Van még eladó új lakás a Kilencben, csak pénz legyen rá

2019. április 08. 09:46 - horvathar

Kerületünk jó ideje a lakásfejlesztők kedvenc célpontja. 2001 és 2011 között a megújulás nagyjából a Haller utcáig tartott, fokozatosan kifelé és a Duna felé húzódva. Most pedig már a Vágóhíd utcán túl is ott vannak a daruk: több fejlesztés folyik a Vaskapu utca külső szakaszánál is. Mostanság közel 2500 lakás épül gőzerővel.

A tavaly őszi áfaszabály-változások miatt talán nem annyira rohamtempóban, hiszen a 2018. november 1-je előtt építési engedéllyel rendelkező lakóházak 2023-ig kedvezményes áfakulccsal értékesíthetők. Sőt, ha nem volt meg az építési engedély, az idén év végéig befizetett részletek úgy is 5%-os áfásak.
Van itt minden és mindenki. A legnagyobb a sokütemes City Home a Vágóhíd–Mester sarkon a budapesti lakásépítés egyik királyától, a Metrodomtól. A legújabb nagyok a Corvin sétány fejlesztőjétől az Universo a Balázs Béla utcában és az Akadémia Garden a Vaskapu–Pápay sarkon. A leghírhedtebbek a belső-ferencvárosi luxus árú projektek, ukrán fejlesztőktől. A leghihetetlenebb pedig a tervezett török megaprojekt a Közvágóhídnál. De inkább nézzük meg térképen, hol vannak a most eladó lakások.

 

Ne felejtsük el, hogy kerületünk a befektetési célú lakásvásárlók egyik célpontja. Mivel sok erre az egyetemista, nem meglepetés, hogy a legtöbb új lakást 40-50 négyzetméter közötti nagyságban kínálják. Ugyanakkor 60 négyzetméter fölötti területtel is készülnek szép számban otthonok, gondolva a kerülethez ragaszkodó családos vásárlókra. Belső-Ferencvárosban az akár kétharmadban értékesített házakban pont ilyenekből lehet válogatni, ha valakit a közel milliós négyzetméterárak nem késztetnek meghátrálásra. Azért is érdemes nézelődni, mert a fejlesztők stratégiája változó. Arányaiban sok a nagyobb lakás például a Pápay Parkban, míg a szomszédjában épülő Akadémia Gardenben inkább a kisebb lakásokból nagy a kínálat.
Annak ellenére, hogy az új lakások áfáját 2016-ban öt százalékra csökkentették, az árak felfelé lódultak, és azóta se lassítanak. 2017 végén még egy tipikus új lakás négyzetméterért 642 ezer forintot kértek el, most átlagosan 840 ezer forinttal kell számolniuk a vásárlóknak. A lassan véget érő kedvezményes lakásáfa időszakát még az utolsó pillanatban kihasználni igyekvők pedig azzal szembesülnek, hogy már nem csak Belső-Ferencvárosban kerültek közel az árak az egymillió forintos lélektani határhoz, hanem a Vágóhíd utcán túl is több mint 900 ezer forintot kell fizetni a legjobb lakások négyzetméteréért. Kerületünk népszerű, árcsökkenésre nem utal semmi. Sőt, a 27 százalékra visszaemelkedő áfakulcs bejelentését követő hónapokban tovább emelkedtek az árak.

Első lakáspiaci körképünket az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont munkatársai készítették: Horváth Áron és Tancsics Tünde.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr6314746359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása