Új könyvek a Börzsöny utcai könyvtárban – 2019. decemberi könyvajánló

2019. december 12. 19:56 - GabiB

3_1.JPGÚj könyvek érkeztek a Börzsöny utcai könyvtárba. A könyvtárvezető, Tóthné Movik Adrien ezekből szedett össze egy csokorravalót.

Nyáry Krisztián: Életemnél is jobban

Nyáry Krisztián évek óta módszeresen gyűjti a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit. A gyűjteményből 125 levelet a hozzájuk tartozó történetekkel együtt közre is bocsátott 2018-ban megjelent, nagy sikerű Írjál és szeressél című könyvében. Az Életemnél is jobban című kötet a sorozat második darabja, amely újabb 115 magyar szerelmes levelet és történetet tartalmaz. A válogatásban mások mellett Szabó Magda, Mészöly Miklós, Kölcsey Ferenc, Vörösmarty Mihály, Kossuth Lajos, Rákóczi Ferenc, Jászai Mari, Liszt Ferenc, Kosztolányi Dezső, József Attila, Babits Mihály, Erzsébet királyné vagy éppen Frida Kahlo leveleibe pillanthatunk bele.

uk_dec_szep_szak.jpgNáray Tamás: Zarah álma

A nagysikerű Zarah trilógia (Zarah, Zarah öröksége) befejező kötete.„Nem az az ember lesz boldog, aki szerencsés, vagy a sorsa kegyes volt hozzá, hanem az, aki az életében egyikre sem szorult rá.”

Arvin és Leonard, Carla és Andy fiai szépen cseperednek. Zarah-t felkavaró álmok gyötrik, melyek egyrészt különös egyezést mutatnak a valósággal, másrészt egy párhuzamos valóság körvonalai rajzolódnak ki belőlük.

SchäfferErzsébet: Párarajzok

Jó néhány mesét rejtettem a párarajzok mögé. Mert most egy könyv erejéig csak visszatértem az útközben megesett történeteimhez. Mondjam, hogy ez a "műfaj" a kedvencem? Hol mosolyos, hol könnyes ismerkedős játék. Nincs nagy hűhó körülötte, elég, ha fölszáll az ember egy vonatra, keresztbe teszi a lábát, és figyel. Vagy leül, mondjuk, pacalt enni a piacon három marcona férfi mellé. De álmodozhat is egy fiú lelkébe bújva egy kék öbölre néző ablakban. Elkísér egy csudanőt Kecskeméttől Alaszkáig. Öreg katonamesét hallgat könnyes szemmel, és szamarat lovagol a rilai kolostort övező hegyekben. Ültek már átkarolva egy biciklivázon szerelmesen? S emlékeznek a koltói nászutasokra? Ugye, igen? És ez még csak töredék mindabból, ami itt szép sorban következik.

Frei Tamás: Bábel

A terrorizmust a drótkerítés sem képes megállítani. A modernkori népvándorlás bábeli zűrzavarában minden lehetséges! André Calvi, Frei Tamás eddigi négy sikerkönyvének a főszereplője mindig azt mondta: a végén a rosszak győznek. Marco Boretti, az új főhős szerint viszont a gátlástalan okosak!

uk_dec_vegyes.jpgCourtney, Joanna: A véres királyné

Hideg. Kegyetlen. Halálos. Lady Macbeth mítoszát mindenki ismeri. De az alávaló királynéról festett portré mögött egy valódi asszony áll. Ez az ő története. Skócia, 1030. II. Malcolm király már idős, és nincs fiúgyermeke. A koronáért két család vetekszik egymással, véres harcmezővé változtatva a buja tájat. De vajon melyikük nyeri el végül a trónt? A tizenhat éves Cora MacDuff izgatottan várja az esküvőjét. Minden vágya beteljesülhet, amikor végre hozzámegy a kedveséhez, Macbethhez. A menyegzőjét megelőző éjszaka azonban darabokra zúzzák és ellopják tőle az álmait. A vendégsereg nagy része brutális mészárlás áldozata lesz, a vőlegényének pedig menekülnie kell. Ha Cora vissza akarja szerezni az őt megillető életet, minden fortélyát be kell vetnie, és meg kell tanulnia használni minden fegyvert, amely a rendelkezésére áll. Joanna Courtney, a Hódítók asszonyai-sorozat szerzője egy újabb trilógiával jelentkezik. A Shakespeare királynéi köteteiben felfedi a drámaíró leghíresebb királynéi igaz történeté

Rose, Sarah: Legendás lányok

Izgalmas kémtörténetek tele romantikával, küzdelemmel, kódnevekkel, felrobbantott vonatokkal, bátorsággal és sok-sok árulással – a Legendás lányok igaz történeteiből kiderül, mire képesek a nők, ha nemes ügyért kell harcba szállni. A kötet szerzője, Sarah Rose a brit titkosszolgálat különleges egységének hosszú időre titkosított dokumentumait dolgozta fel. Az egyedülálló iratok, naplók, személyes beszámolók olyan hadműveletekről szólnak, amelyek során fiatal nőket képeztek ki arra, hogy a frontvonal mögé átdobva a megszállt Franciaország területén segítsék az ellenállás tevékenységét. Az életüket nap mint nap kockára tevő fiatal ellenállók pontosan tudták, mi vár rájuk, ha a Gestapo kezei közé kerülnek – ami sajnos több esetben be is következett. Ám ennek dacára a bátor nők igyekeztek kitartani a fedőtörténetük mellett, és próbálták megúszni a letartóztatást, vagy elviselni a kínzásokat. Feladatkörükbe tartozott, hogy fogadják és rejtegessék a folyamatosan érkező szabotőr honfitársaikat, akadályozzák a nácik hadműveleteit, valamint információkkal lássák el a titkosszolgálatot – így a lányok igen fontos szerepet kaptak a pontosan hetvenöt évvel ezelőtti partraszállás, az ún. D-nap előkészítésében is.

Lafferty: Minecraft - Elveszett naplók

Ha valakik, hát Max és Alison az élő bizonyíték arra, hogy az ellentétek nem állhatnak a barátság útjába. Max folyton új kalandokba keveredne - még akkor is, ha az izgalmak veszéllyel társulnak -, míg Alison a szabálykövetés híve. De van valami, ami közös nevezőre hozza őket: egy titokzatos idegen, a Bűvölő által hátrahagyott ütött-kopott napló, amelyet Max talált az erdőben. A Bűvölő jegyzetei egy rejtélyes építményhez vezetik őket: egy, az Alvilágba vezető kapuhoz. Miután kiegészítik a portál szerkezetét, a két barát azon kezd el vitatkozni, hogy átlépjenek-e a veszélyekkel teli Alvilágba vagy maradjanak inkább az otthonukat jelentő dimenzióban - azonban egy váratlan esemény eldönti helyettük a kérdést. Az ijesztő, pokoli létsíkon Max és Alison összetalálkozik Freyával, egy bátor harcossal, aki az Alvilágban él Nyuszivadász, a barátságos farkasa társaságában. Freya és a napló lapjain rejlő nyomok segítségével Ali és Max útra kelnek, hogy a Bűvölő nyomára bukkanjanak, még ha az Alvilág próbára is teszi képességeiket - és barátságukat.

uk_dec_gyerek.jpgKramer, Irmgard: Oroszlán a karácsonyfa alatt

Ricsi, a mogorva rockzenész veszi meg a plüssállatkát, és a kisoroszlán mindent megtesz azért, hogy megnyerje a szívét, azonban ez egyáltalán nem olyan egyszerű, és a karácsony vészesen közeleg. Egy egészen különleges karácsonyi történet 24 fejezetben, az egész családnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr2415349986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása