Oviválasztás a Ferencvárosban 2019

2019. április 04. 13:53 - GabiB

ovik_belso_kozepso_ferencvaros.pngNyakunkon a választás. Mármint az óvodaválasztás. Legtöbben mennek a körzetesbe, hiszen általában az van a legközelebb és választanak egy szimpi óvónő párost. Öt éve magamat tudatosnak gondoló szülőként négy kerületi óvoda összesen tizennyolc csoportjának óvónőivel beszéltem két hét alatt (meg még az igazgatókkal is). Csak úgy zsongott a fejem a „mi fél 1-re végzünk ez ebéddel” mondattól. Nézegettem az ovik honlapját, ahol a pedagógiai program, az SZMSZ és a házirend az előtérbe tolt dokumentumok. Keresgéltem az infókat az önkori honlapján, de polgármesterünk csalogató köszöntője után úgy elvesztem, mint kiscsoportos az IKEÁ-ban. Ezért összeszedtük a legfontosabb linkeket az oviválasztáshoz.

Jó sok időt eltöltöttem ezzel, és végül nem a körzetes oviba írattuk a gyereket. Nem bántuk meg, idén a legkisebb is ezt kezdi majd.

Most pedig néhány objektív szempont mentén összehasonlítjuk a Ferencváros 9 oviját remélve, hogy ez Nektek (ovi választó szülőknek) is hasznos.

Na, szóval 9 önkormányzati ovi van a 9-ben: egy a Belső-Ferencvárosban, négy a Középsőben és négy a József Attila Lakótelepen. (Meg néhány magán, pl. a Mindenkid.) A Belső- és Középső ferencvárosiak nagyobbak, több a csoport (pl. Kerekerdő – 14; Liliom – 6; többi - 8). A lakótelepiek kisebbek, családiasabbak mindegyik négy csoporttal működik.

Én nem gondoltam volna, hogy ennyire különböznek a csoportlétszámok. Míg a Kerekerdő és a Kicsibocs óvodában 13-15 fős csoportok is vannak, addig a többiben 20 fölé kúsznak a számok és a 24-25 fős csoportok a jellemzőek.

Mi nagyon sokat vacilláltunk, hogy a gyerek vegyes életkorú csoportba menjen-e, vagy járja végig a kiscsoport, középső és nagycsoport lépcsőfokait. Kerületünkben vannak vegyes csoportokkal működő ovik (Liliom, Csicsergő, Napfény, Ugrifüles) és vannak homogén csoportúak (Kicsibocs, Méhecske, Epres). Sőt, vannak ovik, amiben mindkét csoporttípus létezik (pl. Kerekerdő, Csudafa, Napfény). A döntést tehát nem korlátozza a kínálat egyszínűsége.

A Belvároshoz közelebb eső óvodák hátránya a kisebb, tűzfalak között megbújó udvar. A Kerekerdő, a Csudafa és a lakótelepi ovik viszont tágas, zöld kertekkel, sokféle udvari játékkal várják a gyerekeket. Két óvodának (Liliom és Kerekerdő) saját mini uszodája is van.

Minden ovi szervez plusz külön foglalkozásokat, melyek alkalmanként 500-1000 forintba kerülnek és középső csoportos életkortól érhetőek el. Legtöbbet a Kerekerdőben és Liliomban lehet találni ezekből. Pl. úszás, torna; foci, néptánc, gyerekjóga, kézműveskedés, zene, sakk, balett.

Minden kerületi ovi fogad SNI-s gyerekeket, akiket együtt nevelnek a többi gyerekkel. Erről részletesebben lásd a táblázatunkat. (Belső-Középső; József Attila lakótelep)

Vajon be lehet-e kerülni nem körzetesként a kiválasztott óvodába? Vannak persze csodák, de azt mondanánk, hogy a Liliom, a Csicsergő, a Napfény és az Ugrifüles óvodákba nehéz.

Részletes táblázat és egyéb szempontokért katt ide: Belső- és Középső ovik, József Attila lakótelep ovik

Mindez persze nem helyettesíti a személyes benyomásokat, menjetek el a nyílt napokra, beszélgessetek az óvodavezetővel és óvónőkkel. Én ilyeneket kérdeztem:

  • Ki szoktak mozdulni az oviból? Mennek külső játszótérre, piacra, fagyizni, állatkertbe, színházba, buszos kirándulásra?
  • Milyen tematikus hetek vannak (Liba? Dió? Víz? Gólya?), hogyan készülnek az ünnepekre?
  • Vannak a szülőkkel közös ovis programok? Milyen gyakran, mik ezek?
  • Milyen gyakran cserélődnek az óvónők?
  • Milyen szűrések vannak (logopédiai, fogászati…stb)? Milyen felzárkóztató foglalkozások vannak? Milyen tehetséggondozó foglalkozások vannak?
  • Milyen SNI-s gyereket fogadnak a csoportba?

 Sok sikert, drukkolunk!

Szólj hozzá!
Címkék: gyerek ovi

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr5114738969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása