Interjú Kapocsi Tímeával, a Budapest IX. Kerületi Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola igazgatójával

2019. október 02. 09:27 - GabiB

korosi_ig_kicsi.jpgÁltalános iskolai körkép sorozatunk korábbi cikkében térképen mutattuk a ferencvárosi általános iskolák körzethatárait, illetve, hogy melyikben hány első osztály indul, milyen tagozatokkal. A sorozat további cikkeiben foglalkozunk majd azzal, hogy mit árulnak el az országos kompetenciamérés eredményei? Mi az a FIT-jelentés, miért érdemes megnézni iskolaválasztás előtt? És hamarosan összegyűjtve mutatjuk a nyílt napokat, iskolaelőkészítő foglalkozásokat.

Az interjút Borbás Gabriella készítette és írta. 

Hány első osztály indul, milyen tagozattal?

Két elsős osztályt indítunk, egy angol kéttannyelvűt és egy angol emelt óraszámút. Az osztályok jellemzően 28 fő körüli létszámmal működnek. Mindkét osztálynak minden nap van angol órája, bontott csoportban, ebből fakadóan már az elsősök heti óraszáma is eléri a 28 órát, azaz nagyon magas. A két osztály közötti különbség abban található, hogy a kéttannyelvű osztályban anyanyelvi lektor is tanít, és a készségtárgyakat már alsó tagozaton is részben angolul tanulják.

Milyen pedagógiai módszerekkel dolgoznak? Milyen tanrendben tanítanak?

Lego és digitalizáltság. Ezt a két dolgot vezettük be az elmúlt években. A matek órák legóval támogatott tanórák, ahol lego matek készletet használnak a gyerekek. Ez kiválóan fejleszti a logikus gondolkodást. Pedagógusaink tanórákon és szakkörökön is szívesen használnak wedo és EV3 robotokat. Ezek a digitális módszerek a természetismerettől kezdve a magyar óráig mindenbe beépülnek. Kiváló Akkreditált Tehetségpont cím mellett büszkék vagyunk arra, hogy a második éve bekapcsolódtunk a Microsoft innovatív iskola programba. Tanóráinkat IKT eszközök támogatják. Normál tanítási rendben dolgozunk, azaz délután kb. 2-ig vannak tanórák, utána pedig önálló tanulás keretében készítik el a gyerekek a leckét.

korosi_belul_uj.jpgMilyen az iskola infrastrukturális ellátottsága?

Sportudvarunk és madárbarát kertünk van, valamint egy kisebb és egy nagyobb tornatermünk. Ahogy már említettem, informatika termünkön kívül egy „digitális teremmel” is rendelkezünk, ahol 31 laptoppal támogatjuk az oktatást. Az oktató munkát ezen kívül tabletek és robotok színesítik.

Hogyan oldják meg a mindennapos testnevelést?

Első osztályban dupla korcsolyaóra és 3 tornaóra van a gyerekeknek. Másodiktól ötödikig pedig dupla úszáson és 3 tornaórán vesznek részt. Az úszás és korcsolyaórák helyszíne a Lobogó utcai jégpálya és tanuszoda. A Dobd a kosárba program keretein belül délután ingyenes kosárlabdázási lehetőséget is biztosítunk tanulóinknak.

Mikortól milyen nyelvet tanulnak a gyerekek?

Az osztályok jellege miatt, minden gyerek már elsőben elkezdi az angolt, heti 5 órában. Más idegen nyelvet nem tanítunk az iskolában.

Igazgatóként mire a legbüszkébb?

Öt éve vagyok az iskola igazgatója. Nagyon büszke vagyok arra a digitális átállásra, amit az elmúlt években valósítottunk meg az oktatásban. Emellett nagyon fontos nekem, hogy a családokkal minél szorosabb kapcsolatot tartsunk. Van családi napunk, gyereknapunk, szükség esetén közösen festjük az iskolát. Szintén fontosnak tartom, hogy az itt tanító pedagógusok folyamatosan képezzék magukat. Magam is tartok belső továbbképzést a legkülönfélébb témákban, és örömmel látom, hogy kollégáim próbálkoznak az új módszereket bevezetni a tanórák rendjébe vagy éppen a szülőkkel való kapcsolattartásba.

korosi_epulet_uj.jpgMilyen problémákkal szembesül igazgatóként?

Iskolaigazgatóként a legnagyobb kihívás a tantestület egyben tartása. Ebben a pillanatban nincsen betöltetlen állásunk, de az elmúlt 5 évben nyolc kiváló pedagógus ment nyugdíjba. A megfelelő szakmai tudású kollégák felkutatása, a pályakezdők pályán tartása komoly feladat.

Hogyan ismerkedhetnek meg az iskolaválasztás előtt álló szülők az iskolával?

2020. március 3-án és 4-én délután a leendő elsős tanítók iskolakóstolgató foglalkozást tartanak a gyerekeknek. A szülőknek pedig ez idő alatt én tartok általános tájékoztatót. 2020. március 18-án délelőtt lesz iskolánkban a nyílt nap, amikor be lehet menni a leendő elsős pedagógusok óráira. Mindkét rendezvény regisztrációhoz kötött.

Iskolai körkép sorozatunk további cikkei:

Miért szeretnék a gyerekek az iskolát?

Ferencvárosi általános iskolai körkép - tudnivalók, körzethatárok.

Interjú Szentiné Malatinszky Zsuzsával, a Budapest IX. Kerületi Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatóhelyettesével

Interjú Lauth Gáborral, a Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnázium igazgatójával

Interjú Aranyásné Holti Orsolyával, a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola igazgatóhelyettesével

Interjú Szabóné Hatvani Évával, a Kosztolányi Dezső Általános Iskola intézményvezető-helyettesével

Interjú Kissné Tallós Zsuzsannával, a Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettesével

Interjú Beleznay Tamással, a Budapest IX. kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola igazgatójával

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr8815170962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.