Kinek a szekerét tolja a ferencvárosi önkormányzat?

2019. július 08. 07:00 - GabiB

Cordia Ingatlanfejlesztő érdeke érvényesül a IX. kerületben

bb_regi_foto.pngJancsó Andrea, független önkormányzati képviselő, a Momentum ferencvárosi polgármesterjelöltjének írása.

Júniusi cikkemben a közérdekű kötelezettségvállalások témakörét jártam körbe. Ebben két példán keresztül mutattam be, hogy Ferencvárosban az ingatlanfejlesztők 20-25 millió Ft-ért cserébe plusz négy emeletet építhetnek, amiből 1-2 milliárd Ft extra bevételük származik. Most a Cordia példáját mutatom be, akinek még ennyit sem kellett fizetnie a plusz négy emeletért. Miközben kerületünk egyre sűrűbben beépített.

A Balázs Béla utca 24-28. szám alatti telkeket a Ferencvárosi Önkormányzat a Cordia Belváros Ingatlanfejlesztő Kft-nek adta el nettó 576 millió forintért. Az eladásról szóló előterjesztést a képviselő testület 2016. május 19-i ülésén hagyta jóvá (89/2016 előterjesztés). Ebben az esetben az önkormányzat sem közérdekű kötelezettségvállalásról szóló, sem pedig településrendezési szerződést nem kötött.

Az eladáskor érvényes szabályozás szerint a telkekre 2-4 szintes épületet lehetett építeni, a Ferencvárosi Önkormányzat Képviselő Testületének 20/2002.(X.10). sz. rendelete szerint.

bb2428_kesz.png

 

A telkek értékesítése után fél évvel, 2016. november 17-én a képviselő testület megváltoztatta a Középső-Ferencváros Rehabilitációs Terület Kerületi Építési Szabályzatát (KÉSZ). (225/2016-os előterjesztés és 225/2/2016-os kiegészítés alapján 25/2016-os rendeletként.) Az előterjesztésre más képviselő társaimhoz hasonlóan én is nemmel szavaztam.

Az LN-1/IX-R/28-es tömbben, amelyben a Cordia érintett telkei fekszenek, magas beépítettség érvényesül, azaz jóval magasabb épületeket is lehet építeni. Mindez azt jelenti, hogy nem sokkal az eladás után maga az önkormányzat növelte meg a telek értékét. Ha a telek értékesítése előtt módosította volna a KÉSZ-t, akkor sokkal több bevételre tehetett volna szert. És ehhez hozzátartozik az is, hogy a KÉSZ módosításakor Szűcs Balázs főépítész nem titkolta, hogy a beruházó beépítési terveit figyelembe vette a módosítás előkészítésekor. (2016. szeptember 14. VVBK ülés jegyzőkönyve.)

Rátérnék a helyszínen kiosztásra került 176/2/2016. sz. előterjesztésre. Korábbi képviselő-testületi ülésen döntöttek arról, hogy a Balázs Béla utcában egy teljes házsort értékesítenek. A CORDIA Kft. - a Corvin-negyed nagy fejlesztője – vásárolja meg ezt a teleksort, és az elképzelésük az volt, hogy a kezdeményezik az utcaszakasz kiszélesítését, mert ezáltal levegősebb, tágasabb, jobb „benapozottságú” épületet tudnak megvalósítani, ami sokkal kellemesebb, igényesebb környezetet biztosít.” – (Szűcs Balázs, jegyzőkönyv 7. old.)

Nem meglepő, hogy az építési engedélyt kapott Cordia Universo projektben 8 szintet tervez a fejlesztő, és bruttó 750-800 ezer forintos négyzetméterárakon kezdte el értékesíteni a tervezett 260 lakást. Azaz jó nagy többletprofitra tesz szert emiatt a módosítás miatt. És ezért a KÉSZ módosításért mégcsak pár 10 millió forintos közérdekű kötelezettségvállalást sem kért az önkormányzat.

Szóval akkor kinek a szekerét tolja a ferencvárosi vezetés?

bb_regi_foto.png

bb_uj_foto.png

 

 

 

 

 Fotók:

Balázs Béla utca régi kép

Balázs Béla utca új kép

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr3614930932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazi hős 2019.07.09. 09:31:05

Nincs itt semmi látnivaló, a szokásos NER ügymenet. A régi kommunisták 40 évig loptak kicsiket, mert ciki volt gazdagnak lenni, az új kommunisták tudják, hogy Orbán bármikor bárkti lecserél, ezért egy cikluson belül kell sokat lopni.
süti beállítások módosítása