Mi kell a Mester utcai platánoknak? - A fák helyett válaszol: Megyeri Szabolcs, főkertész

2019. november 11. 06:58 - GabiB

Borbás Gabriella: A Kilencben az élet klíma és levegő sorozatának részeként Megyeri Szabolcs, főkertésszel beszélgettem a középső-ferencvárosi, Mester utcai fasornál. 

Mit csinál egy főkertész?

-        A fa nem tudja elmondani, hogy körbe van aszfaltozva és nem kap elég vizet, hogy a törzse kinőtte a körülötte lévő vasrácsot, hogy a parkoló autók nekitolatnak. Helyette beszél és főleg intézkedik a kertész szakember, a főkertész.

-         A főépítésszel ellentétben főkertészt nem kötelező kinevezni. Főkertész akkor van, ha a kerület vezetésének, a polgármesternek fontos, hogy valaki „őrködjön a zöld fölött”. Vannak olyan városok, ahol a főkertész jóváhagyása nélkül nem történik zöld felületet érintő beruházás. Budapestet alapvetően az jellemzi, hogy az elmúlt évtizedekben kertész szakemberek nélkül fejlesztették, ami a zöld területek pusztulásán is meglátszik.

Sűrűn beépített belvárosi kerületként az épületek és a parkoló autók is a fák ellenségei. Mi a véleménye erről?

-         Itt a Mester utcában, a járda út felőli részén fel lehetne törni a betont és talajtakaró növényekkel borított zöld sávot lehetne létrehozni. Erre itt hely is van, hiszen nagyon széles a járda. A növények összegyűjtenék és a fák gyökeréhez vezetnék az értékes csapadékot, ami most egyenesen megy a szennyvízhálózatba.

-        Talajtakaró növények kellenének a fák törzse köré is, hogy nyáron ne száradjon ki a talaj. Ez a terület most tele van csikkel, szeméttel. Akkora kapacitással sem a kerületek, sem pedig a Főkert nem rendelkezik, hogy a talajtakaró növények közül kézzel pucolja a csikket a lakosok után. A lakosság hozzáállása, szemléletváltása ezen a téren is alapvető fontosságú.

-         Ha a jelenlegi fáknak nagyobb életteret akarunk, hogy azok egészségesen, sokáig élni tudjanak, akkor több helyre van szükség. Ezt kell megérteni! Ennél a Mester utcai példa platánnál is egy parkolóhelyet kellene megszüntetni, hogy a fa növekedni és élni tudjon.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencbenazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr2115297218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyadmajma 2019.11.11. 18:34:25

Talán kicsit több szemetest-csikktartót is ki lehetne tenni, meg lehetne üríteni is, nem úgy mint az emúttkilecévbe, (azért mondjuk előtte se volt rózsás a helyzet).
És azért sajnos figyelembe kell venni, hogy az autóknak valahol parkolni kell. Sajnos, ami ebből a szempontból szerintem egy logikus lépés lenne, hogy az új építésű házak alá mélygarázst kellene kötelezően építeni. De hát az ugye nem volt anyagi érdeke az eddigi döntéshozóknak. Bár azért van egy csomó más alternatíva is.
Pl betiltjuk az autókat, úgyis környezetszennyezőek.

lutria 2019.11.11. 21:03:26

A mi kerületünkben vannak olyan fák amiken azok a fűnyíró védelmi műanyag idomok már bele vannak nőve a fák törzsébe és elszorítják azt mert nem nyílnak szét a fa növésének függően...
süti beállítások módosítása