Ferencvárosiak a Ferencváros újságról

2019. szeptember 09. 09:32 - GabiB

ferencvaros_ujsag_kep.pngA Kilencben az élet blog facebook oldalán, zárt facebook csoportjában, és más kerületi csoportokban is megkérdeztem az embereket, hogy mit gondolnak a Ferencváros újságról, ami 2019-ben nagyjából 70 millió forint közpénzbe kerül. Közel 100 észrevételt, véleményt kaptam. Ez a cikk néhány szempont mentén csoportosítva idézi a vélemények egy részét.

A Ferencváros újság kéthetente jelenik meg, a kerületi honlap tájékoztatása szerint 40 ezer példányban. Ferencvárosban nagyjából 40 ezer lakás van, szóval mindegyikbe jut egy helyi újság. Ennek ellenére meglepően sokan jelezték, hogy ritkán jut el hozzájuk az újság. Terjedelme 16-20 oldal, igényes kivitelezésű, mely az önkormányzat tájékoztatása szerint idén kb. 70 millió forintba kerül. Két csoportba szedtem a beérkezett véleményeket. 

Milyen a jelenlegi Ferencváros újság? Mi a célja? Szükség van-e nyomtatott újságra egyáltalán? 

"Ki kellene találni, mi a cél: ha egyfajta önkormányzati értesítőként működne, akkor havi egy nyomtatott lap, benne az aktuális önkormányzati döntésekkel, tájékoztatókkal, plusz a helyi intézmények programja. Ezen felül az online egy dinamikus igazi helyi újság lenne, írásokkal a közügyekről, kultúráról, stb. Hírek, interjúk, videó tartalom mindarról, ami érdekes Ferencvárosban."

"A helyi intézmények programjainak már van egy offline és online is működő programfüzete, lehet, hogy nem ennek kellene az újságot kitöltenie, meg nem csak a Fradi híreinek."

"Szívesen látnék egy online felületet, és a papír csak havonta egyszer jelenjen meg, mert drága és környezetszennyező."

"Részemről a mostani újságnál sokkal hasznosabbnak tartanék egy átlátható és rendszeresen frissített online felületet, ahol egyszerűen és közérthetően megtalálhatók a kerületet érintő infók."

"Ideköltözésünk után néhány évig olvastam a Ferencváros újságot, hogy kövessem a helyi ügyeket, de aztán abbahagytam, amikor az egyik számban 41-szer találkoztam Bácskai János nevével."

"Engem már az is boldoggá tenne, ha eltűnne belőle a lebutított propaganda és emberek elleni uszítás. Sajnos amíg ez nem történik meg addig én egyenesen a szelektívbe hajítom ezt az újságnak nevezett valamit."

"A mi lépcsőházunkban szinte mindenki azonnal ejti bele a kukába. Igazából ebben a formában teljesen fölösleges pénzkidobás ez az "újság "."

"Mit gondoltok a Ferencváros újságról? Azt, hogy felesleges papírszemét. Az utóbbi kb. 5-8 évben biztosan. Az azt megelőző évtizedben rendszeresen olvastam, mert kulturális irányultsága és helyi érdeklődésre szert tevő tartalma volt. Ma: sportújság a címlapon pózoló helyi polgármesterrel."

"Le lehet mondani? Mivel sokan nem olvassák rendszeresen, egyenesen megy a kukába sok példány."

"Én azt látom, hogy nálunk a levelesládából mindenki a szemetes fakkba dobálja, onnan a kukába kerül."

"Megy a kukába a lokállal együtt. Nem vagyok kíváncsi rá, hogy az aktuális hatalmi vezetők éppen mit adnak át és pózolnak elégedetten. Ezt a pénzt az egészségügyre költeném."

"Fel sem viszem a lakásba, rögtön megy a szelektívbe. Felesleges pénzkidobás nyomtatni, szerkeszteni, kiadni. Kérem költsék inkább a közösségi terek tisztán tartására."

"70 millióból mennyi megy kukába olvasás nélkül? Hány állandó közterületi takarítót lehetne fizetni ebből?"

"Azt gondolom, hogy a helyi vezetés propagandalapjaként működik. Csak azokról a civil eseményekről tudósítanak, amikre a szerkesztőség külön meghívást kap és nem kutatják a helyi történéseket, nem is osztják meg. Egy civil szervezetnek nagyon komoly kapcsolatépítő munkát kell végeznie ahhoz, hogy megjelenhessen a lapban. Ennek nagyon nem így kéne lennie. A nem kormánypárti, helyi szervezetek sem jelenhetnek meg a lapban, ami szintén nem jelent pártatlan tájékoztatást."

"Amikor megérkezik, a postaládák melletti kuka azonnal ezzel van tele. De amúgy biztos nagyon hasznos."

"Azért nem semmi havi 600 körül keresni egy ilyen trágya propagandalap főszerkesztőjeként..."

"Ezt megfogalmazhatjuk úgy is: évente 70 millió forintot költünk erre az újságra. Valóban ez-e ennek a pénznek a legjobb felhasználási módja?"

"Olvasatlanul dobom a szelektívbe a szomszédéval együtt, aki rendszerint átdobja az övét is a mi postaládánkba. Hatalmas az érdeklődés..."

"Kíváncsi lennék, ha csak 100 Ft jelképes összeget kellene fizetni, hányan kérnék a nyomtatott újságot. Elég lenne csak annyi példányt nyomtatni, aki ezzel a 100 Ft-al előfizet."

Mi érdekel(ne) minket?

"Mit-hol-mikor, programok, gyerekprogramok aktuálisan előre tervezve kigyűjtve. Ingyenes egyszeri rövid bemutatkozási lehetőség az épp a kerületbe költöző vállalkozások, szolgáltatók, üzletek számára."

"Szívesen látnám benne az új szolgáltatók, éttermek, bárok bemutatkozását, egy közérdekű oldalt a fontos határidőkkel (pályázat, iskolakezdés, parkátadás, választások stb.), illetve egy rövid összefoglalót a legutóbbi testületi ülésről és az új rendeletekről."

"Ingyenes és rendszeres tájékoztatás a 9. kerületi könyvtárak szolgáltatásairól, beleértve az önkormányzat által kínált lehetőségeket, gondolok itt a kerületi nyugdíjasok és kismamák ingyenes beiratkozásának biztosítására is. Egyszerűen érthetetlen, hogy a minimális adatokat ezzel kapcsolatban miért nem közlik."

"Régen olvastam, akkor nagyon szerettük, amikor voltak érdekes cikkek a kerületben lévő épületek, intézmények, stb. múltjáról. Hasznos volt, hogy összeszedték a kerületi támogatásokat. Kinek milyen feltételekkel jár ingyen oltás, mi igényelhető a kerületi újszülöttek számára, az iskolakezdési, bölcsődei, stb. támogatások."

"Én az újszülöttekről készült képeket mindig megnézem, mert sok a kisbabás ismerősöm. A saját babáimról nyilván el is tettem az adott újságot. Szerintem ez a része nagyon szép szokás."

"Régen volt olyan sorozat, amikor a kerületben lévő civil szervezeteket, csoportokat mutatták be, a tevékenységüket, riportot készítve a bennük tevékenykedő emberekkel és nem felejtették el azt sem közölni, hogy hol és mire lehet hozzájuk csatlakozni."

"Több kulturális, helytörténeti es történelmi vonatkozású cikk/beszámoló kellene. Érdekelne a kerület történelme, régi újságok, fotók, régi hírek felidézése. És kevesebb önkormányzati promo."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr5615050764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása