A kutyafuttató-felújítás 10 aranyszabálya

2019. június 20. 07:30 - GabiB

markusovszky_futtato_uj.jpgÉppen zajlik a Belső-Ferencvárosban a Markusovszky kutyafuttató felújításának, kibővítésének előkészítése, tudjuk Gyurákovics Andrea (ferencvárosi képviselő) promó videójából. Emellett a Haller park megújításának 2. ütemében szerepel az ottani kutyafuttató rendbe tétele. Ezek kapcsán felmerült bennem, vajon mik a kutyások problémái a futtatókkal. Mire kell ügyelnie az önkormányzatnak a felújításnál, hogy a kutyások szívesebben töltsék ott az időt.

Sok ága-boga van a kutyás kérdéskörnek. Az egyik véglet szerint nem szabadna kutyát lakásban tartani, szóval ki kellene tiltani a főváros nagy részéből. A másik véglet szerint a tiltásnak nincs helye, hiszen a kutya érzelmileg is, egészségileg is sokat tud segíteni az embernek. Ezt az árkot nem kellene tovább ásni, inkább tegyük fel a jó kérdéseket, hátha egyik-másikat sikerül megválaszolni. Ilyen kérdések jutnak eszembe: Hány és milyen fajta kutya van a Ferencvárosban? (Hasznos lenne egy friss ebfelmérés.) Elég futtató van-e a Ferencváros különböző részein? A nagyobb parkok alkalmassá tehetők-e a szabad szaladgáltatásra, zónásíthatók-e például? Hogyan vegyük fel a harcot a kutyapiszokkal?

Minden kérdéssel érdemes lenne foglalkozni. Ebben a cikkben a kutyafuttatók felújításának 10 alapszabályát veszem sorra, abban a reményben, hogy a döntéshozóink megfontolják majd a Markusovszky tér és a Haller park futtatóinak felújítása során.

1. A futtatókban nehezen marad meg a fű, amit a kutyák is és a gazdáik is legjobban szeretnének. Na de akkor milyen legyen a talaj? Mindkét futtatóban kikopott föld van jelenleg, ami vagy porzik, vagy sártengerré változik. Van, aki szerint a kaviccsal lazán felszórt döngölt talaj a legjobb megoldás, por- és vízfogó is egyben. A kavicsréteg azonban ne legyen túl mély, mert abban nem tud a kutya futni és balesetveszélyes is. EB OVO a gyöngykavicsot javasolja még. Külföldön pedig kísérleteznek műfüves megoldásokkal is.

2. Jó, ha a kutyafuttató 2 részre van osztva, mint a Haller parkban. A Markusovszkyn is ez a terv.

3. A kétrészes futtatók esetén az agility pályát szeretik a kutyások, oly módon, hogy egyik részen legyen a pálya, másik részen pedig a szabad szaladgálós terület. Ez a helyzet a Haller parkban, talán ilyen kellene a Markusovszkyn is. Fontos azonban, hogy maradjon szabad szaladgálós, labdázós terület. A játékeszközök a kis- és közepes testalkatú kutyák méretének feleljenek meg. A Haller-parkban az eszközök most a nagyobb testű kutyákra vannak szabva, így a libikóka kimondottan veszélyes.

4. Árnyékot adó, lombos fák kellenek. Gondolni kell a jövőre is, célszerű ültetni a futtató környékére.

5. Legyen a futtatón kétféle kuka, egyik a kommunális hulladéknak, másik mindenképpen zárt a kutyaürüléknek.

markusovszky_csap.jpg

6. Fontos, hogy legyen ivókút, ami kutyaitatásra is alkalmas. A Haller-parkban jelenleg nincs. A Markusovszkyn lévő lehasznált csap pedig a közháborgás tárgya.

7. Világítás is kell a futtatókra, mert most egyiken sincs lámpa. A kutyások a második sétáltatásra jellemzően munkaidő után mennek, télen ilyenkor már teljesen sötét van.

8. Szükséges a masszív kerítés, és strapabíró kapu. Utóbbi a Haller-parkban is javításra szorul. Megfontolandó a dupla kapu kiépítése, amivel megakadályozható lenne a kutyák kiszökése.

9. Alap az esőbeálló építése, hiszen a kutyát esőben is ki kell vinni.

10. Könnyen tisztítható, rágásbiztos padokra van szükség, hiszen a futtatóknak közösségépítő funkciója is van.

A Haller-park elég nagy, így a felújítása kapcsán érdemes végiggondolni a zónásítását, annak érdekében, hogy bizonyos részeken, kijelölt időszakokban póráz nélkül is lehessenek a kutyák, akár, mondjuk, „kutyajogosítvány” megszerzését követően. Mindezt tájépítészeti elemekkel, megfelelő növényzettel, nem pedig kerítéssel kellene megoldani. És végül rendszeres karbantartás (talajrendezés, gödrök betemetése, körbesöprés) nélkül a felújított kutyafuttatók sem lesznek sokáig vonzók. Az EB OVO Egyesület a kutyafuttatók tervezésével foglalkozó szakmai anyagában hangsúlyozza a közösségi tervezés fontosságát. Mi pedig a Haller parkhoz hasonlóan a futtatók esetén is nagyon várjuk a közösség bevonását.

komment
Címkék: kutya köztér

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr5114902440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GépBalta 2019.06.20. 16:32:49

Vagy csak végre be kéne tiltani a városi kutyatartást mert úgy hülyeség ahogy van, aztán meg lenne oldva a probléma.
süti beállítások módosítása