A maszk mögött is mosolygunk. Újrakezdés, kilábolás.

2020. május 26. 07:30 - Berecz.P

borito.jpgÚjraindítás az egészségügyben, kárenyhítés a jövedelem nélkül maradt ferencvárosiaknak – hányan igényeltek pénzbeli támogatást az önkormányzattól? A Kiserdő májusban nagyon él – de vajon ezt jövőre is elmondhatjuk? Amikor a segítő is segítségre szorul – a Van esély Alapítvány is a túlélést gyakorolja. A Rádió9 május 14-i műsorának riportjai a talpon maradás érdekében tett erőfeszítésekről szóltak. Szerkesztő-műsorvezető.: Bencsik Márta és Borbás Gabriella.

Egészségügy restart

Az egészségügyi szolgáltatások újraindításáról intézkedett május 4-étől a kormányzat, mi pedig azt is megmutattuk, hogy honnan kell újraindulni. „A maszk mögött is mosolygunk” – mesélte Ágnes, a covid osztályon dolgozó ápolónő, hogy az orvosi eszközök mellett az empátiát is bevetik a betegek gyógyításakor, hogy ne féljenek, hogy megnyugtassák őket, és megkönnyítsék számukra az olykor több hétig is tartó kórházi kezelést.

Eörsi Dániel kerületi háziorvos szerint a betegek nagyon fegyelmezetten viselték a korlátozásokat, betartották a szabályokat, telefonon kommunikáltak az orvossal és csak indokolt esetben. Sőt, az orvos tapasztalata szerint még azok a betegek sem jelentkeztek mindig, akiknek kellett volna, így igyekeztek ők megkeresni azokat a pácienseket, akiknél a szorosabb kontroll indokolt.

A ferencvárosiak fegyelmezettségéről beszélt a Mester utcai Szakrendelő igazgatója, dr. Kovács József is. A betegek maszkban, egymástól a kellő másfél méteres távolságban várakoznak a főbejáratnál a bejutásra, ahol a pre-triage, azaz a lázmérés, kézfertőtlenítés és a kikérdezés történik. Az igazgató úgy látta, a szakrendelőben mindenki időben jut ellátáshoz, óránként négy beteget fogadnak a rendeléseken,  de ha valamely szakrendelésen hosszabb előjegyzési idő alakulna ki, ígérte, akkor intézkedni fognak. Dr. Mechler András igazgatóhelyettes azt is elmondta, hogy a 65 év felettiek foglalkoztatási korlátozása miatt húsz fölötti orvos esett ki az betegellátásból, a szakdolgozók közül pedig hét munkatársat át kellett adni a Korányiba covidos betegek gyógyításához. Ők még most is hiányoznak.

Pandémiás járadék, rendkívüli lakhatási támogatás, szociális támogatás

3 különböző támogatási forma, 3 név, 3 feltételrendszer. Az önkormányzat ezekkel segít a járvány miatt bajba jutottaknak. Szilágyi Imre, a Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási irodájának vezetője az első hónap tapasztalatairól számolt be. Az adatokból az látszik, hogy  a kérelmezők 70 százaléka a szociális támogatást igényelte, és csak szűk harmaduk kérte a pandémiás járadékot, pedig ez utóbbi nagyobb összegű segítséget jelent.

Erdő, erdő, Kiserdő

A Kiserdő nagyon él! Stábunk egyik tagja körülnézett, mi mindenre használják a helyiek az erdőt a veszélyhelyzet alatt. Családi piknik, tollasozás, futás, kutyasétáltatás, elásott időkapszula megkeresése, vagy egyszerűen csak levegőzés és séta – ezt mind tudja a Kiserdő.

A veszélyhelyzet is bizonyította, a nagy kiterjedésű zöldfelületek fontosabbak, mint valaha. Hol lehet a legbiztonságosabban, a  szocális távolság tartására is figyelemmel, feltöltődni és rekreálódni? A parkokban és városi erdőkben. A Kiserdő léte sokáig veszélyben volt. Mára eldőlt, megépül a Galvani híd. A hídról levezető út nyomvonalának kialakításáról a civilek is véleményt mondhatnak, erről Németh Krisztina, a Kiserdővédők egyik tagja beszélt. Hat nyomvonalról van szó, amelyből kettő a Ferencváros rendező pályaudvar alatt illetve fölött vezetne, és négy érinti a Kiserdőt. Az aktivista szerint az mindenképpen előremutató, hogy olyan nyomvonalról már nincs szó, amely a felszínen vezetne át az erdőn. Augusztus végéig elkészülnek a határvizsgálatok a különböző nyomvonalakról, és ősszel várható a véleményezés, amelyben a főváros és kerületi önkormányzatok mellett a helyi lakosság, a civilek is részt vesznek.

Segítség a segítőknek

A koronavírus-járvány miatt azoknak az embereknek és családoknak nehezült el leginkább az életük, akik egyébként is a szakadék szélén egyensúlyoztak, vagy éppen kezdtek kiemelkedni a nehéz helyzetükből, és a veszélyhelyzet és a korlátozó rendelkezések elvágták egy időre a továbblépés lehetőségét.

A Van Esély Alapítvány a hajléktalan emberek és segítőik közösen kialakított olyan egyéni programjait támogatja, amelyek hozzásegítik a hajléktalan embert a helyzete javításához, az előrelépéshez, a hajléktalanságból való végleges kiláboláshoz. Az alapítvány szakmai vezetője, Kovács Ivetta arról beszélt, hogy ez a rendkívüli helyzet nem csak a támogatottjaik, hanem a szociális munkások életére és munkájára is hatással volt, mert nem lehetett tovább úgy folytatni a programokat, mint eddig. Ha szükséges, átalakítják a segítő tevékenységet, nyilatkozta. Enikő, az alapítvány egyik visszatérő ügyfele pedig biztatta a sorstársait, mondván, „óriási önbecsülést ad, ha sikerül elérni valamit”. „Aki érzi azt, hogy sokkal többre hivatott, mint ahol most jelenleg van, akkor menjen és csinálja, ne habozzon egyetlen percig sem.”

 1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr9615715420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása