenc tér nagyoknak

1094_ferenc_ter_nagyoknak_uj.jpg

Ferenc tér kicsiknek1094_ferenc_ter_kicsiknek_uj.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr6814782948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZOLLLI Úr 2019.05.03. 22:59:28

Köszönöm a bejegyzést, nagyon jól összeszedett lista!
süti beállítások módosítása