Mire jók a közkönyvtárak?

2019. augusztus 02. 08:00 - GabiB

img_5946.JPGDömsödy Andrea írása

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár két fiókot működtet a Ferencvárosban. Belső-Ferencváros könyvtára a Boráros téren, Külső-Ferencvárosé a Börzsöny utcában található. Korábbi írásunkban a két működő könyvtárat mutattuk be. Most a két könyvtárvezetővel, Körmendiné Jakub Ágnessel és Tóthné Movik Adriennel folytatott beszélgetés alapján sorra vesszük, hogy a kölcsönzésen kívül mi mindenre jók a kerületi bibliotékák.

   Hetente 15-20 új könyv vagy folyóirat érkezik a könyvtárainkba. A könyvtárosok döntenek címekről, de természetesen figyelembe veszik a látogatók javaslatait. Vagyis mindig mondja el, írja meg a könyvtárosnak, mit olvasna szívesen! Amit sokan kérnek, az nagy eséllyel ott lesz a könyvtárban!

ujdonsagok.JPG

A könyvtárak terei a nagy könyvállomány miatt szűkösek ugyan, de számos lehetőséget kínálnak. Melyek ezek?

 

 

 

 

 

 1. Rendezvények

Intézmények, civilek is rendezhetnek nyilvános programokat. Feltétel, hogy a téma illeszkedjen a könyvtár profiljába, vagyis kulturális jellegű legyen, és közérdeklődésre tartson számot. Tavaly a Boráros téri könyvtár a Ráday Korzó egyik helyszínéül szolgált, ahol is az SOS gyermekfalu „standolt”. Az események akár rendszeresek is lehetnek, mint a DélUtán Alapítvány idősebbeknek szóló társasjátékklubja a Borároson. 

kiallitas.JPG2. Kiállítások

A könyvtár tereibe, ablakaiba nemcsak a könyvtárosok és a Helytörténeti Gyűjtemény szervezhet kiállításokat, szívesen látják helyi művészek, alkotók jelentkezését is. A Boráros téren jelenleg Borsodi Imre fotókiállítása látható augusztus 31-ig. Épp most zárt Hampel Viktória nemezkiállítása a kis üveges tárlóban.

 

 3. Megjelenés a kerületi eseményeken

Könyvtáraink szívesen részt vesznek kisebb programokkal kerületi rendezvényeken. A Börzsöny utcai könyvtár például rendszeresen jelen van a Ferencvárosi Lakótelepi Mulatságon. Azok, akik asztalt biztosítanak a könyvtár számára, egy programmal gazdagabbak lesznek, a látogatók pedig megismerhetik a könyvtár szolgáltatásait. Így azok is találkozhatnak az olvasás, a könyv élményével, akiknek családjuk, óvodájuk, iskolájuk nem nyújtott erre lehetőséget.

  1. Faliújság

Minden könyvtárban van faliújság, ahol az olvasók is helyezhetnek el nem kereskedelmi célú hirdetményeket. Ezeket a könyvtárosokkal egyeztetni kell.

  1. Közösségi hely

Könyvtárainkba sokféle napilap, magazin, folyóirat jár. Érdemes beülni és olvasgatni. Lehet beszélgetni, társasozni, hiszen játékok is vannak szép számban. Szívesen látják a tanítványokat fogadó magántanárokat, akiknek nemcsak asztalt és széket biztosítanak, hanem a tanuláshoz szükséges szótárakat, kézikönyveket is.

gyereksarok.JPG6. Gyereksarok

Sajnos kerületünknek nincs sem gyermek-, sem ifjúsági könyvtára, ahol nagyobb könyvválasztékkal, hívogató bútorzattal, dekorációval és széleskörű programokkal várnák az érdeklődőket. Van viszont mindkét könyvtárunkban gyereksarok, ahol a kisebbeknek igyekeznek olvasnivalót és játékokat és kínálni.

 

 7. Nyári szolgáltatások

Mindkét fiókkönyvtár szívesen fogad napközis tábori csoportokat. Az előzetesen egyeztetni lehet, hogy milyen témakörben, milyen foglalkozást szeretnének.

Figyelem: mindkét könyvtárban van nyári szünet, amikor kizárólag az online szolgáltatások működnek:

  • Boráros tér: már túl van ezen, így a nyár további részében már elérhető.
  • Börzsöny utca: 2019. július 26. és augusztus. 23. között van zárva.

A fotók a Boráros téri fiókban készültek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr8514991056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.